Vrijdag 02/12/2022

Voor u uitgelegdCoronavirus

Mag ik met 10 mensen barbecuen in mijn tuin? En wat als ik in een appartement woon? 18 vragen over de versoepelingen

null Beeld AP
Beeld AP

De eerste versoepelingen van de coronamaatregelen zijn maandag ingetreden. Die roepen nog heel wat vragen op. Wij zetten de belangrijkste op een rij.

Marc Coppens

Mag ik een barbecue met tien personen organiseren in de tuin?

Ja, dat mag. Vanaf maandag 8 maart is het toegelaten om buiten met maximaal 10 mensen samen te komen. Kinderen jonger dan 12 jaar hoef je niet mee te tellen.

Opgepast, je moet steeds voldoende afstand houden en zoveel mogelijk een mondmasker dragen. Schouder aan schouder zitten, is niet aan de orde. Viroloog Marc Van Ranst raadt om die reden af die barbecue nog even uit te stellen.

Feit is dat je niet meer hoeft te kiezen wie er wel of niet komt. Je kan meteen een heleboel familieleden en partners uitnodigen. Er is maar één voorwaarde: het moet buiten zijn.

Mag ik met tien mensen samenkomen in de tuin van een rijhuis?

Ja, dat kan. De regel dat je genodigden niet door je huis naar de tuin mag loodsen, is afgevoerd. Voortaan mogen ook al je gasten, en niet alleen één knuffelcontact, binnen naar het toilet gaan. ‘Eén persoon mag tegelijk het huis occasioneel en kortstondig betreden’, zo staat het officieel in het ministerieel besluit.

Mag ik met tien mensen samenkomen op het terras van een appartement?

Dat hangt af van de grootte van je terras. Als iedereen op veilige afstand van elkaar kan zitten, mag je ook op je terras 10 mensen uitnodigen. Let wel op dat je gasten niet samen in de lift gaan staan - tenzij ze tot hetzelfde gezin behoren.

Mag ik bij verschillende vrienden of familieleden langs?

Je mag met iedereen buiten afspreken, zolang je maar met maximaal tien personen bent. Dat hoeven dus niet altijd dezelfde mensen te zijn. Je kan op zaterdag dus negen vrienden zien en op zondag negen familieleden. Opnieuw: houd voldoende afstand.

Mag ik met tien vrienden gaan mountainbiken?

Dat kan alleen als je dat met vrienden of familie doet. Vanaf 1 april kan het ook in clubverband, want dan geldt een versoepeling voor de zogenaamde ‘georganiseerde’ buitenactiviteiten. Fietsen, wandelen en joggen in clubverband mag tot het einde van de maand met maximaal vier personen, waarbij een mondmasker niet verplicht is, maar afstand bewaren wel aangewezen is.

Blijft de avondklok van kracht?

Ja, in Vlaanderen en Wallonië mag u zich niet verplaatsen tussen middernacht en 5 uur ’s morgens. In Brussel start de avondklok twee uur eerder, om 22 uur. De avondklok blijft gehandhaafd tot nader order.

Blijft telewerk verplicht?

Waar telewerk mogelijk is, blijft telewerk verplicht. Er is nog geen perspectief van een datum waarop iedereen mag terugkeren naar kantoor.

Kan ik tijdens de paasvakantie gaan zonnen op Tenerife?

Neen, dat kan niet. Verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België blijven verboden tot zondag 18 april 2021, dus tot het einde van de paasvakantie. Gedurende de periode van het verbod zijn enkel essentiële reizen toegelaten. Elk land beslist zelf of het zijn grenzen al dan niet openstelt voor Belgische reizigers.

Mogen twee bevriende gezinnen in de paasvakantie samen een chalet huren in de Ardennen?

Dat mag niet. De regel blijft dat ieder gezinslid recht heeft op één knuffelcontact maar dat je die knuffelcontacten binnen niet allemaal tegelijk mag uitnodigen. Twee bevriende gezinnen mogen elkaar alleen buiten ontmoeten.

Wanneer mag ik met de kinderen naar Plopsa?

De pretparken gaan open op 1 april. Het is nu al duidelijk dat alleen buitenattracties geopend mogen worden. Vermits de horeca pas op 1 mei mag openen, zullen ook de restaurants in pretparken nog langer dicht blijven. Het is wachten op het ministeriële besluit om alle voorwaarden van heropening te kennen.

Mogen er in de kerk 50 mensen aanwezig zijn op de doop van ons zoontje?

Neen. Het Overlegcomité had het specifiek over begrafenissen met 50 aanwezigen. Voor andere erediensten zoals huwelijken en doopsels blijven voorlopig de geldende maatregelen van kracht. Dit betekent dus dat doopsels door maximaal 15 personen (kinderen tot en met 12 jaar en de bedienaar van de eredienst niet meegeteld) kunnen worden bijgewoond en een hele lijst beperkingen dient te worden nageleefd.

Hoeveel mensen mag ik uitnodigen op het communiefeest van ons dochtertje op 2 mei?

Daarop kan voorlopig niemand een antwoord geven. De horeca heropent op 1 mei waarbij ook klanten binnen welkom zijn. De overheid wil in die fase breed inzetten op sneltesten, wat betekent dat je als klant een negatieve test moet kunnen voorleggen om te mogen aanschuiven. Het is niet duidelijk hoe dat dan precies zit met privéfeesten. Veel zal afhangen van de besmettings- en vaccinatiecijfers.

Moeten kinderen zich nog altijd beperken tot één hobby?

Het blijft nog steeds aangeraden om het aantal naschoolse activiteiten te beperken tot één per week. “Het blijft verstandig én solidair om een keuze te maken in je naschoolse contacten en ze tot een minimum te beperken”, zeggen de Vlaamse ministers bevoegd voor Cultuur, Sport en Jeugd, Jan Jambon, Ben Weyts en Benjamin Dalle. De oproep geldt voorlopig tot voor de paasvakantie. Let wel: het gaat om een aanbeveling, en niet om een verplichting.

Wanneer kunnen kinderen weer voltijds naar school?

Vanaf april kunnen leerlingen van het lager en secundair onderwijs opnieuw elke dag naar school. In het hoger onderwijs worden studenten vanaf volgende week minstens één dag per week op de campus verwacht. Voor sommigen is dat al geleden van in oktober.

Kan de klasuitstap naar de Leeuw van Waterloo straks doorgaan?

Ja. Leerlingen van het lager & secundair onderwijs mogen vanaf maandag opnieuw deelnemen aan buitenschoolse activiteiten, daar horen ook educatieve schooluitstappen bij.

Hoeveel jongeren en kinderen mogen tijdens de paasvakantie deelnemen aan dezelfde jeugdactiviteiten?

Tijdens de paasvakantie zijn georganiseerde activiteiten en kampen toegestaan voor jongeren tot 19 jaar. Daar mogen maximaal 25 kinderen en jongeren aan deelnemen. In maart zijn de regels iets strikter: lagere schoolkinderen mogen maximaal met tien binnen spelen en met 25 buiten. Voor kinderen en jongeren uit het middelbaar geldt dat ze met maximaal tien buiten samen dingen kunnen doen.

Mag ik mijn kind aanmoedigen op training?

Wie zijn kind wil aanmoedigen aan de zijlijn moet dat alleen doen: één volwassene per kind.

Mogen we straks opnieuw samen trainen met het eerste elftal van de voetbalploeg?

Amateursporters mogen vanaf 1 april opnieuw samen sporten met maximaal 10 personen. Samen trainen met de volledige kern zit er dus nog niet in, maar in twee groepen van tien kan dan weer wel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234