Maandag 04/07/2022

Handel

Magnette legt bom onder handelsverdrag CETA

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Twee dagen na het parlement van de Franse Gemeenschap heeft ook het parlement van het Waalse Gewest een motie gestemd waarin ze de ondertekening van het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA verwerpen. Minister-president Paul Magnette (PS) geeft de federale regering dan ook geen toestemming. "Het is de hele filosofie van de handelsrelaties voor de komende twintig, dertig jaar die hier op het spel staat", lichtte de Waalse regeringsleider toe. Werkgevers- en ondernemersorganisaties reageren vol onbegrip.

De Europese ministers van Handel worden dinsdag in Luxemburg verwacht om Europees president Donald Tusk de toestemming te geven om het verdrag te ondertekenen op een Europees-Canadese top op 27 oktober. De Franstalige weigering om minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders de nodige bevoegdheden te verlenen, brengen België dan ook in een heel lastig parket.

Tijdens het debat in Namen, dat vrijdagochtend ook door verscheidene buitenlandse journalisten werd gevolgd, verdedigde Magnette het Waalse veto tegen het vrijhandelsverdrag. De zeven jaar durende onderhandelingen daarover waren niet transparant en het resultaat biedt te weinig garanties voor het milieu en voor sociaaleconomische rechten, aldus de regeringsleider.

"Het is de hele filosofie van de handelsrelaties voor de komende twintig, dertig jaar die hier op het spel staat in dit debat", zo verklaarde Magnette. "Neen zeggen tegen CETA creëert nieuwe machtsverhoudingen om meer respect voor sociale normen en milieunormen af te dwingen en om te verzekeren dat de normen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) gerespecteerd worden. Dat is de fundamentele inzet". Hij wees erop dat Wallonië al meer dan een jaar geleden zijn bezorgdheden op tafel had gelegd, maar dat die niet in rekening werden gebracht.

Magnette verzekerde niettemin dat hij het verdrag niet definitief wil verwerpen, maar de in allerijl toegevoegde interpretatieve verklaring biedt volgens hem "te weinig garanties en heeft niet dezelfde juridische waarde als het akkoord zelf". "Laat ons dit op tafel leggen en er opnieuw over discussiëren", stelde de socialist. "Verschillende andere Europese landen hebben ook bedenkingen en zullen ons steunen."

Rampzalig

Na het betoog van de minister-president stemde het parlement opnieuw een motie tegen de overdracht van de bevoegdheid naar het federale niveau. Dat gebeurde door de leden van de PS-cdH-coalitie en door de oppositieleden van Ecolo en PTB. Enkel de liberale MR stemde tegen de motie. Fractieleider Pierre-Yves Jeholet laakte "het terugplooien op onszelf" en waarschuwde voor "een economisch en diplomatiek isolement".

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) had de Waalse regeringspartijen gisteren nog opgeroepen om hun mening te herzien. "Indien we het vrijhandelsakkoord met Canada niet ondertekenen, met welk land dan wel?", stelde de buitenlandminister, die waarschuwde voor "het totale isolement van België in Europa". Het Franstalige verzet wekt ook de woede op van de Vlaamse regering, die eveneens gewonnen is voor het verdrag. Het Brusselse Gewest en de Duitse Gemeenschap hebben formeel nog geen standpunt ingenomen in het debat.

Onverantwoordelijk, onbegrijpelijk en rampzalig. Dat is de teneur in een gemeenschappelijk persbericht van een reeks werkgevers- en ondernemersorganisaties na de verklaring van Magnette.

"Een Belgische blokkering van de ondertekening van CETA op Europees niveau is rampzalig voor het internationale imago en de geloofwaardigheid van België ten aanzien van zijn Canadese, Europese en internationale partners", zo staat in het persbericht. "Daarbij komt nog dat de geloofwaardigheid van het Europese handelsbeleid een zware deuk zal krijgen, terwijl de EU tegelijkertijd onderhandelingen voert met andere internationale partners zoals de VS, Japan en China."

Volgens de werkgevers is CETA "een ambitieus en evenwichtig akkoord, dat de handel en de investeringen in beide richtingen zal stimuleren en nieuwe commerciële kansen zal creëren voor de ondernemingen - waaronder de kmo's - van de drie gewesten".

VBO, Unizo, Boerenbond, Voka, Beci, UWE en AVED roepen de gezamenlijke Belgische overheden op om zo snel mogelijk overleg te plegen, opdat België het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada zou kunnen ondertekenen.

Bespreking met Hollande

Enkele uren na de tweede Waalse verwerping van CETA heeft minister-president Paul Magnette in Parijs de toekomst van het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag besproken met de Franse president François Hollande.

Het onderhoud met het Franse staatshoofd was ingepland om de sluiting van Caterpillar te bespreken, maar veel aandacht ging naar CETA. "We moeten landen vinden die ons standpunt begrijpen en ons kunnen steunen", zo verklaarde Magnette na afloop. Of Hollande open stond voor de Waalse argumenten? "Ik had het gevoel dat hij me begreep, maar het is ingewikkeld, de druk is zeer groot", aldus de Waalse minister-president. Frankrijk is voorstander van CETA. Premier Manuel Valls gaf die boodschap deze week nog mee tijdens een bezoek aan Canada.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234