Zaterdag 30/05/2020

Loonkloof

Mannen verdienen gemiddeld tien procent meer dan vrouwen

Beeld THINKSTOCK

In grote ondernemingen verdienen mannelijke werknemers tien procent meer dan vrouwen. Dat schrijft Trends Top 2015 na een analyse van de jaarrekeningen 2013.

De wet van 22 april 2012 ter bestrijding van de loonkloof tussen mannen en vrouwen verplicht ondernemingen die hun jaarrekeningen volgens een volledig schema indienen en die meer dan drie werknemers hebben, de loonsgegevens per geslacht weer te geven. De jaarrekeningen van 2013 laten voor het eerst toe om de loonkloof te becijferen, althans voor bedrijven die gemiddeld meer dan honderd personen tewerkstellen of in de loop van de twee voorbije boekjaren meer dan 7,3 miljoen euro omzet draaiden, een balanstotaal van 3,65 miljoen euro boekten of meer dan vijftig werknemers in dienst hebben.

Overal en (bijna) altijd bleken vrouwen minder dan mannen te verdienen, en dat roept vragen op, zegt Trends. Vooreerst volgden meer dan vier op de tien voltijds werkende vrouwen hoger onderwijs, tegenover minder dan drie mannen op de tien. Het aandeel van vrouwen bij voltijds tewerkgestelde personeelsleden steeg de voorbije tien jaar met amper 1,3 procent, wel wijzigde de verhouding arbeiders/bedienden.

Een mannelijke werknemer is 10,2 procent duurder dan zijn vrouwelijke collega, de gemiddelde loonkost voor mannen bedraagt 69.221 euro tegenover 62.808 euro bij vrouwen. De verschillen zijn het grootst in Brussel (14,6 procent), gevolgd door Vlaanderen (12,7 procent) en het kleinst in Wallonië (1,8 procent). Trends merkt op dat de sector, anciënniteit (vrouwen deden later hun intrede op de arbeidsmarkt), en de uitgeoefende functie deels een verklaring kunnen bieden. Daar komt ook nog de arbeidstijd bovenop, het verschil tussen mannen en vrouwen bedraagt op nationaal niveau 4,3 procent. Hoofdzakelijk vrouwen (69 procent) werken deeltijds.

Cijfers verschillen per sector

Bouwsector
In de bouwsector werken vooral mannen (94,5 procent), maar vrouwen verdienen er wel beter. De loonkost per gepresteerd uur in de bouw bedraagt voor vrouwen 39,43 euro en voor mannen 37,82 euro in België. Enkel in Wallonië verdienen vrouwen minder. Trends merkt op dat meer dan vier op tien vrouwen in de bouwsector een diploma hoger onderwijs bezit, waardoor ze vaak kaderfuncties bekleden. Mannen werken beduidend minder dan vrouwen en er zijn ook verschillen tussen het noorden en het zuiden van het land, wat grotendeels aan het verschillend winterweer toegeschreven wordt.

Financiële sector
In de financiële sector zijn vooral mannen aan de slag, 24.746 (61 procent), tegenover 15.797 vrouwen. Een man kost er gemiddeld 97.739 euro, een vrouw 25,5 procent minder wat de loonkloof meteen het grootst maakt van alle sectoren. Drie banken tellen meer vrouwelijke dan mannelijke personeelsleden: Euroclear Bank, Optima en ENI Banque. Als man werk je beter bij Santander Benelux. De loonkost per uur bedraagt er voor mannen 157,34 euro, voor vrouwen 39,09 euro of een verschil van 118,25 euro. Als vrouw werk je beter bij Puilaetco Dewaay, want er is geen loonkloof - de loonkost per uur bedraagt 90,12 euro. Toch is de kloof voor bijna driekwart van de bedienden uit de sector op één jaar kleiner geworden.

Distributiesector
Ook de distributiesector is een mannenbastion, met 60 procent mannen als voltijds tewerkgesteld personeel. De gemiddelde loonkloof bedraagt er 5,6 procent. Een man is bij Delhaize 28 procent duurder dan bij Cora en een vrouw 27 procent.

Non-profit
In de non-profit bedraagt het verschil in loon per uur tussen mannen en vrouwen 4,5 procent, tegenover 5,6 procent in de handelssector. Mannen moeten er dan wel weer een week langer werken en zijn ook in de minderheid (41,3 procent). In de gezondheidszorg daalt dat percentage tot 28 procent, terwijl het verschil tussen mannen en vrouwen met 6,1 procent het grootst is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234