Dinsdag 02/06/2020

Coronavirus

Mag ik naar het buitenverblijf van familie? Alle regels voor tweedeverblijvers op een rijtje

Illustratiefoto. Beeld BELGA

De kogel is door de kerk: de tweede verblijvers trekken aan het langste eind en mogen ‘met onmiddellijke ingang’ weer naar hun optrekje. Moet ik controle verwachten? Is bezoek welkom? En mag ik even uitblazen op het strand of aan het plaatselijke riviertje?

Een appartement, een hutje of een caravan: wie en wat valt onder de noemer ‘tweede verblijf ’? 

Rij nog niet meteen richting kust of de Ardennen. Dagtrips zijn sowieso nog uit den boze. Alleen wie een tweedeverblijver is, is weer welkom. Om onder die noemer te vallen, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Alleen wie zélf de eigenaar is van dat buitenverblijf mag er ook weer naartoe. Met één uitzondering: mensen die een tweede eigendom voor minstens één jaar huren zijn ook weer welkom. 

Dat is bijvoorbeeld goed nieuws voor campings: zij verhuren vaak ‘jaarplaatsen’ voor caravans en mobilhomes. Wie dit jaar geen vaste standplaats heeft, valt uit de boot: de caravan en de mobilhome moet dan gewoon thuis in de garage of op de oprit blijven staan. 

Mensen die traditiegetrouw elk jaar in mei bijvoorbeeld een maand aan zee of in de Ardennen een optrekje huren, zullen nog wat langer in hun eigen kot moeten blijven. Alleen als de huurperiode langer is dan één jaar mogen ze weer naar hun jaarlijkse vakantiewoonst. 

Mag ik mijn buitenverblijf verhuren of zelfs gratis ter beschikking stellen aan bijvoorbeeld familie of vrienden, als ik er zelf niet kom? 

Nee, dat mag niet. Alleen de eigenaar is welkom, uiteraard met zijn gezin of de huisgenoten die ook in het ‘eerste verblijf’ onder hetzelfde dak wonen. Een koppel mag dus de kinderen meenemen, àls die nog thuis wonen. Familieleden of vrienden die geen eigenaar zijn, maar in precoronatijden regelmatig gebruik maakten van het buitenverblijf, zijn niét welkom. Zelfs als bubbels strikt van elkaar gescheiden blijven, bijvoorbeeld als de ene week gezin Peeters en de week erna familie Janssens komt, mag dat niet. Ook verhuren is niet toegelaten, tenzij het voor een periode van minstens één jaar is. 

Mag ik bezoek ontvangen? 

Ja, maar ook in het buitenverblijf geldt ‘de regel van vier’. “Een huishouden, ongeacht de grootte, mag thuis of in de tweede verblijfplaats tot vier personen ontvangen”, staat te lezen in het Staatsblad. Maar dat mag geen nieuwe bubbel zijn: de vier personen die naar uw buitenverblijf komen, moeten dezelfde vier zijn die u thuis al eens een bezoekje brachten. De nadruk in het Ministerieel Besluit ligt ook op ‘ontvangen’: het bezoek moet na de koffieklets, barbecue of aperitief weer gewoon naar huis. Overnachten is dus verboden. 

Mag ik gaan winkelen, wandelen en zonnebaden? 

Simpelweg: alle regels die gelden in uw thuisbasis, moeten ook nageleefd worden in uw tweede thuis. “Blijf in uw kot” moet ook het mantra blijven voor iedereen in zijn tweede kot. Ga dus niet uitgebreid winkelen, maar doe aan ‘runshoppen’. Sporten en wandelen mag, picknicken en zonnebaden op openbare plaatsen dan weer niet. Of zitten aan een strandcabine toegelaten is, verschilt per kustgemeente.  In Oostende mag het bijvoorbeeld wel, als de groep één bubbel is en er hygiënische voorzorgsmaatregelen genomen worden. 

Kort even uitblazen op het strand, aan een meertje of in het bos mag wel. Maar ook hier is het motto ‘Gezond Verstand’: doe dat niet op plaatsen waar het over de koppen lopen is. Het ‘vakantiesfeertje’ mag er zeker niet voor zorgen dat de basisregels vergeten worden. De anderhalvemeterregel blijft overal van kracht en op drukke plaatsen wordt iedereen aangeraden om een mondmasker te dragen. 

Kan ik een bezoekje van de politie ter controle verwachten? 

Elke gemeente kiest zelf of ze de lokale politie op pad stuurt om controles te doen. Maar huis-aan-huisbezoeken of domiciliecontroles moet u niet meteen verwachten. Tenminste, als u zich aan de regels houdt. Ook in uw tweede onderkomen mag u geen feestjes of bezoekjes met meer mensen dan uw bubbel van vier organiseren, want dat valt onder de noemer ‘samenscholing’. In dat geval kan u natuurlijk wel de politie over de vloer krijgen en kan u - en uw bezoek - een gepeperde rekening verwachten. De politie ziet ook toe of de veiligheidsmaatregels op openbare plaatsen nageleefd worden. 

Mijn buitenverblijf ligt juist over de grens. Mag ik daar naartoe?

Naar het buitenland reizen blijft verboden, zelfs als het maar enkele kilometers over de grens is. Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) zijn wel in intensief overleg met hun Franse, Nederlandse, Duitse en Luxemburgse collega’s om de grenzen gradueel weer open te stellen. Mogelijk komt er dit weekend meer duidelijkheid over reizen naar de buurlanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234