Dinsdag 16/08/2022

Man van het onversneden rode geluid

In Nederland hebben de leden van de PvdA Diederik Samsom tot nieuwe partijleider gekozen. Samsom, die een links en groen imago heeft, kreeg ruim 54 procent van de stemmen. 'Mijn ambities zijn grenzeloos.'

Met Samsom hebben de leden van de Partij van de Arbeid een activistische sociaal-democraat tot hun politiek leider gekozen. Hij vindt dat de partij niet moeilijk moet doen over de koers: de PvdA is een linkse partij. Samsom gistermiddag in de Rode Hoed in Amsterdam: "Eerlijk delen, kansen bieden, vooruitgang creëren." Over wie zijn belangrijkste opponent wordt, is hij duidelijk: "Mark Rutte is mijn voornaamste tegenstrever."

Samsom kandideert zich op 21 februari voor het partijleiderschap, meteen de dag nadat Job Cohen zijn vertrek bekendmaakt. Martijn van Dam, die snel kansloos blijkt, is hem die ochtend al voorgegaan; Ronald Plasterk, Nebahat Albayrak en Lutz Jacobi zouden in de dagen nadien volgen. De beauty contest tussen de vijf kandidaten eindigt drie weken later met de bekendmaking van de uitslag in Amsterdam, met Plasterk als verliezer en Samsom als eenduidige winnaar.

Energie is het eerste woord dat iedereen in de mond neemt indien gevraagd naar een eigenschap van de nieuwe politiek leider. Energie als meest in het oog springende persoonskenmerk. In Samsoms eigen woorden, uitgesproken na zijn kandidaatstelling: "Mijn ambities zijn grenzeloos."

Die drive kan tevens zijn grootste valkuil zijn, valt te beluisteren in de fractie waaraan Samsom vanaf nu leiding moet geven. Jeroen Dijsselbloem, die zich niet kandideerde en de afgelopen weken de honneurs heeft waargenomen: "Diederik heeft 'nieuwe energie' als slogan gebruikt in de campagne en ik heb nog nooit zo'n rake campagneleus gehoord. Hij is tomeloos. Hij komt toe met drie tot vier uur slaap per nacht en heeft de afgelopen jaren alle PvdA-afdelingen in Nederland bezocht. Dat zijn er veel, kan ik u verzekeren."

Maar, zegt Dijsselbloem: "De gedrevenheid gaat gepaard met ongeduld. Hij moet erop letten dat hij iedereen meeneemt, niet te ver voor de troepen uitgaat."

Mariëtte Hamer, die in 2008 een fractieleidersverkiezing won van Samsom: "Diederik is een wereldverbeteraar. Hij zal de partijprofilering voorop stellen. Regeren komt later wel."

Kamerlid Jeroen Recourt: "Diederik is de man van het milieu en de duurzaamheid. Hij is iemand die steeds verwijst naar zijn kinderen, toekomstgericht is. Waar moeten we over twintig jaar zijn? Hij is visionair, maar kan ook overenthousiast zijn. Niet iedereen gaat zo hard als hij."

Kernfysicus

Diederik Maarten Samsom (40), vader van een zoon en een dochter, is geboren in Groningen in een gezin met twee zussen. Hij volgt het stedelijk gymnasium in Leeuwarden. In Delft studeert hij kernfysica.

De politieke loopbaan van Samsom is overzichtelijk. Hij is Kamerlid sinds januari 2003. Daarvoor vervulde hij geen partijpolitieke functies. Maar geëngageerd is hij altijd geweest. Dat activisme praktiseert Samsom bij Greenpeace, tussen 1995 en 2001.

Het lukt niet meteen met Samsom bij de PvdA, mede door de enorme verkiezingsnederlaag van mei 2002. In januari 2003 is het wel raak. Samen met Jeroen Dijsselbloem (opgeleid in Wageningen) en Staf Depla (ook opgeleid in Wageningen) komt Samsom in de Kamer. Al snel heet het drietal 'de rode ingenieurs'. Depla: "Wij hadden veel kritiek op Paars. De politiek had de houding aangenomen: als wij over een paar jaar het antwoord hebben op dit vraagstuk, laten wij het u weten. Wij kozen de ingenieursbenadering: oplossingsgericht."

De activist in Samsom is springlevend als hij in de kabinetsformatie van 2007 meegaat met PvdA-onderhandelaar Wouter Bos. Hij gooit een zak met 5.000 handtekeningen tegen een nieuwe kerncentrale op tafel bij de verbouwereerde CDA-onderhandelaar Maxime Verhagen. Het is voor het eerst dat activisme doordringt in de rookkamers van de machtsvorming.

Samsom positioneert zichzelf als dé inspirerende oppositieleider die Nederland nodig heeft. Dat Samsom in één klap in de eerste ronde zijn tegenstanders versloeg, geeft aan hoe zeer de achterban van de PvdA snakt naar het onversneden rode geluid. "Een mooi mandaat", concludeert Samsom.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234