Maandag 27/09/2021

Noordzee

Mag je aan zee nu zwemmen of niet?

Steve Vandenberghe. Beeld photo_news
Steve Vandenberghe.Beeld photo_news

Er is nood aan duidelijkheid en een uniforme regeling over het zwemmen in de Noordzee want nu krijgen de mensen tegengestelde signalen. Dat zegt Steve Vandenberghe, sp.a-burgemeester van de kustgemeente Bredene, aan het persagentschap Belga.

Volgens Vandenberghe is de situatie momenteel onduidelijk. Zo heeft de Intercommunale voor Kustreddingsdiensten (IKWV) opgeroepen niet in zee te zwemmen. Vandenberghe: "Logisch want de temperatuur van het strandwater bedraagt slechts 11 graden". Dat is ook de reden waarom West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé oproept boetes te geven aan iedereen die zwemt buiten de toegelaten zones.

Maar net omdat er in twee gemeenten, namelijk De Haan en Blankenberge, het afgelopen weekend al werkten met bewaakte zwemzones, krijgen strandgangers volgens Vandenberghe "tegengestelde signalen". "Men zegt enerzijds dat zwemmen niet mag wegens te koud en onverantwoord, maar anderzijds zegt men: 'kom naar onze badstad want wij hebben een bewaakte zone'", aldus Vandenberghe.

Er is volgens de Bredense burgemeester een uniforme regeling nodig voor alle kustgemeenten. "Ofwel mag er gezwommen worden in het Noordzeewater ofwel niet. Het initiatief om bewaakte strandzones te creëren in het voor- en najaar moet van de gouverneur en van de IKWV komen, die hiervoor maar een poule van strandredders moet aanleggen. Het initiatief laten aan de kustgemeenten zelf die hiermee toeristen willen lokken, is onverantwoord."

In een reactie stelt het IKWV ook gewonnen te zijn voor uniformiteit. "Maar iedere kustgemeente heeft zijn autonomie. We vragen de gemeenten ook om een jaar op voorhand een planning op te maken zodat we materiaal en mensen kunnen voorzien. Het is niet evident om, bijvoorbeeld bij heel goed weer, op het laatste moment materiaal te voorzien", aldus An Beun van IKWV.

GAS-boetes

De reddingsdiensten staan ook niet te springen om GAS-boetes uit te schrijven, zoals West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé vandaag voorstelt in Het Laatste Nieuws en De Morgen. "Dat vergt een opleiding, en veelal gaat het om jobstudenten. Bovendien, in onbewaakte zones zijn er geen redders, dus hoe kun je dan controleren dat toeristen de regels negeren", aldus Beun. Ook Vandenberghe is geen voorstander, en wil toeristen niet gaan beboeten. En ook GAS-boetes zijn een bevoegdheid van de gemeente, dus ook hier dreigt uniformiteit verloren te gaan.

"Ik ga dit zeker aanhalen op de kustburgemeesteroverleg", besluit Vandenberghe. "En ik hoop dat de gouverneur op tafel klopt en iedereen op één lijn krijgt. We willen allemaal hetzelfde, maar het gebeurt niet."

Imago

Ook Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) vindt het een "verkeerd signaal" om boetes uit te schrijven voor wie toch een duik neemt in zee. "Met dergelijke boetecultuur bewijs je niemand een dienst. Het schaadt de beleving en het imago van onze kust. Wil de gouverneur alle Vlamingen naar het buitenland verjagen?", aldus Volcem. "De gouverneur kan beter met voorstellen komen over hoe we onze kust nog aantrekkelijker kunnen maken."

Van Volcem: "Uiteraard moeten we de bezoekers duiden op de gevaren om in bepaalde zones en op bepaalde tijdstippen te zwemmen. Dat spreekt voor zich. Maar om dan meteen met boetes op de proppen te komen, is een brug te ver. De slinger gaat te vaak in de richting van mensen penaliseren. Je moet voor een stuk rekenen op de inschatting en verantwoordelijkheid van de mensen."

Van Volcem stemt wel in met het voorstel van de gouverneur dat wie gered moet worden uit de zee in periodes van een zwemverbod, een deel van de reddingskosten moet bijdragen. "Dat is een billijk voorstel. Dit gaat opnieuw over verantwoordelijkheid nemen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234