Woensdag 22/03/2023

'Maggie, help onze transkinderen nu'

Ouders van transgenderkinderen luiden de alarmbel. 'De wachtlijsten in de gespecialiseerde zorg zijn te lang. Het suïcidaal gedrag stijgt zienderogen.' Minister Maggie De Block (Open Vld) belooft nog voor de zomer extra maatregelen.

"We hebben de voorbije tijd veel schrijnende verhalen binnen gekregen", zegt Anja van de vereniging Berdache, voor ouders met een gendervariantkind. "Daarom zijn we nu een petitie gestart om extra aandacht en zorg te vragen."

De jongste jaren wordt er in de media meer en meer bericht over transgenders. Die openheid heeft ervoor gezorgd dat jongeren, vaak zelfs nog kinderen, makkelijker hun ouders durven in te lichten over de gendervragen waarmee ze worstelen. "De instroom in de zorg stijgt jaarlijks met 200 procent", zegt Anja. "We juichen dat uiteraard toe, maar het heeft ook een keerzijde: de wachttijden voor een eerste gesprek én voor de psychologische zorg nadien, zijn veel te lang. Het enige expertisecentrum voor jongeren in ons land is het genderteam van het UZ Gent. Soms moet je langer dan zes maanden wachten op een afspraak."

Depressies

Al dat wachten heeft kwalijke consequenties, bevestigt Joz Motmans van het transgenderinfopunt. "Kinderen die met deze vragen worstelen en niet snel in behandeling kunnen, lopen tegen de muren op. Het risico op depressies en het vertonen van suïcidaal gedrag ligt in deze groep sowieso erg hoog. Uit een onderzoek van vorig jaar weten we dat 39 procent van de transgenders ooit - mogelijk al in de jeugdjaren - een poging tot zelfdoding heeft ondernomen."

Drugs

En dus, vindt Berdache, moet er zo snel mogelijk actie ondernomen worden, voor er nog grotere drama's plaatsvinden. "We krijgen ouders aan de lijn van kinderen van vijf, acht of negen jaar die letterlijk hun geslachtsdeel willen afsnijden omdat ze zich een meisje voelen. Sommige pubers ontsporen door hun mentale problemen en beginnen drugs te gebruiken. We hebben pas nog een mail gekregen van een ouder van een transkind van zeventien dat een einde aan zijn leven wil maken als het niet geopereerd kan worden op een eerder afgesproken datum."

De ouders wijzen het UZ Gent en minister van Volksgezondheid Maggie De Block met de vinger. "De Block heeft in oktober 2015 aangekondigd dat er voor de psychologische begeleiding van transgenders 1,17 miljoen euro wordt vrijgemaakt. Tot op heden is daar niets van te zien. Nochtans vinden wij het noodzakelijk dat met (een deel van) dat geld een professionele, erkende dienst voor de opvang en zorg van minderjarige gendervariante kinderen en hun familie komt. In Nederland bestaat dat al, bij ons niet.

"We hopen ook dat het UZ Gent extra maatregelen neemt: de medewerkers van het genderteam zijn van zeer goede wil, maar ze worden overspoeld door de te grote instroom: zo'n honderd aanmeldingen per jaar. De directie moet meer middelen en personeel voorzien, de wachttijden voor een eerste intakegesprek moeten worden teruggebracht tot twee weken en de start van een zorgtraject moet binnen de drie maanden kunnen plaatsvinden."

Maggie De Block vraagt de ongeruste ouders nog heel even geduld te hebben. "In januari is, op uitdrukkelijke vraag van de minister, de conventie goedgekeurd rond wat er moet komen aan psychische en psychosociale begeleiding", zegt haar woordvoerster Els Cleemput. "Nog voor de zomer kunnen geïnteresseerde ziekenhuizen intekenen op die conventie. Daarna kan dat extra stukje zorg van start gaan."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234