Maandag 14/06/2021

Politieke crisis

Maingain eist dat cdH Milquet aan de kant schuift in ruil voor steun

Olivier Maingain. Beeld Reporters / QUINET
Olivier Maingain.Beeld Reporters / QUINET

Olivier Maingain, voorzitter van DéFI, het voormalige FDF, vraagt dat het cdH afscheid neemt van haar Brusselse kopvrouw Joëlle Milquet. Dat zei hij na de vergadering waarbij zijn partij zich berraadde over de politieke situatie in Franstalig België, nadat het cdH gisteren de stekker uit de regeringen met de PS trok en opriep nieuwe meerderheden te vormen met MR, Ecolo en DéFI. Bij de MR moet Armand De Decker buiten voor Maingain.

DéFI wil dat er een ethische revolutie plaatsvindt vooraleer er nieuwe regeringen zonder de PS worden gevormd. Dat houdt volgens Maingain ook in dat de figuren die gelinkt zijn aan de schandalen, opstappen. Dat zei hij vanmiddag op het RTBF-journaal.

"Publifin is zo'n schandaal waar de drie traditionele partijen in betrokken waren. (...) Er zijn namen die geëvacueerd moeten worden. Moreau (PS, red), De Decker (MR, red). Mevrouw Milquet is beschuldigd, misschien is het tijd om daar de gevolgen uit te trekken. Het is tijd dat die mensen een stap opzij zetten. Dat wie er middenin zat, de gevolgen ondervindt." Milquet moest als minister aftreden omdat ze ervan verdacht wordt personeel te hebben aangenomen op haar kabinet dat werd ingezet voor haar verkiezingscampagne.

Maingain haalde ook Armand De Decker van MR aan, die betrokken is bij het dossier Kazachgate.

Voor partijvoorzitter Olivier Maingain gaat het om een voorafgaandelijke voorwaarde om nieuwe coalitieonderhandelingen te voeren. Maingain liet ook verstaan dat DéFI erg hoge eisen zal stellen met betrekking tot mandaten, vergoedingen en transparantie. In afwachting moet de Brusselse regering - de enige waar DéFI vandaag deel van uitmaakt - blijven besturen om stilstand te vermijden, stelde hij.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

"De machines moeten blijven draaien"

De parlementsleden van DéFI kwamen eerder bij elkaar om zich te beraden over de politieke crisis. "Het cdH is verantwoordelijk voor de actuele situatie, maar de machines moeten blijven draaien", zo verklaarde de Brusselse minister Didier Gosuin.

Het cdH verraste gisteren de politieke wereld met de aankondiging dat de partij niet meer met PS wil besturen in Wallonië en in Brussel en op zoek wil naar alternatieve meerderheden. Ook DéFI-voorzitter Olivier Maingain had er niet op gerekend. Hij moest zijn verblijf op een congres van Franstalige burgemeesters in Montréal voortijdig afbreken om naar Brussel terug te keren voor een spoedberaad met de parlementsleden van zijn partij.

Gosuin toonde zich vanochtend geërgerd door de demarche van cdH-voorzitter Benoît Lutgen. Volgens de Brusselse minister gaat het bovenal om een politiek gemotiveerde coup, die weliswaar officieel is ingegeven door de schandalen, maar die er ook is gekomen omdat "men niet durft te zeggen wat er niet functioneert in de Waalse regering".

Maar net als partijgenoot Bernard Clerfayt een dag eerder stelde ook Gosuin vast dat er een nieuwe politieke meerderheid gevonden moet worden. "Het cdH is verantwoordelijk voor de huidige situatie, maar de machines moeten blijven draaien", zei hij. Gosuin had daarbij ook nog een boodschap aan het cdH. "Wat willen jullie doen op het vlak van bestuur. Samen met Ecolo zitten wij in de voorhoede. Wij hebben eind januari al standpunten ingenomen."

Didier Gosuin. Beeld photo_news
Didier Gosuin.Beeld photo_news

MR reageert afwachtend

De MR neemt ondertussen een afwachtende houding aan. Het is aan het cdH om duidelijk te maken wat het wil, luidt het bij de Franstalige liberalen.

"Wij hebben ons antwoord op de oproep van Lutgen gegeven, het is nu aan hem om duidelijk te maken wat zijn doelstellingen, zijn intenties en zijn project zijn", klinkt het op het kabinet van voorzitter Olivier Chastel. De MR staat open voor dialoog, maar omdat ze niet zelf "de stekker uittrokken", vinden de liberalen niet dat het hen toekomt om de partijen bijeen te brengen die die dialoog moeten voeren.

Als de PS effectief buitenspel wordt gezet, wordt de MR in Wallonië en de Franse gemeenschap mathematisch noodzakelijk om een alternatieve meerderheid op de been te brengen, maar niet in Brussel. Daar is de sleutelrol eerder voor DéFI weggelegd.

Sinds de verrassende aankondiging van Lutgen heeft Chastel nog geen contact gehad met de cdH-voorzitter, het laatste contact vond in de marge van Lutgens persconferentie van gisteren plaats. MR zou graag het standpunt van DéFI kennen, dat zijn parlementsleden vanmiddag bijeenbrengt. De liberalen kijken ook uit naar de voorstellen van Ecolo rond politiek en ethiek. Die voorstellen zijn voor woensdag aangekondigd.

"We zitten nu in een fase van temporisering en observatie. We gaan ons nu niet blind smijten, we nemen de tijd om na te denken", aldus een MR-bron.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Demotte: "Een vorm van opportunisme"

Rudy Demotte (PS), de minister-president van de Franse gemeenschapsregering, had de aankondiging van Lutgen niet zien aankomen. Dat zei hij vandaag op La Première. "Het was een echte verrassing."

"Ik had mij hier absoluut niet aan verwacht: als je ziet hoe goed de sfeer in mijn regering is, hoe hard we werkten, dan was het een echte verrassing." Demotte ziet de demarche van Lutgen dan ook als "een poging om voordeel te halen, een vorm van opportunisme". Zoals de PS het maandag al stelde, pleegt Lutgen in de ogen van Demotte "verraad".

Demotte verwacht niet dat het inhoudelijke werk van de Franse gemeenschapsregering - die vooralsnog uit PS en cdH is samengesteld - erg bedreigd werd door de gebeurtenissen. Hij noemt met name het 'Pacte d'excellence', dat het Franstalige onderwijs moet hervormen. "Samen met (minister van Onderwijs) Marie-Martine Schyns en anderen heb ik als een gek aan dit dossier gewerkt. Ik denk dat de fundamenten er liggen om op verder te werken", aldus Demotte.

Hij zegt ook niet te begrijpen hoe het cdH met de MR samen zou kunnen regeren, vermits de twee partijen er in verschillende dossiers diametraal tegengestelde standpunten op nahouden - zoals CETA en het leerkrachtenpensioen.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234