Donderdag 23/01/2020

Mannen leven straks even lang als vrouwen

BRUSSEL l De laatste grote kloof tussen mannen en vrouwen wordt binnenkort gedicht, meldt het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC). Tegen 2035 zullen mannen voor het eerst even lang leven als vrouwen.

In het verleden stierven mannen in de westerse wereld jonger dan vrouwen. Dat had te maken met een veelvoud van factoren, zoals hun 'macho' levensstijl (met alle daaraan verbonden risico's en hun neiging om zich weinig aan te trekken van medisch advies en dieettips). Omdat vrouwen voorzichtiger met zichzelf, hun gezondheid en hun lichaam omsprongen, steeg hun levensverwachting tussen 1940 en de eeuwwisseling met zo'n 2,5 maanden per jaar, wat veel meer was dan bij mannen.

Dat aan die trend een einde zal komen, stelt het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) in Atlanta vast op basis van statistische gegevens. "In 2006 leefde de gemiddelde man 3,6 jaar langer dan in 199O", zegt het centrum. "Voor vrouwen bedroeg de toename van de levensverwachting 1,9 jaar." Dat betekent concreet dat de Amerikaanse man nu gemiddeld 75,1 jaar oud wordt, en de vrouw 80,9 jaar. Er is dus een inhaalbeweging bezig.

Geografische verschillen

En dat geldt niet alleen in Amerika. In de hele westerse wereld wordt het verschil zienderogen kleiner. "Als er geen onverwachte ontwikkelingen komen zoals oorlog of een epidemie, bereiken we over ongeveer 25 jaar het moment waarop de gemiddelde levensduur van mannen en vrouwen nauwelijks meer verschilt", klinkt het bij het CDC. "Dat zal dus al merkbaar zijn bij de kinderen die de voorbije paar jaar werden geboren."

Het neemt evenwel niet weg dat er wereldwijd wel grote verschillen bestaan. Zo zal een baby in pakweg de VS gemiddeld een halve eeuw langer leven dan kinderen die in dezelfde periode werden geboren in bijvoorbeeld Swaziland. En ook binnen de westerse wereld blijven er grote verschillen bestaan. Een man die in een van de betere Londense buurten woont, leeft en eet, wordt momenteel gemiddeld zo'n 83 jaar, terwijl een seksegenoot in het armere Glasgow hoogstens 71 wordt.

"Onze levensduur wordt voor een kwart genetisch bepaald en voor driekwart door onze leefomgeving en -gewoonten", weet professor Tom Kirkwood, directeur van het Instituut voor Gezondheid en Ouderdom van de universiteit van Newcastle. Ook hij bevestigt dat de kloof tussen mannen en vrouwen kleiner wordt, maar "het probleem is dat we niet weten wat daarvan precies de oorzaak is, welke veranderingen in levensstijl en voeding daarvoor exact verantwoordelijk zijn. We weten alleen dat we steeds langer leven."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234