Vrijdag 22/01/2021
Illustratiefoto.

Coronamaatregelen

Mag ik naar het strand? En een boek lezen in het park? De coronaregels in 12 situaties uitgelegd

Illustratiefoto.Beeld Photo News

De combinatie van zomerweer en de groeiende afkeer om in ons kot te blijven, roept vragen op als ‘Mag ik vanuit Hasselt naar zee rijden om te gaan wandelen?’ of ‘Mag ik afspreken met mijn Tinder-date?’ We zetten de meest praktische vragen en antwoorden voor u op een rijtje.

1. Mag ik in het park de namiddag onder een boom doorbrengen om een boek te lezen?

MAG NIET. Om samenscholingen te vermijden is het nog altijd niet toegestaan om in parken te gaan zitten. Ten aanzien van zwangere vrouwen en ouderen moet er volgens het crisiscentrum wel tolerantie aan de dag gelegd worden. De maatregel mag ook niet strikt toegepast worden op mensen met een beperkte mobiliteit of een mentale handicap. Omwille van dezelfde reden blijven ook picknicken en zonnebaden niet toegestaan in parken.

2. Mag ik van Hasselt naar Blankenberge rijden om daar te gaan wandelen?

MAG NIET. Het gebruik van een gemotoriseerd voertuig voor het uitoefenen van een fysieke activiteit of een wandeling is enkel toegelaten om zich naar de plaats (bijvoorbeeld een bos op redelijke afstand) of de noodzakelijke sportinfrastructuur van de sport of wandeling in kwestie te begeven. Een redelijke afstand wordt wel niet gedefinieerd, maar Hasselt-Blankenberge wordt niet als ‘redelijk’ beschouwd. Ook benadrukt de Veiligheidsraad dat toeristische activiteiten of uitstappen niet toegelaten zijn.

3. Mag ik met een groep van 20 mensen een halve marathon lopen?

MAG WEL. Als de maatregelen kunnen gerespecteerd worden is dit toegestaan. Fysieke activiteiten zijn toegestaan op voorwaarde dat ze worden uitgeoefend in openlucht, zonder fysieke contacten en met respect voor de social distancing. Deze activiteit moet worden uitgeoefend in het kader van regelmatige trainingen met een groep van maximum 20 personen, leden van dezelfde sportclub, steeds in de aanwezigheid van een trainer of een meerderjarige toezichter.

4. Mag ik op de trein mijn mondmasker afzetten om van mijn flesje water te drinken?

MAG NIET. Sinds 4 mei is het voor alle reizigers ouder dan 12 jaar verplicht om een mondmasker dat neus en mond bedekt te dragen op bus, trein of tram. Meer zelfs, het is al verplicht zodra je een station of perron betreedt. Om te drinken of te eten dien je logischerwijze je masker af te nemen in een omgeving waar ook andere reizigers aanwezig zijn. Dat brengt mogelijke gezondheidsrisico’s voor jezelf en anderen met zich mee. Daarom mag het dus niet. De NMBS rekent op het gezond verstand en de collectieve verantwoordelijkheid van eenieder.

Wie de trein neemt, dient altijd een mondmasker te dragen.Beeld VTM NIEUWS

5. Mag ik een dag op het strand liggen met de mensen van mijn bubbel?

MAG NIET. Op het strand gelden dezelfde regels als in het park. Vanuit epidemiologisch oogpunt lijkt er niet meteen een probleem om met vier mensen uit dezelfde bubbel op het strand te liggen met aandacht voor de afstandsregels, maar om te voorkomen dat de stranden overvol geraken, is het verboden om te blijven hangen, luieren of zonnebaden op het strand.

6. Mag ik van het binnenland naar de vistrap in Nieuwpoort rijden om verse vis?

MAG WEL. De verplaatsing voor het kopen eten is een essentiële verplaatsing. De Veiligheidsraad rekent op ieders verantwoordelijkheidszin om deze verplaatsingen beperkt te houden in afstand. Wie te ver woont, zoekt een viswinkel in zijn buurt. Wat ‘te ver’ exact betekent, is niet gedefinieerd. Wees overtuigd dat het traject Welckenraedt-Nieuwpoort (255 kilometer) als te ver wordt beschouwd. Wie in Nieuwpoort of aangrenzende gemeenten woont, mag wel naar de vistrap om vis.

7. Mag ik in een ijssalon een ijsje kopen en opeten op een bankje?

MAG NIET. Niks mis met een ijsje kopen, maar de regel is wel: kopen, afrekenen, wegwezen en dan likken. Het is dus verboden om te blijven hangen, want als jij dat doet, doet de volgende dat ook en voor je het weet, staan en zitten er tientallen mensen ijsjes te eten op een heel beperkte oppervlakte.

8. Mag ik met mijn gezin naar dierentuin, nadien ijsjes eten in de stad en nog snel even binnenwippen in een winkel?

MAG NIET. Al deze activiteiten zijn elk apart wel toegestaan, maar een daguitstap zoals deze is nog steeds verboden. In de praktijk moet u na uw bezoek aan Pairi Daiza meteen naar huis. De volgende dag kan je gerust ijs gaan halen en/of winkelen.

Het strand van Oostende zou er deze zomer zo uitzien.Beeld LBB

9. Mag een cafébaas cocktails verkopen vanachter een tafeltje aan zijn toegangsdeur?

MAG NIET. De inrichtingen die tot de horecasector behoren, zijn gesloten voor het publiek, zegt de Veiligheidsraad. Voor wat betreft de restaurants zijn enkel maaltijdleveringen en maaltijden om mee te nemen (take-away) toegestaan. Het is een cafébaas dus verboden om frisdrank, bier en cocktails te verkopen, op welke manier dan ook. Een restauranthouder die behalve een menu ook een fles wijn aanbiedt in delivery-vorm, dat kan wel.

10. Mag een mama samen met haar twee dochters van 12 en 14 gaan winkelen?

MAG WEL. Het uitgangspunt is wel dat er individueel wordt gewinkeld. De Veiligheidsraad maakt echter een uitzondering voor een volwassene die minderjarigen die onder hetzelfde dak wonen of een persoon die nood heeft aan begeleiding vergezelt.

11. Mag ik met mijn vrouw een partijtje dubbelspel tennis spelen tegen een bevriend koppel?

MAG WEL. Alleen op een buitenterrein is tennissen toegestaan. Ook dubbelspel is volgens Tennis Vlaanderen toegestaan, mits het door een club wordt georganiseerd én met een meerderjarige toezichthouder of trainer. Belangrijk is dat anderhalve meter social distancing in acht moet worden genomen. Dat wil zeggen dat een speler ook al eens een bal zal moeten laten gaan. Even uitrusten op een bankje kan niet.

12. Mag ik met mijn Tinder-date die ik vorige maand leerde kennen afspreken in real life?

MAG WEL . Je kan gaan wandelen in gezelschap van steeds twee steeds dezelfde andere personen met respect van een afstand van anderhalve meter tussen elke persoon. Indien de twee personen die willen afspreken nog niet hebben afgesproken met twee andere personen is dit in principe nog mogelijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234