Dinsdag 27/10/2020

Column

Maike is de voorhamer van ons geweten

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps op donderdag.

Maike Wijnants heeft de strijd aangebonden met de haatzaaiers van Bilzen en omstreken. Die 140 vluchtelingen komen er in het vroegere rusthuis naast haar deur waarvan ze de eigenaar is. De Ark van Noé was het levenswerk van haar man, die acht jaar geleden overleed. Deze zondagavond werd ze wakker gebeld en zag ze door de gordijnen de vlammen oplaaien. Het asielcentrum stond in brand, het vuur was aangestoken. De brandstichters wisten wat ze deden, ze hadden alle brandalarmen uitgeschakeld.

Grote-Spouwen is nu een verdeeld dorp. De social media hebben hun klassieke hetze tegen asielzoekers nog opgevoerd. Het afgebrande rusthuis van Maike is rode lap geworden. Maike zelf krijgt expulsies van haat naar het hoofd geslingerd waarvan ze het bestaan niet kende. In haar vocabulaire als verpleegster kwamen die woorden niet voor. Ze is even geschrokken, maar wijkt niet. “Ik ben een kerstkindje. Straks word ik tachtig, de brandstichting heeft mijn feestje verbrod. Maar in februari, als het dak van de Ark van Noé hersteld is, zal ik mijn feestje houden, met champagne voor alle asielzoekers.”

Met de volheid van haar hart

In Nederland noemen ze dat een pittige tante. Het is een understatement. Maike is de voorhamer van ons geweten. Ze vervult een maatschappelijke rol met de volheid van haar hart. Haar vastberadenheid is een houvast voor jongere mannen en vrouwen die na haar komen. In Grote-Spouwen wonen nog mooie mensen.

Haar tegenstanders die de Vlaamse Leeuw aanbidden, meer dan een mens, strooien met bagger op de sociale media. Hun scheldkanonnades zijn verbijsterend. Dit is racisme en fascisme van het zuiverste water. Nationale en lokale politici draaien rond de hete brei heen. Ze durven geen stelling in te nemen. Alleen minister Bart Somers (Open Vld) noemt het brandincident een daad van terreur. Eén stap verder en bewoners van een asielcentrum worden mee in brand gestoken.

Maike heeft de duisternis van onszelf blootgelegd. We weten het misschien niet, maar de verleiding om het vreemde constant te weren is acuut. Dat een vrouw van 79 ons een les kan geven in moedige naastenliefde is bijzonder pijnlijk. Wij horen haar eenzaamheid te dragen, zij niet onze angst. Het is immens treurig dat Maike door een horde Hunnen kan gefileerd worden op social media. En er komt niet veel weerstand van de politiek en het middenveld.

Overvloed aan haat

Economisch juichen we over een land met open grenzen. Sterker nog, we openen zelf ramen en deuren zolang er iets van commercie valt te beleven. Maar cultureel zoeken we het getto. Teruggeworpenen in de zuiverheid van een vlag. De vlag die de brandstichters van het rusthuis van Maaike voor zich uit droegen.

Ik weet dat ik het nu over algemeenheden heb. Maar de overvloed aan haat en onverdraagzaamheid is zo groot dat de uitzonderingen steeds onzichtbaarder worden.

Ex-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) orakelde in zeven haasten dat de brandstichting in Bilzen niet de erfenis van zijn beleid was. Nee dat is het niet, het is de erfenis van onverschilligheid voor mensen in grote nood.

Maike met haar hyperverzorgd uiterlijk heeft piketten geslagen voor ons geweten. Als vreemdelingen er niet meer in mogen, moeten haatzaaiers eruit. Samen kunnen ze een toekomst delen van droog brood en water.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234