Maandag 05/06/2023

Verenigde Staten

Man die denkt dat piramides 'graansilo's van Jozef' zijn, genoemd als onderwijsminister

Ben Carson. Beeld EPA
Ben Carson.Beeld EPA

Hoe de regering van president Trump eruit zal zien, is nog niet helemaal duidelijk. Op zijn lijstje met mogelijke ministers staan er alvast enkele erg opvallende namen. Zo wordt Ben Carson genoemd als potentieel minister van Onderwijs.

Annick Joossen

Carson is een voormalig neurochirurg, maar houdt er enkele bijzondere opinies op na. Dat hij volgens BuzzFeed kans maakt om minister van Onderwijs te worden, is op z'n zachtst verontrustend te noemen. De oerconservatieve Carson is een overtuigd creationist die gelooft dat God de aarde 6.000 jaar geleden heeft geschapen.

In een toespraak uit 2012 noemde Carson de Big Bang-theorie "een belachelijk verhaal dat opgedrongen wordt door hoogdravende wetenschappers". "Volgens die wetenschappers was er een gigantische explosie, waarna alles mooi in zijn plooi viel. Dat is gewoon een sprookje", aldus Carson.

Ook de evolutietheorie is volgens Carson klinkklare onzin. "Ik geloof dat die theorie die Darwin uitvond, geïnspireerd is door Satan en dat het daarna iets wetenschappelijks en politiek corrects is geworden", zegt Carson in diezelfde speech. "Er zijn veel wetenschappers die er zelf niet in geloven, maar ze zijn bang om dat luidop te zeggen."

Over de Egyptische piramides heeft Carson eveneens een aparte opvatting. Volgens hem zijn de piramides grote graansilo's die gebouwd werden door Jozef om de zeven magere jaren uit het Oude Testament door te komen.

Kliklijn

Tijdens de voorverkiezingscampagne eerder dit jaar liet Carson, die ook presidentskandidaat was, al een licht schijnen op zijn plannen voor het departement onderwijs, mocht hij president worden. In tegenstelling tot veel van zijn Republikeinse collega's, onder wie senator Marco Rubio, vindt Carson niet dat het departement onderwijs het best wordt afgeschaft. Hij vindt echter wel dat het anders moet worden aangewend.

Ben Carson. Beeld AP
Ben Carson.Beeld AP

Volgens Carson moet het departement universiteiten en hogescholen monitoren om te kijken of er geen extreme politieke ideeën worden geuit. Als blijkt dat dit wel het geval is, moeten de onderwijsinstellingen hun overheidstoelage kunnen verliezen, aldus Carson. "Hoe dat werkt is dat je studenten aan universiteiten uitnodigt om hun klachten in te sturen, en die zullen vervolgens onderzocht worden."

Op zijn verkiezingswebsite stelt Carson dat het Amerikaanse onderwijssysteem dringend aan vernieuwing toe is, maar echt concrete voorstellen over hoe het beter kan, vermeldt hij niet. De federale overheid moet minder inspraak krijgen over wat er op de leerplannen staat, en in de plaats moeten het vooral de ouders, leerkrachten en schooldirecteurs zijn die het voor het zeggen hebben, klinkt het. "De laatste jaren is er een verontrustende trend te zien waarin het departement onderwijs steeds meer wil dicteren hoe kinderen moeten worden onderwezen in onze lagere en middelbare scholen. Dat moet stoppen", aldus Carson. In een interview zei Carson vorig jaar nog dat "thuisonderwijs het beste onderwijs" is.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234