Zondag 25/09/2022
Woensdag 18 september 2019, Amsterdam: rechercheurs doen sporenonderzoek in de buurt van de plek waar kort daarvoor strafrechtadvocaat Derk Wiersum is doodgeschoten. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B. De twee verdachten van de moord staan maandag terecht.

AchtergrondDrugscriminaliteit

‘Makkers voor het leven’ staan terecht voor moord op Nederlandse advocaat Derk Wiersum

Woensdag 18 september 2019, Amsterdam: rechercheurs doen sporenonderzoek in de buurt van de plek waar kort daarvoor strafrechtadvocaat Derk Wiersum is doodgeschoten. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B. De twee verdachten van de moord staan maandag terecht.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Terwijl de schok over de aanslag op de Nederlandse journalist Peter R. de Vries nog niet is weggeëbd, begint vandaag de rechtszaak tegen de twee verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum in 2019. Net als De Vries stond Wiersum Nabil B. bij, kroongetuige in het Marengo-proces.

Elsbeth Stoker en Wil Thijssen

Brothers for life. Zo zouden Giërmo B. (37) en Moreno B. (32) elkaar beschouwen. Maandag zien ze elkaar weer, na maanden. In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol in Nederland staan ze deze week allebei terecht. Ze worden verdacht van de moord op advocaat Derk Wiersum.

Het is een van de meest beladen strafzaken in de geschiedenis van Nederland. Nooit eerder werd een Nederlandse advocaat op zo’n wijze vermoord. Vermoedelijk gebeurde dat uit wraak omdat hij Nabil B. bijstond, de kroongetuige in het het liquidatieproces Marengo. De hoofdverdachte is Ridouan Taghi. Hij werd in 2019 opgepakt in Dubai en zou de leider zijn van een gewelddadige drugsbende. Na de aanslag op journalist Peter R. de Vries vorige week – die het werk van Wiersum deels overgenomen had – is het gevoel van ontzetting alleen maar toegenomen.

Zelf ontkennen Giërmo B. en Moreno B. iets met de moord op Wiersum te maken te hebben. Maar volgens justitie waren zij de uitvoerders van “deze aanslag op de rechtsstaat” op de ochtend van woensdag 18 september 2019. Anouar T., de derde verdachte in deze moordzaak en de neef van Taghi, wordt later vervolgd.

Het Openbaar Ministerie baseert de verdenking onder meer op telecomgegevens, DNA-bewijs, onderschepte berichten, afgeluisterde gesprekken en de vondst van bundels contant geld in een schoenendoos in de woning van Giërmo B. in Almere.

‘Beppy’

Giërmo B. – kort bruin haar, sikje en door vrienden ook wel ‘Beppy’ genoemd – was de eerste verdachte die gearresteerd werd. B. reed na de moord rond in een gestolen witte Opel Combo, waarin DNA-sporen van beide verdachten en bloedsporen van Wiersum gevonden werden.

Bovendien kocht Giërmo B. een dag na de moord een Kia voor 15.300 euro, de auto betaalde hij contant. Ook besprak hij in een afgeluisterd gesprek met zijn vriendin een “reinigingsritueel” om te voorkomen dat boze geesten hem in zijn dromen zouden kwellen. Hij werd op 27 september 2019 gearresteerd op Schiphol, vermoedelijk met de intentie te vluchten naar Suriname.

Volgens justitie kennen de twee B.’s – geen familie – elkaar goed. Uit het recherche-onderzoek blijkt niet alleen dat ze elkaar brothers for life noemen, maar ook dat ze enkele maanden voor de moord op Wiersum, van 28 maart tot 8 mei 2019, samen naar Suriname zijn geweest. “Opvallend hierbij is dat in die periode een dubbele moord is gepleegd in Suriname”, constateerde de aanklager tijdens een voorbereidende zitting.

Op de dag van de moord op Wiersum zou Moreno B. – gespierd en lange dreadlocks – rond twee uur ’s nacht vanuit Rotterdam zijn vertrokken. Na een korte stop in de buurt van zijn moeder reisde hij door naar het Amsterdamse Bijlmerplein. Daar ontmoet hij Giërmo B. rond half zes, aldus de telecomgegevens van de prepaid telefoons, die ze speciaal voor de moord zouden hebben aangeschaft. Nog geen uur later registreren camera’s dat de witte Opel Combo de straat van Wiersum inrijdt en daar parkeert vlak bij de speeltuin.

