Donderdag 17/10/2019

Mangamoord plaatst politie voor raadsel

Is er in Brussel een Kira actief? Kira is een jonge Japanse mangastripheld die criminelen vermoordt met een death note. Naast twee dijbenen en een stuk romp in een park werd deze boodschap aangetroffen: 'Ik ben Kira.'

door Douglas De Coninck

BRUSSEL l De speurders tasten nog in het duister over de herkomst van de lichaamsdelen. Anders dan eerst werd gedacht, zouden ze pas vrijdagnamiddag in het park zijn neergelegd. Bijna gelijktijdig met de twee briefjes.

De ontdekking werd vrijdag rond halfzes 's namiddags gedaan door twee wandelaars langs een pad in het Dudenpark in Vorst. Eerst was sprake van lichaamsdelen "in verregaande staat van ontbinding". Die indruk bleek fout. De twee dijbenen en het onderste deel van de romp zijn blijkbaar recentelijk van het bijbehorende lichaam afgehakt. De politie van zone Zuid ondervroeg mensen in de buurt en vroeg hen specifiek na te denken over verdachte handelingen "vrijdag tussen 12 en 17 uur".

Tijdens het weekend werd het Dudenpark nog eens grondig doorzocht. Nieuwe lichaamsdelen werden niet gevonden, wel twee identieke briefjes vlak bij de vindplek. Daarop stond: "Watashi wa Kira dess." Woorden die verwijzen naar een mangastrip van de Japanse tekenaar Obata Takeshi en schrijfster Oba Tsugumi. Ze zijn te vertalen als: 'Ik ben Kira.' Of: 'Ik ben de moordenaar.' In de strip komt een Japanse tiener in het bezit van een death note. Dat is een door de God van de Dood op Aarde neergegooid stuk papier dat de vinder toelaat te doden wie hij wil. Al wat moet gebeuren is er de naam van het slachtoffer op noteren en binnen zes minuten een doodsoorzaak bedenken. De tiener droomt van een wereld met alleen goedhartige mensen en binnen de kortste keren legt de ene crimineel na de andere het loodje.

"De eerste aflevering van de strip verscheen in 2004", zegt recensent Peter Vervloet (Mediamonkeys). "In Japan zijn er al 23 miljoen exemplaren van verkocht. Overal waar de strip op de markt komt, kent hij een enorm succes. Vooral bij tieners maar ook bij volwassenen. In het begin kiest iedereen het kamp van de student, die zich Kira laat noemen. Naarmate zijn kat-en-muisspel met de politie verdergaat en hij zijn macht meer misbruikt, kantelt dat." In China zijn er scholen waar directies hun leerlingen het bijhouden van een eigen death note verbieden. Het was er een populaire pestmethode: het boekje uit de strip namaken en er de namen van klasgenoten in neerpennen.

"Vorig jaar is men begonnen met het verfilmen van de 32-delige strip", zegt Vervloet. "Sinds de zomer is Death Note in België in vertaling verkrijgbaar. De meeste fans hebben de afleveringen al bekeken op het internet. In België is de hype nog niet doorgebroken, maar dat zal niet lang meer duren."

De politie had gisteren nog geen idee over de identiteit van het slachtoffer. Het Disaster Victim Identificationteam kon niet meer doen dan beamen dat het gaat om een blanke man. Op de ledematen zijn geen sieraden, tatoeages of littekens te vinden. "Je zou denken dat de dader bewust die delen van het lichaam heeft weggegooid waar we niks mee kunnen", zei een politiebron.

De politie gaat ervan uit dat de boodschappen verband houden met de moord. Dat zou op te maken zijn uit de versheid van het papier en de zorg waarmee de auteur te werk ging. De letters werden in verschillende kleuren aangebracht. Het valt uiteraard niet uit te sluiten dat iemand hoorde van de vondst en de tijd rijp achtte voor een lugubere grap. "We houden die mogelijkheid open", zegt Jos Colpin van het Brusselse parket.

Indien de boodschap effectief van de moordenaar komt, zouden het wel eens uitputtende weken kunnen worden voor de politie. "In de strip is Kira hyperintelligent", zegt Vervloet. "De student schept plezier in het op afstand houden en uitschakelen van agenten, en hij is erg vertrouwd met de opsporingstechnieken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234