Maandag 06/12/2021

Gezondheidszorg

Maggie maakt vaart

null Beeld © TIM DIRVEN
Beeld © TIM DIRVEN

Nog dit jaar zullen er in ons land oproepen worden gedaan voor proefprojecten in het kader van de nieuwe ziekenhuisfinanciering. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) hoopt die projecten vanaf eind 2017 te evalueren, zodat ze in 2018 op grote schaal ingevoerd kunnen worden. "Meer tijd hebben we niet."

Proficiat. Proficiat. Proficiat. In de Europazaal in de Kamer van Volksvertegenwoordigers mocht Maggie De Block gisteren de ene na de andere felicitatie in ontvangst nemen. Niet alleen omdat ze jarig was. Ook haar plan voor de hervorming van de ziekenhuisfinanciering leek, in navolging van de sector, door de commissieleden vrij positief onthaald te worden.

De Block diepte haar plan voor de politici iets meer uit. Ze plakte er ook streefdata op, tot 2018. Die data zijn nodig. Vier op de tien ziekenhuizen zitten in de rode cijfers. Willen we geen ziekenhuizen failliet zien gaan, dan is het een kwestie van snel te hervormen.

Stapsgewijs

Maar voor het zover is, moet er veel bestudeerd en bediscussieerd worden. De agenda voor 2015 is alvast aardig gevuld. Onder meer voor het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Dat moet in eerste instantie uitzoeken hoe het gewenst zorglandschap eruit kan zien.

Vorige week al maakte De Block bekend dat dat landschap er een zal zijn waarin ziekenhuizen netwerken vormen. Op die manier kunnen de taken beter verdeeld worden. Voor de patiënt betekent dat wel dat die niet meer eender waar terecht kan voor eender welke behandeling. De netwerken zullen immers verschillende soorten ziekenhuizen omvatten (basisziekenhuizen, referentieziekenhuizen en universitaire ziekenhuizen, FvG.) die zich elk met meer voorspelbare dan wel meer complexe ingrepen bezighouden.

De minister benadrukte dat ze de hervorming stapsgewijs wil doorvoeren. Heel belangrijk in dat kader zijn de proefprojecten. Die wil ze liefst tegen het einde van dit jaar opgestart zien. Ze schoof tijdens haar presentatie al enkele pistes naar voren: projecten rond het bevallen met een korter ziekenhuisverblijf bijvoorbeeld. Ook het toedienen van intraveneuze antibioticatherapie of chemo thuis zijn mogelijkheden. "Er zal worden opgeroepen om voorstellen in te dienen", klonk het.

Voor de projecten zullen duidelijke evaluatiecriteria worden gebruikt. Alleen als ze aan die criteria voldoen, is een implementatie op grote schaal mogelijk. In haar tijdsschema stelt De Block dat de eerste projecten vanaf eind 2017 geëvalueerd moeten, zodat ze een jaar later breder kunnen ingevoerd.

Meer dan één legislatuur

Dit najaar wil De Block ook het 'Pay per performance'-hoofdstuk uit haar plan concretiseren. Dat hoofdstuk houdt in dat ziekenhuizen die goede kwaliteit leveren, financieel beloond worden. 1 tot 2 procent van het totale budget wordt daarvoor in eerste instantie vrijgemaakt. Dit jaar wil de minister voorstellen zien, die, wanneer ze haalbaar blijken, vanaf de tweede helft van 2016 gestart kunnen.

De financiering zelf wordt beetje bij beetje uitgetekend. Eerst aan de beurt in 2017 zijn de zogenaamde laagvariabele patiëntengroepen, bij wie voor simpele behandelingen als een blindedarmoperatie een forfaitaire vergoeding zal worden vastgelegd. De "nieuwe, geïntegreerde ziekenhuisfinanciering" moet vanaf 2018 kunnen starten. De Block gaf eerder al aan dat de volledige hervorming wel een kwestie zal zijn van meer dan één legislatuur.

De Block benadrukte gisteren nauw te zullen overleggen met de partners op het terrein en met de deelstaten. "Het zal van ons allemaal afhangen of we de zaken tijdig rond krijgen."

Peter Degadt van Zorgnet Vlaanderen gelooft dat het een haalbare kaart kan zijn. "Ik denk niet dat in 2018 alles veranderd zal zijn. Er zijn zaken die makkelijker realiseerbaar zijn dan anderen." Hij wijst onder meer naar de forfaitaire vergoeding voor basisbehandelingen. Degadt voegt re wel aan toe dat De Block weinig keus heeft. "Ze kan niet lang meer rond de pot blijven draaien. Wij hebben die tijd niet meer. De omstandigheden waaronder we nu werken zijn immers niet meer houdbaar."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234