Vrijdag 03/12/2021

Handelsverdrag Canada

Magnette zegt opnieuw 'non' tegen handelsverdrag met Canada

null Beeld AFP
Beeld AFP

De Waalse regering heeft het voorstel van de Europese Commissie over het CETA-verdrag opnieuw verworpen. Dat heeft Waals minister-president Paul Magnette (PS) vanavond bekendgemaakt. Volgens Magnette blijven er te veel onduidelijkheden in de tekst. De onderhandelingen gaan morgen verder.

Magnette had deze namiddag haastig het Waalse parlement verlaten nadat hij was opgeroepen door de Europese Raad om alsnog een uitweg te vinden rond de ondertekening van CETA, het handelsverdrag met Canada. Nadat die onderhandelingen rond 20 uur waren afgelopen, kwam de Waalse regering vanavond samen. Die blijft de overeenkomst verwerpen.

Tijdens een persconferentie zei de Waalse minister-president dat de nieuwe tekst nog steeds niet tegemoet komt aan de vragen van Wallonië. Er blijven te veel onduidelijkheden, klinkt het. Vooral de rechtbanken die volgens het verdrag zouden bemiddelen tussen bedrijven en overheden blijven voor Wallonië een probleem.

Hoewel er volgens Magnette vooruitgang in het dossier gemaakt is, is die dus onvoldoende voor een akkoord. "Ik moet jammer genoeg vaststellen dat Canada opener van geest is dan de Europese Unie", klonk het.

Wel zei Magnette dat er nog ruimte is om te onderhandelen. Morgen gaan de onderhandelingen verder. Er staat bijvoorbeeld een nieuwe ontmoeting met de Canadese minister van Handel, Chrystia Freeland, op het programma. "We zullen dan bekijken of er nog een mogelijkheid is om het dossier te doen vooruitgaan."

Morgenvroeg licht Magnette ook het Waalse parlement in over de gesprekken.

Europese top

Charles Michel vanmiddag bij het begin van de Europese top. Beeld AP
Charles Michel vanmiddag bij het begin van de Europese top.Beeld AP

Op de Europese top staat morgen het Europese handelsbeleid op de agenda. De meeste aandacht zal uiteraard naar het vrijhandelsakkoord tussen Europa en Canada (CETA) gaan, dat voorlopig niet goedgekeurd geraakt omdat Wallonië op de rem staat.

Premier Charles Michel zei vanmiddag bij zijn aankomst aan de Europese top nog dat hij hoopte dat de regering-Magnette snel duidelijk maakt of ze nu al dan niet met CETA instemt. "We staan dichtbij het moment van de waarheid. Op een bepaald moment moet men ja of nee kunnen zeggen."

"Dit is een moeilijk en delicaat moment", sprak de premier. "Momenteel krijgt de Waalse regering de laatste documenten, teksten en voorstellen van de Europese Commissie. Ik hoop dat ze in staat zal zijn ja te zeggen. Ik heb veel respect voor de democratie, maar democratie is ook dat er op een bepaald moment een antwoord moet komen."

"Uitstel wordt niet geaccepteerd"

Waals minister-president Paul Magnette suggereerde deze week dat er nog maanden over CETA onderhandeld kan worden, maar daar lijken de Europese leiders niet van te willen weten. "De echo's zijn niet positief", zegt een goed ingelichte bron. "Ze gaan niet accepteren dat Wallonië om uitstel vraagt." Zoals het ernaar uitziet, zal België (in casu Wallonië) tijdens de top duidelijk moeten maken of het al dan niet met CETA instemt.

Premier Michel maakte wel duidelijk dat hij zonder groen licht van de Waalse regering CETA niet zal ondertekenen en dus ten allen prijze de Belgische grondwet wil respecteren. Hij doet er naar eigen zeggen alles aan om te vermijden dat de positie van België in Europa verzwakt wordt.

CETA kwam vandaag ook ter sprake in de Kamer. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders herhaalde dat alles in het werk is gesteld om de vragen en bezorgdheden te beantwoorden, onder andere over de landbouw en de import van Canadees vlees.

Op de tweede dag van de top, morgen vanaf 10 uur, zullen de Europese staatshoofden en regeringsleiders zich over CETA buigen.

Onvoorziene evoluties

Brussels parlementslid Isabelle Durant (Ecolo) roept het Brusselse parlement intussen op om een signaal van solidariteit te geven met het Waalse parlement. Ook Durant is van mening dat de ondertekening van het verdrag uitgesteld moet worden.

"Wij zijn niet tegen het principe van een vrijhandelsakkoord met Canada of andere landen", zei ze vanavond op Radio 1. "Maar tot nu toe zijn er onvoldoende garanties gegeven."

"Wat is het probleem als we nog een week, een maand nodig hebben?", aldus Durant. "Er zijn de jongste tijd veel onvoorziene evoluties op Europees vlak, zoals de Brexit en het vluchtelingenprobleem, en we hebben tijd nodig om de burgers te horen, de parlementen te horen, om dingen te heronderhandelen."

Het imago van ons land en van Europa is volgens Durant van ondergeschikt belang. "Het is vooral belangrijk dat we een goed akkoord hebben, waar iedereen zich in kan vinden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234