Woensdag 14/04/2021

Magistraten mogen pleiten voor onafhankelijk Vlaanderen

Van Parys ziet geen graten in steun Antwerpse justitiekorpschefs aan 'Vlaanderen, staat in Europa'

brussel.

eigen berichtgeving

Zondag vindt in de Antwerpse Elisabethzaal een feestvergadering plaats onder het motto 'Vlaanderen, staat in Europa'. Opvallend is dat in het beschermcomité van de organisatie, die de Vlaamse 'ontvoogding' bepleit, ook de namen terug te vinden zijn van Christine Dekkers en Luc Janssens, respectievelijk procureur-generaal en eerste voorzitter van het Antwerpse hof van beroep. Volgens minister van Justitie Tony Van Parys (CVP) is dat engagement niet in tegenspraak met de scheiding der machten.

Van Parys zei dat eergisteren in een repliek op een vraag van PSC-kamerlid André du Bus de Warneffe. De Brusselse PSC'er vroeg zich af of magistraten zich niet moesten onthouden van deelname aan een politieke discussie, gezien de scheiding der machten. Een communautair standpunt innemen brengt de onafhankelijkheid van het gerecht in gevaar, zei Du Bus de Warneffe. Van Parys sprak dat tegen. Volgens de justitieminister gaat het om een louter cultureel evenement, waaraan magistraten best uit eigen naam mogen deelnemen.

Initiatiefnemer van de vergadering 'Vlaanderen, staat in Europa' is de Leuvense hoogleraar Matthias Storme. Storme is voorzitter van het overkoepelende Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen (OVV) en staat bekend als een flamingantistische scherpslijper. Enkele maanden geleden bracht hij zeven CVP-verkozenen zover een door hem geschreven vrije tribune tegen het onvoorwaardelijk toekennen van EU-stemrecht te ondertekenen.

Voor de actie van zondag wist Storme een beschermcomité samen te stellen met zo'n tweehonderdvijftig meer of minder gevestigde namen uit het Vlaamse politieke, economische, academische en culturele leven. Een groot deel van de lijst van ondertekenaars behoort tot het old-boys-netwerk van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond, waarvan Storme erelid is. Maar ook de namen van procureur-generaal Christine Dekkers en eerste voorzitter Luc Janssens van het Antwerpse hof van beroep komen erop voor. Zij tekenden uiteraard in eigen naam, maar worden op de lijst wel netjes met hun titel vermeld.

Allen ondertekenden de comitéleden een memorandum waarin gepleit wordt "voor een verdere en verregaande ontvoogding van ons volk". Een concrete staatkundige invulling van die ontvoogding wordt niet opgegeven maar in een begeleidende tekst laat initiatiefnemer Storme er geen misverstand over bestaan dat hier niet meer of niet minder dan de onafhankelijkheid van Vlaanderen bedoeld is.

"Behalve de wet van de traagheid en de bestendiging van de gevestigde machtsstructuren is er nog nauwelijks iets dat België doet overleven", heet het in de tekst van Storme. En wat verder: "Na de verkiezingen moeten er regels en instellingen verdwijnen die Vlaanderen verhinderen om de welvaart en het welzijn van zijn inwoners uit te bouwen." Voor een cultureel evenement is dat behoorlijk gespierde taal. (BE)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234