Dinsdag 09/03/2021

Ongelijkheid

Mannen in armste bevolkingsgroepen sterven vijf keer vaker aan corona dan rijksten

null Beeld Joris Van Gennip
Beeld Joris Van Gennip

In België ligt het corona-sterftecijfer bij mannen tussen 40 en 65 jaar uit de laagste inkomensgroepen vijf keer hoger dan bij hun tegenhangers uit de ‘10 procent hoogste inkomens’-klasse. Dat schrijft Oxfam in zijn jaarlijks ongelijkheidsrapport.

Een van de redenen dat mannen met een laag inkomen meer aan corona sterven, is dat ze vaak niet de mogelijkheid hebben om thuis te kunnen werken en dus minder beschermd zijn tegen het virus, schrijft Oxfam in het rapport. Daarnaast speelt de omgeving een rol: de laagstbetaalde werknemers wonen vaak in de dichtstbevolkte wijken, waar besmettingen sneller rondgaan. 

Oxfam baseert zich voor zijn conclusies onder andere op een studie van de KU Leuven. Ook in de bevolkingsgroep boven de 65 jaar is de oversterfte hoger bij de laagste inkomens. “Niet alleen de armste gemeenten worden het hardst getroffen, maar binnen die gemeenten zijn het ook de laagste inkomens die de grootste kans hadden op oversterfte”, luidt de conclusie uit de studie.

Covid-19 heeft daarnaast de economische ongelijkheid in zowat elk land ter wereld aangewakkerd en dat zal er in de toekomst niet beter op worden. “De kwetsbaarsten zijn er door de pandemie nog meer op achteruitgegaan”, zegt Belinda Torres Leclercq van Oxfam. “Het totaal aantal mensen in armoede zal in 2020 naar schatting met 200 tot 500 miljoen zijn toegenomen.”

Volgens het Oxfam-rapport hebben ’s werelds rijksten daarentegen hun vermogen tijdens de pandemie met 3,9 biljoen dollar verhoogd. “De miljardairs hebben de verliezen die ze in het begin van de pandemie leden binnen de negen maanden gerecupereerd, weten we uit de cijfers van Forbes. Met dat bedrag zou voor iedereen ter wereld een Covid-19-vaccin betaald kunnen worden”, zegt Torres Leclercq toe. Voor de armsten in de wereld zal het daarentegen meer dan tien jaar duren om te herstellen van de economische gevolgen van corona.

Wereldwijd betalen vrouwen de hoogste prijs van de hele crisis, volgens het rapport. Voorts speelt de raciale ongelijkheid een rol. Over de hele wereld zijn historisch gemarginaliseerde en onderdrukte groepen grotendeels uitgesloten van kwaliteitsvolle gezondheidszorg en bescherming. Oxfam verzamelde cijfers uit verschillende landen. Zo hebben Afro-afstammelingen in Brazilië 40 procent meer kans om te overlijden aan Covid-19 dan witte mensen. In de VS ligt het sterftecijfer onder zwarten en Latino’s dan weer een stuk hoger dan onder de witte bevolking.

Naar aanleiding van het rapport vraagt Oxfam of regeringen wereldwijd, ook die van België, niet dezelfde fouten willen maken als tijdens de crisis van 2008-2009, toen 75 procent van de wereldbevolking werd getroffen door bezuinigingen. “Na de pandemie moet er vooral worden ingezet op duurzame economie met investeringen in de mensen, geen economie die alleen geleid wordt door de miljardairs van vandaag”, besluit Torres Leclercq.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234