Het is vermoedelijk niet de eerste keer dat ze in die straat komen. Na Wiersums dood ontdekt de recherche dat de voorbereidingen al veel eerder waren gestart. Zo blijkt dat de politie zelf al maanden voor de moord over een in beslag genomen telefoon beschikt van een crimineel die gelinkt wordt aan liquidaties. De telefoon wordt pas na de moord helemaal uitgelezen. Had de politie dat eerder gedaan, dan zou de recherche hebben gezien dat in februari 2019 al door criminelen werd gezocht naar informatie over Wiersum en zijn toenmalige collega.

Spotters

Ook ontdekt de recherche na de moord dat spotters al vanaf juli 2019 de buurt rondom het kantoor van Wiersum verkennen en dat via de Kamer van Koophandel in augustus informatie over het woonadres van de advocaat wordt achterhaald. In die maand wordt vervolgens Wiersums woning in de gaten gehouden.

Het OM vermoedt dat de betrokkenheid van Giërmo B. en Moreno B. begint nadat de voorverkenners hun werk hebben afgerond. 30 augustus zou ‘mogelijk de overgangsdag’ zijn geweest waarop de ‘spotters’ hun werk overdroegen aan de ‘hitters’. Dat past volgens het OM ook bij een tip uit de onderwereld die bij het Team Criminele Inlichtingen van de Nederlandse politie binnen is gekomen. Volgens de tipgever zou Ridouan Taghi de opdracht hebben gegeven voor de moord en ervoor hebben gezorgd dat de hitters en de spotters gescheiden werden aangestuurd.

Volgens justitie wilden de B.’s al eerder toeslaan. De prepaid telefoons waarmee ze tot aan de moord met elkaar zouden hebben gecommuniceerd, worden op 6 september 2019 geactiveerd. Meestal hebben ze ’s nachts contact, maar beide toestellen stralen ook meerdere malen de zendmasten in de omgeving van Wiersums woning aan. Mogelijk mislukten eerdere pogingen, omdat Wiersum een week voor zijn dood niet thuis was. Hij was naar Brazilië, waar hij voor de stichting Dutch & Detained Nederlandse gevangenen bezocht. En twee dagen voor zijn dood stapte hij ’s ochtends – waarschijnlijk tegen de verwachting in – niet in zijn auto, maar op de fiets.

Maar op 18 september liep de 44-jarige advocaat even na halfacht wel naar zijn auto. Volgens vrienden en bekenden had hij geen enkel vermoeden dat hij al weken in de gaten wordt gehouden. De avond ervoor is hij zelfs nog met een vriend naar een voetbalwedstrijd van Ajax gefietst.

Vrijwel meteen toen hij in de richting zijn auto liep, verscheen er een persoon. Terwijl de Opel Combo het parkeervak verliet, liep de in zwart gehulde gedaante met een hoody op naar de advocaat. De schutter strekte zijn arm, even haperde het wapen. Volgens getuigen riep Wiersum nog: “Godverdomme, donder op.” Maar dan wordt er geschoten. Enkele seconden later rende de schutter weg, in de richting van de op hem wachtende Opel Combo.

Waarom is het Marengo-proces zo beladen?

Bijna alles wat tot nu toe tijdens dit megaproces is gebeurd, is zonder precedent. Het Marengo-proces is een van de grootste, meest complexe strafzaken in Nederland ooit. Voor de verdachten staat veel op het spel: sommigen hangt een levenslange celstraf boven het hoofd.

Het is ook een van de meest beladen strafzaken ooit, een die inmiddels gepaard gaat met zware beveiliging. In 2018 werd de onschuldige broer van kroongetuige Nabil B. doodgeschoten. Volgens de vorige kroongetuige-advocaat werd er door justitie rekening gehouden “met een steen door de ruit”, maar niet met een wraakmoord op onschuldige familieleden. De familie van de kroongetuige had het Openbaar Ministerie hier echter al in een vroeg stadium voor gewaarschuwd. Vorig jaar vertelde een andere broer van Nabil B. in een interview met de Volkskrant hoe de deal hem in een schim veranderd heeft.

In 2019 werd ook kroongetuige-advocaat Derk Wiersum vermoord. De zeer gewaardeerde jurist groeide uit tot het symbool van de bedreigde rechtsstaat in Nederland.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234