Zondag 20/09/2020

Uitkijkpost

▶ Majesteit, koning Filip wil dat u zich met Delphine verzoent

Koningin PaolaBeeld Studio Caro

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.

Majesteit

God is tot veel in staat, zeker in zijn hoedanigheid van Jezus Christus. Zo kan Hij de doden middels handoplegging weer tot leven wekken, water veranderen in wijn, en blootvoets een rivier oversteken zonder kopje onder te gaan. Mocht Onze Heer in dit tijdperk leven, Cirque du Soleil zou hem een vet contract aanbieden met exorbitante voorwaarden – inclusief maaltijdcheques en salariswagen.

Maar helemaal almachtig is Hij niet. Zo is Hij er duidelijk niet in geslaagd, mevrouw, om uw wrok jegens het buitenechtelijke kind van uw echtgenoot weg te nemen. Sinds deze week weten we met zekerheid dat uw Albert de biologische vader is van Delphine Boël. Dat heeft een lange procedureslag gevergd, die nergens voor nodig was geweest, maar nu staat uw man daar dus, met de spreekwoordelijke broek op de knieën.

Ik heb altijd het vermoeden gehad dat hij zonder ú dat vaderschap meteen zou hebben toegegeven, met een sympathieke grijns en een baldadige knipoog: ‘Et alors?!’ Het zou ons allemaal een hoop geduld en nodeloos veel krantenpagina’s hebben bespaard. Maar u wilde dat niet, zo luidt althans mijn hypothese. Ik denk dat u en uw man in 1984, in het bedevaartsoord Paray-Le-Monial in de Franse Bourgogne, een deal hebben gesloten: u stemde in met het herstel van de huwelijksgeloften, op voorwaarde dat uw echtgenoot u nooit, naar uw gevoel dan, ten schande zou maken door Delphine te aanvaarden.

Heilige Geest

Het is een publiek geheim dat u destijds onder het toeziend oog van de Vader, de Zoon en vooral de Heilige Geest, uw band met Albert hebt kunnen herstellen. Na jarenlange liederlijkheid, van beide kanten, was uw huwelijk om zeep. Op twee handtekeningen na was de scheiding voltrokken. Tot wijlen koning Boudewijn u onder zachte dwang naar een filiaal van de Charismatische Beweging stuurde. En zo geschiedde. Terwijl u daar op uw knieën zat te bidden – in missionarishouding, zeg maar – is de Heilige Geest vaardig over u geworden en hebt u elkaar op een spiritueel niveau teruggevonden, waarna ook de fysieke consumptie kon worden voortgezet. God heeft u bij elkaar gebracht.

Maar Hij heeft Zijn werk dus maar half gedaan, want u hebt alleen uw man vergeven, en nooit de vrucht van zijn ontrouw aanvaard. Het is volgens mij dus uw rancune die de omarming van Delphine altijd in de weg stond. Uw rancune en – dat spreekt vanzelf – de lafheid van uw man, die zoals iedereen verantwoordelijk is voor het eigen gedrag. Zelfs vorsten horen ernaar te streven als volwassenen in waarheid te leven. Ook u zou er baat bij gehad hebben om uw bitterheid jegens Delphine vreedzaam te laten varen. Vraag u maar eens af: wat zou Jezus gedaan hebben?

Of wacht, we hoeven het niet zo ver te zoeken. Vraag uzelf gewoon af: wat zou mijn zoon Filip, koning der Belgen, daar van vinden? Ik weet het, want hij heeft het donderdag, in zijn toespraak voor de Gestelde Lichamen, nog gezegd, u hebt dat vast gehoord: “Laten we realistisch en verantwoordelijk zijn. Door naar overeenstemming te streven, ten bate van het algemeen belang. Door echte compromissen te sluiten, waarbij alle partijen sommige van hun eisen laten vallen, zodat het geheel er uiteindelijk bij wint.”

Sommigen dachten allicht dat hij het over de regeringsvorming had. Mijn gok: dat ging over u, uw man en zijn jongste dochter. Koning Filip wil dat u zich met Delphine verzoent. Dat u realistisch en verantwoordelijk bent, uw eis laat vallen en naar overeenstemming streeft, ten bate van het algemeen belang. Prachtig, toch?

Coens en Crevits

Nu ik u aan de lijn heb, zou ik u overigens nog om een dienst willen vragen. Kunt u Filip, aan wie u naar verluidt ook nooit veel moederlijke zorgen hebt verspild, eens een voorzichtige hint geven? U hebt misschien gehoord dat de vorming van een federale regering een tikje stroef verloopt, omdat N-VA België wil laten rotten en CD&V zichzelf, bij monde van Hilde Crevits en Joachim Coens, heeft opgeheven. Jawel, de Vlaamse christendemocraten hebben opgehouden te bestaan, zij vormen niet langer een autonome partij, maar gedragen zich nu als de lijfeigenen van Bart De Wever. Met de steun van haast alle commentatoren, die denken dat CD&V een regering zonder N-VA niet zal overleven – terwijl de empirische gegevens van de laatste twee volwaardige regeringen exáct het tegendeel bewijzen.

Nu zal het lot van CD&V mij een rotzorg zijn, maar tegen een nieuwe regering zeg ik als modale burger niet meteen ‘nee’. Er mág wat mij betreft opnieuw bestuurd worden met een federale meerderheid en volheid van bevoegdheden. Vandaar deze vraag, Majesteit. Zou uw zoon de heer Coens en mevrouw Crevits geen uitstap naar Paray-Le-Monial willen aanbevelen? Daar kunnen zij tezamen de missionarishouding aannemen, en stil biddend wachten tot de Heilige Geest zich van hen meester maakt – ze hoeven er geen fysieke consumptie aan over te houden, een beetje zelfrespect volstaat.

Dat wens ik u trouwens ook toe.

Grote dank en courage nog,

Joël De Ceulaer, senior writer

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234