Vrijdag 27/11/2020

wapenleveringen Saoedi-Arabië

Magnette betreurt dat federale regering geen wapenembargo bepleit bij EU - De Croo ontkent

Waals minister-president Paul Magnette (PS).Beeld BELGA

Noch de vertegenwoordigers van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, noch die van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders hebben vandaag een voorstel neergelegd om bij de Europese Unie te pleiten voor een wapenbargo tegen Saoedi-Arabië, zo is vernomen bij het kabinet van Waals minister-president Paul Magnette. In een reactie ontkent het kabinet van De Croo met klem "het fake news" van Magnette.

Het debat over de wapenverkoop aan Saoedi-Arabië laaide het voorbije weekeinde weer op toen De Croo (Open Vld) voor een embargo pleitte. De minister wees erop dat Saoedi-Arabië betrokken is in de oorlog in Jemen, één van de landen die getroffen zijn door hongersnood. Volgens De Croo gaat meer dan 60 procent van de wapenexport uit Wallonië naar Saoedi-Arabië.

Het kabinet van Magnette stelt nu vast dat de vertegenwoordigers van de federale regering vandaag op een vergadering van de Directie-generaal Europese Zaken en Coördinatie geen voorstel hebben ingediend om op Europees niveau een wapenembargo te bepleiten. Op die vergaderingen worden de Belgische standpunten voor de bijeenkomsten van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken voorbereid. Maandag vindt in Luxemburg een bijeenkomst plaats waar de situatie in Jemen op de agenda staat. Over de invoering van een wapenembargo op Europees niveau is unanimiteit onder de lidstaten vereist.

Wallonië toont zich volgens Magnette bereid een Belgische pleidooi op Europees niveau te steunen, voor een embargo op de export van wapens en materiaal voor tweeërlei gebruik (civiel en militair) naar Saoedi-Arabië. De vraag van De Croo aan de regio's is dan ook "niet coherent", verluidt in Namen. Wat is de efficiëntie van zo'n maatregel wanneer de waarde van de wapenlicenties verleend door Wallonië "met moeite 0,49 procent van het Europese totaal" zijn, zo vraagt men zich af op het kabinet.

"Fake news"

Bij De Croo ontkent men met klem dat er vanochtend geen voorstel is neergelegd. "We betreuren de intoxicatie van dit debat door Magnette. In plaats van fake news te verspreiden zou Magnette zich beter bezinnen over door welk moreel kompas hij zich laat leiden", zo klinkt het bij de Open Vld-vicepremier.

Volgens het kabinet heeft de vertegenwoordiger van De Croo voorgesteld dat België maandag zou pleiten dat de lidstaten in afwachting van een VN-mensenrechtenrapport geen licenties meer zouden geven voor de export van wapens naar de partijen die betrokken zijn bij het conflict in Jemen. Bij monde van de vertegenwoordiger van minister Jean-Claude Marcourt liet het Waalse gewest dan weten dat België niet verder kan gaan dan het voorstel om "rekening te houden" met internationaal onderzoek dat in september aan de VN-Mensenrechtenraad worden voorgelegd. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234