Update

Van der Maelen oneens met Magnette: "Onaanvaardbaar dat ons land wapens verkoopt aan Saoedi-Arabië"

- Bewerkt door: Redactie - Bron: Belga
1 © BELGA

Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a) is het "voor 500 procent" oneens met Waals minister-president Paul Magnette, die eerder op de dag het principe van wapenverkoop aan Saoedi-Arabië verdedigde. De Vlaamse socialist roept op overleg te starten met de gewesten over wapenhandel met Saoedi-Arabië.

"Zweden en Duitsland hebben intussen wel al een embargo op wapenleveringen aan Saoedi-Arabië opgelegd. Ons land zou een voorbeeld aan hen moeten nemen", vindt Van der Maelen. In een interview op Bel-RTL benadrukte PS'er Magnette achter de Waalse wapenverkopen te staan. Hij wees erop dat die onder erg strenge procedures gebeuren en stipte ook de duizenden jobs en de Waalse expertise ter zake aan. Volgens Magnette zijn de leveringen bovendien bestemd voor het Saoedische leger en de politie.

"Wallonië is in vergelijking met Frankrijk een erg kleine verkoper", vervolgde hij.

Groeperingen in Syrië

Share

'We mogen geen handel drijven met landen die in oorlog zijn of die een duidelijk faciliterende rol spelen in een conflict, noch aan landen die de mensenrechten systematisch schenden'

Dirk Van der Maelen

Van der Maelen is het volstrekt oneens met de Waalse regeringsleider. De rol van Saoedi-Arabië in extremisme bij ons, hun relaties met bedenkelijke groeperingen in Syrië en de mensenrechtenschendingen maken het voor de sp.a'er onaanvaardbaar dat ons land wapens levert aan het land. "We mogen geen handel drijven met landen die in oorlog zijn of die een duidelijk faciliterende rol spelen in een conflict, noch aan landen die de mensenrechten systematisch schenden", luidt het.

Volgens het Kamerlid bestaan er overigens geen garanties dat de wapens enkel naar de politie en het leger gaan. "Er worden zoveel wapens ingevoerd dat het zeer twijfelachtig is dat ze enkel door leger en politie worden gebruikt. Bovendien bestaat het vermoeden dat oude stocks aan wapens worden doorgevoerd naar bedenkelijke groeperingen in Syrië en dat de munitie gebruikt wordt in Jemen", aldus Van der Maelen.

Uitvoervergunningen

De Waalse regering keurde in 2014 uitvoervergunningen naar Saoedi-Arabië goed voor een waarde van bijna 400 miljoen euro. Voor de meerderheid ging het om vuurwapens en munitie, zo blijkt uit het verslag van de subcommissie van het Waals Parlement voor de controle op de uitvoerlicenties voor wapens.

cult

zine