Zaterdag 10/04/2021

'Mannenbastion' ECB onder vuur

Het Europees Parlement weigert een hoge benoeming bij de Europese Centrale Bank (ECB) goed te keuren. Reden: in het 23-koppige bestuur zit geen enkele vrouw. Ook prominente economen roepen op een einde te maken aan de exclusieve mannenclub.

Het belangrijkste beslissingsorgaan van de ECB is de 23-koppige raad van bestuur. Die bestaat uit de zes directieleden (onder wie de Belg Peter Praet), plus de gouverneurs van de zeventien nationale banken uit de eurozone (onder wie Luc Coene). Het gaat uitsluitend om mannen. Volgens de huidige benoemingen zal dat voor het zeskoppige directiecomité ook zo blijven tot 2018.

Die exclusieve mannenclub is een doorn in het oog van het Europees Parlement, dat uit protest de stemming over een hoge benoeming bij de ECB op de lange baan schuift. Het draait om Yves Mersch, de centrale bankier van Luxemburg, die wil doorschuiven naar het directiecomité. De weerstand is vooral symbolisch. Het zijn niet de europarlementariërs, maar de Europese regeringsleiders die Mersch officieel moeten benoemen. Dat gebeurt wellicht op de Europese top eind volgende week.

Het is evenwel gebruikelijk dat ook het Parlement zijn zegen geeft. Maar de stemming over Mersch wordt keer op keer uitgesteld, omdat de parlementsleden de "systematische vooringenomenheid tegen vrouwen beu zijn", zo lieten ze vorige maand per brief aan de regeringsleiders weten.

Begrip

ECB-voorzitter Mario Draghi drong er deze week in de bevoegde parlementaire commissie op aan om haast te maken. Maar de Europarlementsleden volharden in hun verzet en verdaagden de stemming tot wellicht 22 oktober.

Europarlementslid Marianne Thyssen (CD&V): "We hebben het Mario Draghi nog eens duidelijk gemaakt: als Mersch wordt benoemd, dan zijn het wéér 23 mannen en nul vrouwen aan de top. Dat is niet meer van deze tijd. We zijn niet bevoegd voor de benoemingen, maar we blijven er een punt van maken. Dit onderwerp verdwijnt niet meer van tafel."

Draghi ontkende dat de Centrale Bank in haar benoemingen vrouwen discrimineert en herinnerde eraan dat het de lidstaten zijn die de kandidaturen indienen. Maar de ECB-baas had begrip voor de principiële kant. "Als we kijken naar de afgelopen tien jaar, dan zijn alle financiële crisissen behandeld en beheerd door mannen. Ik denk dus dat het hoog tijd is om te veranderen", verklaarde de Italiaan.

De ECB wordt als brandweerman van de eurocrisis almaar machtiger. De instelling in Frankfurt bepaalt al het rente- en geldbeleid in de eurozone en krijgt daar binnenkort het toezicht op de grote banken in de eurozone bij. Dat is een eerste stap naar een zogeheten 'bankenunie', een gecoördineerde aanpak van alle bankproblemen in de muntunie. De extra bevoegdheden zullen wellicht leiden tot nieuwe functies. Dat moet toch ruimte bieden om minstens één hoge post aan een vrouw toe te wijzen, vinden de parlementsleden.

Open brief

Er komt ook druk uit andere hoek. Enkele economen wijzen er in een open brief op dat de ECB op het vlak van vrouwelijke vertegenwoordiging niet vooruit-, maar achteruitgaat. In de eerste twaalf jaar van de instelling zaten Sirkka Hämäläinen (1999-2003) en Gertrude Tumpel-Gugerell (2003-2011) nog in het directiecomité.

Prominente namen als Alberto Alesina, Jean Pisani-Ferry en Charles Wyplosz ondertekenden de brief, net als de Belgen Paul De Grauwe (London School of Economics) en Ivan Van de Cloot (Itinera).

"Als economen kunnen we niet begrijpen dat het blijkbaar onmogelijk is om voor de laatste vier benoemingen op zijn minst één geschikte kandidate te vinden in de eurozone", schrijven ze. "Als burgers vrezen we dat zo'n situatie wijdverspreid en terecht beschouwd wordt als een systematische vooringenomenheid tegen vrouwen als het gaat om de hoogste posities."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234