Vrijdag 24/03/2023

Voor u uitgelegdCoronavirus

Mag ik nog op weekend? En wat met de muziekschool? Al uw vragen over de ‘paaspauze’ beantwoord

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De beslissingen van het Overlegcomité gisteren lokken veel vragen uit. Wat met buitenschoolse activiteiten? Mag ik nog op weekend met mijn bubbel? En wat met de examens? Een overzicht.

LBPG en JC

Onderwijs

Komen er volgende week examens in het middelbaar onderwijs?

Ja. Het onderwijsveld kwam na het Overlegcomité samen en hakte de knoop door. Zo werd er beslist dat er volgende week geen digitale lessen zullen doorgaan. Waar examens gepland zijn, mogen die wel blijven doorgaan.

Hebben de andere leerlingen volgende week dan al vakantie?

Ja. Er heerste even verwarring over afstandsonderwijs, maar het onderwijsveld besliste gisteravond dat er volgende week geen afstandsonderwijs komt voor het lager en secundair onderwijs.

Aan de universiteiten en hogescholen worden alle lessen volgende week opnieuw online gegeven, behalve de essentiële practica.

▶ Bekijk: Overlegcomité voert ‘paaspauze’ in

Waarom blijven de kleuterscholen wel open?

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) werd deze beslissing genomen na lang wikken en wegen. “Het is niet makkelijk om aan ouders van kleuters te zeggen: ‘Maandag kunnen de kinderen niet naar school.’ Veel ouders kunnen niet telewerken, en we willen niet dat de kinderen naar de grootouders gebracht worden.”

Vakbonden roepen ouders wel op om hun kleuters zo veel mogelijk thuis op te vangen en niet naar school te brengen. Of alle kleuters naar school zullen kunnen, is overigens nog niet duidelijk. De socialistische vakbond ACOD Onderwijs heeft immers een stakingsaanzegging ingediend voor het kleuteronderwijs.

Buitenschoolse activiteiten

Hobby’s kunnen wel doorgaan. Zijn die dan belangrijker dan school?

Vandenbroucke benadrukt dat alle activiteiten zoveel mogelijk buiten moeten plaatsvinden, waar de kans op besmetting kleiner is. “We willen de kinderen niet alles afnemen”, zegt hij. “Buitenschoolse activiteiten moeten kunnen in kleine groepjes met maximaal 10 kinderen, en zoveel mogelijk buiten.”

De Vlaamse regering herhaalt ook haar oproep om te kiezen voor één hobby, zodat verschillende groepen niet door elkaar gemengd worden.

Blijft de muziekschool open?

Ook de muziekscholen, academies voor kunstonderwijs en avondscholen sluiten volgende week de deuren. Er zal geen digitale les zijn, maar gewoon vakantie.

Valt het paaskamp voor mijn kind in het water?

Aan de beslissingen die vorige week genomen zijn, verandert niets. Dat betekent dat sportkampen in de paasvakantie kunnen plaatsvinden, onder strikte voorwaarden. Kinderen tot 13 jaar kunnen deelnemen aan paaskampen, zonder overnachting, en zoveel mogelijk in de buitenlucht. Kinderen hoeven hierbij geen afstand te bewaren en geen mondmasker te dragen, begeleiders wel.

Georganiseerde activiteiten van jeugdbewegingen voor jongeren van 13 tot 19 jaar kunnen enkel buiten plaatsvinden, eveneens in groepen van maximaal tien.

Voor niet-georganiseerde jongerenactiviteiten buiten geldt de beperking van maximaal vier personen. Kinderen jonger dan 12 tellen hierbij niet mee.

Vrije tijd

Mag ik zwemmen, naar de sauna of wellness?

Zwembaden mogen open voor alle leeftijden onder volgende voorwaarden: enkel kinder-, instructie- en sportbaden mogen open. Recreatiezones en subtropische zwembaden blijven dicht. Zwemtrainingen of lessen georganiseerd door een club, kunnen plaatsvinden in groepjes met maximaal vier personen vanaf 19 jaar. Tot 18 jaar kan dat in groepjes van maximum tien personen. Kleedkamers en douches zijn open.

Publieke sauna’s en wellnesscentra blijven gesloten. Privé-sauna’s zijn wel open, maar enkel voor gebruik voor mensen die onder hetzelfde dak wonen. Jacuzzi’s, stoombaden en hamams blijven gesloten.

Blijven musea en dierenparken open?

Ja, net als zwembaden kunnen musea en dierenparken open blijven. Ook bibliotheken blijven open.

Mag ik naar een sporttraining gaan kijken?

Nee. Tijdens een sportactiviteit mag er geen publiek aanwezig zijn. Dat geldt ook voor ouders die naar hun sportende kind willen kijken. Publiek is dus niet toegelaten, behalve één persoon van het huishouden bij kinderen tot 13 jaar of één begeleider bij een sporter met een beperking.

Met hoeveel mensen mag ik buiten fietsen?

Je mag buiten samenkomen met vier personen als je de veiligheidsafstand kan respecteren. Dat geldt ook voor een fietstocht.

Reizen

Mag er binnen België gereisd worden of op hotel gegaan voor recreatieve doeleinden?

Ja, een verbod op niet-essentiële verplaatsingen komt er niet en ook voor hotelovernachtingen wijzigt er niets. Het Crisiscentrum voegt toe: “Reizen en op hotel gaan zijn toegelaten maar enkel als je de veiligheidsafstand kan respecteren.” Wie tijdens de paasvakantie met de trein naar zee reist, moet plaatsnemen aan het raam.

Mag ik nog op weekend naar een vakantiepark in België met mijn eigen bubbel?

Ja, dat blijft mogelijk. Restaurants en zwembaden moeten wel dicht blijven. Winkelen in de gift shop kan enkel op afspraak.

Mag mijn zoon die in Nederland woont mij nog bezoeken?

Aan de regels over reizen van en naar België verandert niets. Niet-essentiële reizen vanuit het buitenland naar België blijven verboden. Het is wel toegelaten om een verplaatsing te maken omwille van onder meer humanitaire redenen en omwille van dwingende gezinsredenen. Voor een verblijf van langer dan 48 uur moet je wel een negatieve PCR-test hebben. Het Overlegcomité kondigde aan dat er in de paasvakantie meer grenscontroles zullen zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234