Donderdag 28/10/2021

Maingain verkoopt zijn huid duur

Wallonië heeft dan wel een nieuwe regering, in Brussel en de Franse Gemeenschap komt er nog steeds geen beweging in de onderhandelingen. DéFI-voorzitter Olivier Maingain eist het onmogelijke vooraleer hij mee aan tafel komt. Intussen heeft de MR moeite om haar ministeriële kabinetten te vullen.

"Als de MR consequent is, moet ze ook de coalities met de PS in Brussel-stad en in de provincie Luik opblazen, daar waar de schandalen begonnen zijn." In interviews in Le Soir en op de RTBF speelt DéFI-voorzitter Olivier Maingain de zwartepiet over het uitblijven van nieuwe regeringen in Brussel en de Franse Gemeenschap meteen door naar de Franstalige liberalen.

Maingain legt de lat erg hoog. Zijn 'eis' om overal komaf te maken met de PS, is wettelijk zelfs niet mogelijk: de Code wallon laat immers niet toe dat een provinciale meerderheid nog gewijzigd wordt na 30 juni in het jaar voor de verkiezingen. In Brussel is het evenzeer onmogelijk om een partij tegen haar wil uit het stadhuis te jagen.

Waarom komt Maingain hier dan mee op de proppen? "Maingain wil de druk van zijn partij afschuiven", zegt ULB-politicoloog Pascal Delwit. De afgelopen maanden gaven MR en cdH de de schuld over de crisis in de Franstalige politiek aan DéFI. Die partij eiste in ruil voor regeringsdeelname onder meer dat Joëlle Milquet (cdH) en Armand De Decker (MR) uit al hun functies ontslag zouden nemen. Maingain stelde zich onredelijk op, oordeelden de liberalen en humanisten: "DéFI est 'scotché' au PS" ("Défi zit vastgeplakt aan de PS", DBA.).

Maingains nieuwe demarche toont vooral aan dat er voorlopig geen regeringswissels verwacht moeten worden. In Brussel lijkt alles bij het oude te blijven, aangezien DéFI niet bereid is de PS te laten vallen. De persoonlijke relaties tussen beide partijen zijn goed, en daar komt bij dat de PS naar de uitgang begeleiden gevolgen zou hebben voor de Nederlandstalige partijen. Die hebben al aangegeven dat zij liefst gewoon willen doorwerken.

Ook binnen cdH beginnen mensen te morren. Vorige week riepen partijcoryfeeën Philippe Maystadt en Joëlle Milquet hun voorzitter Benoit Lutgen op om de strijdbijl te begraven en desnoods toch opnieuw met de PS te regeren. "Het was duidelijk Lutgens beslissing om de stekker uit alle regeringen met de socialisten te trekken, zonder rekening te houden met de reële situatie in Brussel", zegt Delwit. "Binnen cdH leeft nu de vrees dat zij het deksel op de neus krijgen, en dat niet de PS maar zij gewipt worden."

Kabinetten

Ook een nieuwe Franse Gemeenschapsregering is niet voor morgen. Eerder deze zomer lanceerde Maingain het voorstel om daar een afspiegelingsregering met alle partijen te vormen, maar dat schoot MR-voorzitter Olivier Chastel al af: hij wil enkel in de regering stappen zonder de PS.

In Wallonië werd een maand geleden wel een nieuwe regering geïnstalleerd, maar ook die overgang verloopt niet vlekkeloos. De vier Waalse MR-ministers hebben moeite om kabinetsmedewerkers te vinden. Niet onlogisch: in 2014 trok al een hele stoet partijmedewerkers naar de zeven federale MR-kabinetten. Een andere optie, om Waalse ambtenaren naar de kabinetten te detacheren, blijkt lastig aangezien die in heel wat gevallen een andere politieke kleur hebben, schrijft La Libre. "Je kan stellen dat tweederde een PS-achtergrond heeft, terwijl een derde bij cdH aanleunt", legt Delwit uit.

Het lijken dus nog moeilijke weken te worden in Franstalig België.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234