Woensdag 20/01/2021

Update

Man die MIVB-controleur doodsloeg hoeft niet naar cel

Slachtoffer Iliaz Tahiraj.Beeld BELGA

Alexandre V.E., de 30-jarige man die op 7 april 2012 MIVB-controleur Iliaz Tahiraj doodsloeg, is maandag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 maanden met uitstel. De man moet de familie van het slachtoffer ook een schadevergoeding van om en bij de 100.000 euro betalen.

De 56-jarige Tahiraj kwam op 7 april 2012 om het leven toen hij vaststellingen kwam doen van een verkeersongeval tussen een MIVB-bus en een personenwagen op het kruispunt van de Havenlaan en het Redersplein in Brussel. Hij raakte er in discussie met Alexandre V.E. Die was ter plekke omdat hij de avond voordien met de bestuurder van de auto en diens neef samen uit was geweest, en de autobestuurder zijn neef na het ongeval had opgebeld om hem naar het ziekenhuis te brengen.

In de loop van de discussie diende V.E. de 56-jarige Tahiraj een vuistslag toe, waarop die neerviel. De man overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Intussen was V.E. weggereden, zonder te weten hoe erg zijn slachtoffer eraan toe was. Toen hij in de loop van de dag hoorde dat Tahiraj overleden was, bood hij zichzelf aan bij de politie. Hij werd aangehouden, maar later vrijgelaten onder voorwaarden.

Doodslag
De familie van de overleden MIVB-controleur stuurde aan op een proces voor doodslag, maar de Brusselse raadkamer verwees V.E. door voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, zonder de intentie te doden. Voor de correctionele rechtbank eiste het Brusselse parket een effectieve gevangenisstraf van 4 jaar. V.E.'s advocaat, meester Laurent Kennes, had dan weer op een opschorting of een werkstraf gehoopt.

De rechtbank hield de kerk in het midden. "De betrokkene deelde volgens getuigen één enkele, fatale slag uit", klonk het. "Een brutale agressie waarvoor geen enkele reden of aanleiding was. Uit onderzoek bleek dat hij onder invloed was van alcohol en cannabis. Hij had blijkbaar zo veel alcohol in zijn bloed dat 96 procent van de mensen dronken zou geweest zijn."

Verslagenheid
De familie van Iliaz Tahiraj reageert volgens hun advocaat Sven Mary bitter op het vonnis. "Ikzelf had me wel aan deze uitspraak verwacht, maar voor de familie blijft dit moeilijk. Zij hebben een vader, een grootvader, een oom, een broer verloren zonder dat daar ook maar een enkele reden voor was. Zij blijven met een hoop vragen zitten."

Ook de vakbonden bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB zijn furieus. Ze vinden het een veel te lichte straf. Toch wordt er geen werkonderbreking voorzien. "Uit respect voor het leed van de familie", klinkt het.

Meester Kennes, die Alexandre V.E. verdedigde, was wel tevreden na afloop. "Het was een evenwichtig en goed gemotiveerd vonnis. De rechtbank heeft ingezien dat het geen zin had mijn cliënt terug te sturen naar de gevangenis. Anderzijds blijft de vraag of dit proportioneel is met de feiten en de gevolgen. In een minder gemediatiseerd proces was er misschien milder geoordeeld. In ieder geval is de echte straf voor mijn cliënt dat hij de rest van zijn dagen moet leven met wat hij gedaan heeft, hij beseft zeer goed dat hij onnoemelijk veel leed heeft veroorzaakt."

Verantwoordelijkheid
Anderzijds hield de rechtbank er ook rekening mee dat V.E. vanaf dag één zijn verantwoordelijkheid had opgenomen en de feiten bekend had. "Het is duidelijk dat hij tot op vandaag ondersteboven is van zijn daad en de gevolgen ervan", ging de rechter voort. "Hij staat ook niet bekend als een gewelddadig man, maar heeft duidelijk een probleem met alcohol- en druggebruik."

Sinds de feiten zou V.E. zich wel voor zijn alcohol- en druggebruik laten behandelen hebben. De man, die door het fatale incident zijn job verloor, heeft intussen wel opnieuw vast werk gevonden. Desondanks vond de rechtbank een opschorting of een werkstraf niet aangepast aan de ernst van de feiten. "De maatschappij zou daar geen begrip voor kunnen opbrengen", klonk het.

Gevangenis
V.E. werd uiteindelijk veroordeeld tot 40 maanden cel, weliswaar met uitstel voor het gedeelte dat de voorhechtenis overstijgt. Hij zal dus niet moeten terugkeren naar de gevangenis. De man mag wel geen nieuwe misdrijven plegen, moet contact houden met de justitie-assistente en moet zich psychotherapeutisch laten begeleiden.

De rechtbank kende de familie van Iliaz Tahiraj ook een aanzienlijke schadevergoeding toe. Zo moet V.E. 25.000 euro betalen aan de weduwe van de man, 18.750 euro aan diens jongste zoon en 7.500 euro aan elk van de andere kinderen, 1.850 euro aan elk kleinkind, 2.250 euro aan elk van de broers of zussen en 250 euro aan elke achterneef of -nicht. In totaal zal de schadevergoeding om en bij de 100.000 euro bedragen.

"Morele schade erkend"
Ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB stelde zich burgerlijke partij. "Het was voor de MIVB ondenkbaar om anders te reageren op een situatie die dermate onaanvaardbaar is." Zij krijgt 2.574,26 euro als schadevergoeding omdat ze een deel van de begrafeniskosten van haar controleur betaalde en een voorlopige materiële en morele schadevergoeding van 2.500 euro.

Over de straf die Alexandre V.E. opgelegd kreeg, wil de vervoersmaatschappij geen commentaar kwijt. "Het behoort ons niet toe om commentaar te leveren op de uitspraak van de rechtbank. Wel is onze morele schade erkend, én de schok die de gewelddadige dood van onze medewerker heeft teweeggebracht bij ons personeel", zegt MIVB-woordvoerster An Van hamme.

Vakbonden furieus
De MIVB- vakbonden zijn furieus over het vonnis. Volgens de bonden is dat een veel te lichte straf. Zijn voorzien evenwel geen werkonderbreking. "Uit respect voor het leed van de familie", klinkt het. "We zijn teleurgesteld en gerevolteerd" zegt Aziz Hajmhand van de socialistische vakbond (FGTB). "We hadden ons aan een strenge straf verwacht, een duidelijk voorbeeld. De straf die het openbaar ministerie had gevorderd, was al veel te laag en dan geeft de rechter nog minder. Die man moet zelfs geen dag meer in de gevangenis doorbrengen. Dit is niet rechtvaardig, we stellen ons heel veel vragen bij deze uitspraak."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234