Maandag 04/07/2022

Turkije

Man uit Willebroek in Turkse cel vanwege ‘terroristische’ Facebook-posts

Een Turkse man uit Willebroek (53) zit al tweeënhalve maand in een Turkse gevangenis omdat hij kritische artikelen over het regime deelde op Facebook. De politie arresteerde Ali Akyüz tijdens een familiebezoek in Turkije voor de verspreiding van ‘terroristische propaganda’.

Stéphanie Romans

Mavigül (50) is de voorbije maanden al zeven kilo afgevallen. Als collega’s in het rusthuis haar vragen hoe dat komt, antwoordt ze ontwijkend. Ze heeft nog niemand verteld dat ze al maandenlang niet goed slaapt en weinig eet uit bezorgdheid om haar man Ali.

Ali Akyüz zit sinds 18 maart in een Turkse gevangenis voor terreurverdachten. Niet omdat hij een aanslag voorbereidde of opriep tot geweld, maar omdat hij op Facebook kritische nieuwsberichten had gedeeld over het regime van president Erdogan. “Buiten de familie weet alleen mijn baas. Niet omdat ik het wil verbergen – het is gewoon moeilijk om erover te praten. We voelen ons hulpeloos, machteloos en gestrest.”

Akyüz was vier dagen eerder in Turkije aangekomen om er een auto af te zetten die hij met zijn oudste zoon Temuz (26) in België kocht. Temuz werkt in Antalya voor TUI Belgium en verblijft er vaak samen met zijn vrouw en zoontje. Nadat Akyüz zijn zoon en de auto had afgezet, reisde hij verder naar Inegöl om familie te bezoeken.

Telefoontje

Temuz Akyüz zat in de auto onderweg naar de fitness toen hij een telefoontje van de politie kreeg. “Uw vader zit in een gevangenis voor terreurverdachten”, klonk het aan de andere kant van de lijn. “Het voelde alsof iemand in mijn gezicht sloeg. Ik ken mijn vader, hij is wel de laatste die iemand kwaad zou doen.”

Intussen in Willebroek probeerde Mavigül haar man al uren te bellen. “Ik kreeg telkens zijn voicemail, terwijl hij mijn telefoontje verwachtte. Na een tijdje werd ik zenuwachtig. Waarom neemt hij niet op?” Ook Mavigül stond perplex toen ze hoorde dat Ali in de cel zit voor de verspreiding van terroristische propaganda: “Ik wist niet eens dat hij op Facebook zat. Mijn man is kritisch, maar zeker geen activist. Ik dacht altijd: als je niks doet, laten ze je met rust. Dat was duidelijk verkeerd.”

De verbazing bij de familie Akyüz groeide toen ze inzage kregen in het dossier dat Turkse gerecht heeft opgesteld tegen vader Ali. “Het gaat om artikels die hij gedeeld heeft op Facebook”, zegt Temuz. “Zo heeft hij een stuk gedeeld over twee leerkrachten die hun baan verloren in de nasleep van de mislukte staatsgreep in Turkije. Omdat hij dat onrechtvaardig vond voor die mensen, ja. In een land als België valt dat onder vrijheid van meningsuiting. In Turkije maakt het je blijkbaar crimineel.”

“Zijn grootste ‘misdaad’ is een interview met activisten die het Gezi-park bezetten, dat hij deelde in 2015. Daarbij stond een foto van een van de actievoerders bij een DHKPC-vlag. Maar die foto heeft hij niet gekozen. Hij keurt hen ook niet goed.” Waarom de politie de Facebook-pagina van Ali begon uit te pluizen, weet de familie niet. “De politie zegt dat iemand klacht heeft ingediend tegen hem. We weten alleen niet wie.”

Bezoek

Sinds zijn arrestatie mag Ali drie keer per maand ‘klein bezoek’ ontvangen. Dan rijdt Temuz zeven uur naar de gevangenis om zijn vader tien minuten te zien achter glas. “Na een paar weken was hij al zichtbaar afgevallen. Toen een bewaker zei dat hij goed te eten kreeg, zag ik aan mijn vaders ogen dat dat niet waar was. Agenten komen hem ’s nachts wekken om hem uren te verhoren. Papa ziet af, dat weet ik zeker. Hij zit met vijftien man in een cel en onlangs was er door de hitte ruzie uitgebroken. Andere gedetineerden hebben gevochten.” Mavigül trekt grote ogen. “Is dat zo? Dat wist ik niet eens.”

Een keer per maand is het ‘groot bezoek’ in de gevangenis. Dan mag familie zo’n 40 minuten in een bezoekersruimte aan een tafel zitten met Akyüz. Mavigül is al drie keer op bezoek geweest. “Het is fijn om hem te kunnen knuffelen en even te praten. Na zulke bezoeken heb ik het nog moeilijker om weer afscheid te nemen.”

Buitenlandse Zaken komt niet tussenbeide

Omdat Ali Akyüz als enige van de familie niet de Belgische nationaliteit heeft, komt het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken niet tussenbeide. “Zelfs voor burgers met de dubbele nationaliteit kunnen wij in Turkije weinig doen", zegt woordvoerder Mathieu Branders. Dat steekt bij het gezin Akyüz: “Vader heeft hier 26 jaar gewerkt, belastingen betaald. En nu hij hulp nodig heeft, kan België niets doen”, zegt Temuz.

Nederland verstrengde onlangs nog het reisadvies voor Turkije. De overheid waarschuwt expliciet om goed op te letten met berichten op sociale media. De Turkse overheid kan je zelfs arresteren voor oude berichten die je in je thuisland deelde. België verandert voorlopig niets aan het reisadvies: “We zullen deze zaak meenemen als een van de elementen in onze evaluatie”, zegt Branders.

Op 18 juni komt Akyüz voor de Turkse rechter. Dezelfde dag nog kent hij ook zijn straf. “Hij riskeert in totaal twintig jaar. En we vrezen voor een oneerlijk proces”, zegt zijn familie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234