Maandag 28/09/2020

'Man alleen is een en al testosteron'

'Beste asielzoekers. Blijf van onze vrouwen.' Het was ongelukkig geformuleerd, geeft Arendonks burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA) toe. Maar hij neemt er geen woord van terug. En terecht, vinden vrouwen in Arendonk.

"Mag ik vragen dat de bewoners van het asielcentrum de vrouwen, meisjes en dergelijke niet meer lastigvallen?" Getekend: Kristof Hendrickx. Het kattebelletje dat de burgemeester van Arendonk vorige week naar de directeur van het plaatselijke asielcentrum stuurde en in de krant belandde, deed wenkbrauwen fronsen. Welke onbeschaafdheden zouden sommige van de 495 vluchtelingen in het dorpje van 12.000 inwoners dan wel tentoonspreiden? Wordt de burgemeester nu onterecht door de linkse oppositie weggezet als iemand die vluchtelingen andermaal een stigma opkleeft? In het dorp zelf was het dit weekend natuurlijk gespreksonderwerp nummer één.

De eerste klachten kreeg de burgemeester te horen tijdens een infoavond. "Vrouwen en meisjes werden worden lastigvallen op de bus en sommige mannen zouden zich opdringerig presenteren aan schoolmeisjes die 's avonds weer naar huis fietsen. Ook op fuiven waren er al vrouwen die het aan de stok kregen met grijpgrage vluchtelingen", zegt Hendrickx.

Van horen vertellen

"Voor de goede orde: ik heb dat nooit met eigen ogen gezien, maar het was toch allemaal nogal expliciet wat ze me vertelden. Ik heb ook niet de indruk dat het om alleenstaande feiten gaat. Het merendeel van de bewoners van het opvangcentrum zijn nu alleenstaande mannen uit Irak, Afghanistan en Syrië. Ik kan me er wel iets bij voorstellen en ben dus snel in mijn pen geklommen. Omdat we altijd een snelle en goede communicatie onderhouden met het asielcentrum. Alleen had ik beter mijn telefoon genomen, want het was natuurlijk niet de bedoeling dat zo'n snel gekribbeld mailtje zou uitlekken."

Heel Vlaanderen vroeg zich zaterdagochtend af hoe en wie die vrouwen, meisjes 'en dergelijke' lastigvalt. "Ongelukkig geformuleerd", geeft Hendrickx toe. "Die 'en dergelijke' is in dit geval een 92-jarige die ze met zijn scootmobiel hebben doen stoppen op het fietspad om hem wat te treiteren. Dat zijn allemaal geen zware misdrijven, maar toch ook geen fenomeentje waarvoor we hier zomaar de ogen moeten sluiten."

Niet dat de Arendonkse vrouwen zichzelf niet meer op straat durven te vertonen, maar ze vonden het wel hoog tijd dat er eens iemand zijn gedacht zei over de kwestie. Zoals Petra Heesters (51). Samen met haar man Wil (53) woont zij vlak bij het opvangcentrum, een vroegere Duitse legerbasis die al in 2001 dienst doet om vluchtelingen te huisvesten. Petra voelde zich persoonlijk nog nooit belaagd - en oh wee mocht het er volgens haar man ooit van komen - maar ze kent de verhalen. "Vroeger verbleven er vooral gezinnen in dat centrum, nu zijn het mannen alleen. En dat is één brok testosteron. Ze klimmen hier op de motorkap van auto's en maken selfies voor onze huizen. Om thuis mee te stoefen zeker?"

Zo'n ongevraagd kiekje in de voortuin zal allicht niemand prettig vinden, maar Daniëlla Vermeiren heeft al erger meegemaakt. "Dan zit je op de bus en komen er van die flauweriken naast je zitten. Om wat te beginnen zeveren en een arm rond je te leggen. Maak je je kwaad, dan vinden ze dat leuk en beginnen te roepen. En als je afstapt, krijg je nog een klets tegen de billen. Je kunt niets doen, want ze zijn met een groep van twintig. Ik heb het al drie keer meegemaakt. Heel vervelend en daarom probeer ik ook nog zo weinig mogelijk de bus te nemen."

Maar ook op het fietspad gebeurt soms wel wat akeligs. Vorige zomer kwam Amber - de 12-jarige dochter van Joyce (34) - op een dag helemaal overstuur naar huis. "Ze was door een wat oudere man mee in een straatje gelokt. Volgens haar een vluchteling die een vreemde taal sprak. Ze is gelukkig kunnen ontkomen en wilde zo hard wegfietsen, dat ze is gevallen. We zijn een klacht gaan indienen, maar de belangrijkste vraag van de politie was of er iets aan de fiets was."

Het gaat alles samen om een tiental 'voorvalletjes' en het is spijtig dat daarvoor honderden mannen met een scheef oog bekeken worden, vinden ze aan de bushalte voor het opvangcentrum. Jamal (54) en zijn zoon Said (20) verblijven al zeven maanden in het asielcentrum. Ook zij nemen bijna dagelijks de bus naar het centrum van Turnhout, waar meer te beleven valt dan in Arendonk. "Maar eerlijk waar: we hebben nog niemand een vrouw zien lastiggevallen. Wellicht gaat het om kleine groepjes macho's. Die veroorzaken binnen ook heibel. Ze gaan zo ver tot ze worden overgeplaatst."

Geen weet van problemen

En dat zal in geval van overlast ook gebeuren, zegt Mieke Candaele van Fedasil. "Op een plaats waar veel mensen samenleven, valt het voor dat niet iedereen zich altijd even voorbeeldig gedraagt, maar we springen zorgvuldig om met elke klacht. De brief van de burgemeester is duidelijk, maar ik heb net als onze centrumdirecteur geen weet van speciale problemen hieromtrent. We hebben een intern reglement en daarin vestigen we de aandacht op wat hier in ons land gebruikelijk is en wat zeker niet. Wie zich daar niet aan houdt, krijgt een sanctie. Dat kan een verplichte verhuizing zijn of zelfs een uitsluiting."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234