Zaterdag 28/01/2023

Magere opkomst voor herdenking Wapenstilstand

PE Author

Koning Albert II heeft zondagvoormiddag aan het graf van de onbekende soldaat, aan de Congreskolom, hulde gebracht aan de gesneuvelden van de twee Wereldoorlogen en van de verschillende vredesmissies sinds 1945. De publieke opkomst voor de herdenking van de 89ste verjaardag van de Wapenstilstand van 11 november 1918 was relatief mager, waarschijnlijk door het gure weer.

Slechts een paar honderd mensen hadden zich verzameld op en rond het Congresplein om de vorst en de oud-strijders te begroeten en buiten twee Belgische vlaggen en enkele paraplu's in de nationale driekleur waren er in het publiek weinig nationale symbolen te merken.

Degenen wie wel waren komen opdagen, zagen veteranen van de Tweede Wereldoorlog en leden van binnenlandse en buitenlandse patriottische verenigingen over het plein marcheren, voorbij detachementen van het 12de Regiment Ligne Prins Leopold en 13de Regiment Ligne uit Spa, het Operationeel Commando van de Marine uit Zeebrugge, de 10de Tactische Wing uit Kleine Brogel en van de Elementen van de Medische Interventie uit Glain. De oud-strijders namen nadien plaats onder twee luifels aan beide zijden van de Congreskolom.

Omstreeks 11.00u kwam de vorst aan, opgewacht door de vertegenwoordigers van de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke machten. Koning Albert II groette de verschillende detachementen en daalde vervolgens de trap naar de Congreskolom af, waar hij een bloemenkrans neerlegde op het graf van de onbekende soldaat en een minuut stilte in acht nam. De erewacht rond het graf werd gevormd door leerlingen van de Koninklijke Militaire School terwijl leerlingen van de Koninklijke School voor Onderofficieren uit Saffraanberg op de trap een erehaag vormden.

Na de minuut stilte ging koning Albert de veteranen, leden van de patriottische verenigingen en de oorlogsinvaliden begroeten. Eenmaal de vorst vertrokken was, was het aan de voorzitters van Kamer en Senaat, de federale eerste minister, de voorzitters van het Grondwettelijk Hof, het Hof van Cassatie en het Rekenhof om bloemenkransen op het graf te leggen. Zij werden gevolgd door de verschillende militaire bevelhebbers en militaire vertegenwoordigers van de Navo.

De 11 november-ceremonie werd afgesloten door een defilé van de jeugdbewegingen en militaire detachementen. (belga/dm)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234