Dinsdag 24/11/2020

Gentse verkiezingen

Man achter Groene Moskee moet Gentse kiezer verleiden

Erçan Tok werd vooral bekend door zijn rol als woordvoerder van de Groene Moskee die in de Gentse Rabotwijk komt.Beeld BELGA

Erçan Tok, de bezieler van de Groene Moskee, wordt de Gentse lijsttrekker voor de partij van Abou Jahjah en Meryem Kaçar. Nochtans heeft hij, in tegenstelling tot Kaçar, geen politieke ervaring.

Tok (37), een advocaat van Turks-Servische afkomst, werd woensdag voorgesteld als Gentse kopman van Be.one, de partij die Abou Jahjah en Meryem Kaçar uit de grond stampten. De gemeenteraadsverkiezingen van oktober worden zijn vuurdoop als lijsttrekker. "Een prachtige uitdaging", noemt hij het zelf.

Voor de buitenwacht is het opvallend dat Tok het gezicht van de partij wordt. Hij heeft immers geen politieke ervaring. Kaçar daarentegen, die eerder al naar voren trad als covoorzitter van de partij, was in het verleden senator en gemeenteraadslid voor Agalev en opvolger Groen. Velen gingen er dan ook van uit dat zij de Gentse lijst zou aanvoeren. Kaçar heeft echter vooral nationale ambities, en mikt op de parlementsverkiezingen van 2019. "Ik wil de partij nationaal nog uit te bouwen, daarom word ik nu geen lijsttrekker." Wellicht staat Kaçar in oktober op de tweede of op de lijstduwersplaats.

Kaçar mag dan wel al haar sporen in de politiek hebben verdiend, in Gent is Tok een pak bekender. Hij leidt al jaren een succesvol advocatenkantoor in de Rabotwijk. Als advocaat profileert hij zich op hetzelfde thema waar ook Be.one voor staat: gelijke kansen voor iedereen, ongeacht de afkomst. Daarnaast is hij ook sterk ingebed in het verenigingsleven, en in de Turkse gemeenschap. "Hij heeft veel meer kans dan Kaçar om in Gent stemmen binnen te halen", meent Tina De Gendt, migratiehistorica en auteur van Turkije aan de Leie.

Grootste moskee van Vlaanderen

Vooral zijn betrokkenheid bij de bouw van de Fatih-moskee – beter bekend als de Groene Moskee – in de Rabotwijk zorgde ervoor dat Toks bekendheid bij de Gentse Turken de afgelopen jaren een hoge vlucht nam. De moskee geldt als een prestigeproject, en moet de grootste van Vlaanderen worden. Tok trad op als woordvoerder van het moskeebestuur, en onderhandelde met het stadsbestuur over een bouwvergunning. 

Sinds enkele weken zit hij overigens niet meer in het bestuur van de moskee. Met het binnenhalen van de bouwvergunning zat zijn opdracht erop, maar vooral zijn keuze voor de politiek lag aan de basis van zijn vertrek. "De moskee is niet de plek om aan politiek te doen. Hij wil de moskee zelf ook niet in zijn politieke keuze betrekken", zegt Saban Gök, Oost-Vlaams coördinator van de Turkse Unie van België.

De politiek trok al langer aan de mouw van de ambitieuze advocaat. "Hij werd heel veel gevraagd door andere partijen, maar wilde niet in een keurslijf terechtkomen", zegt Kaçar. Tok heeft dan ook een gegeerd profiel, schetst De Gendt. "Hij komt overal, zit in het verenigingsleven en is als advocaat ook nog eens bezig met thema's als racisme en gelijke kansen. Hij heeft dus eigenlijk al een basis die voor hem zou stemmen. Wie zou hem niet in zijn partij willen?" 

Denk

Of dat ook betekent dat Tok met Be.one potten kan breken, is een andere vraag. Zelf laat hij zich niet vastpinnen op een score. "We willen natuurlijk zoveel mogelijk stemmen halen, maar we zijn ook realistisch: we moeten zowel onszelf als de kiezer de tijd geven." Bovendien is het niet helemaal duidelijk waar Tok precies voor staat. Verder dan "iedereen moet zich in Gent thuisvoelen", gaat het voorlopig niet.

Nicolas Bouteca, politicoloog aan de UGent, denkt dat Tok en de zijnen voor een moeilijke opgave staan. "Ze willen geen 'one issue'-partij zijn, wat ik begrijp, maar doordat ze nog zoveel andere thema's naar voren schuiven, verslapt de aandacht voor de absolute gelijkheid die ze willen realiseren. Als dat het enige standpunt zou zijn dat ze verdedigen, zoals Denk in Nederland, konden ze misschien meer mensen overtuigen."

Al bestaat er niet zoiets als dé migrantengemeenschap in Gent, laat staan dat die massaal voor één partij zou kiezen. Zeker de Turkse stemmen zijn verspreid over verschillende partijen. Vooral sp.a-schepen Resul Tapmaz is razend populair, ziet De Gendt: "Ze gaan Tapmaz niet snel van de troon stoten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234