Zondag 29/05/2022

'Maffieus stilzwijgen dekte zaak-Schmitz toe'

Brussel

Eigen berichtgeving

Walter De Bock

Eerste advocaat-generaal Franz-Joseph Schmitz van het parket-generaal in Luik was in de jaren '80 en '90 zo machtig geworden dat er tot zijn uiteindelijke val in november '96 rond zijn persoon een 'omerta', een mafieus stilzwijgen, heerste. Dat is de term die de advocaat-generaal Erauw gisteren in zijn rekwisitoor overnam van één van de getuigen in deze zaak. "Schmitz was door de macht gefascinieerd", aldus nog Erauw. Dat werd onder meer geïllustreerd door het diner dat Schmitz op 15 mei '96 liet organiseren (grotendeels op kosten van de Falkenbergs) in zijn eigen restaurant in Robertville naar aanleiding van het op rust gaan van de Luikse procureur-generaal Giet. Zesendertig couverts voor magistraten, met na het dessert prima sigaren van de Falkenbergs erbij, ook al liep de pousse-café wel wat uit de hand.

Het openbaar ministerie liet in het Schmitz-proces voor het Brusselse hof van beroep het bepalen van de strafmaat volledig over aan de wijsheid van dit hof. Het openbaar ministerie wees er wel nadrukkelijk op dat Schmitz, door op grote schaal misbruik te maken van de macht verbonden aan zijn functie, de justitie en de magistratuur enorme schade heeft berokkend. Zijn handelswijze brengt het vertrouwen in de justitie opnieuw ernstige schade toe.

En die schade is veel omvangrijker dan wel wordt vermoed. Gisteren heeft het openbaar ministerie de geldstromen geschetst die er jarenlang liepen van de afvalverwerkende bedrijven van de gebroeders Falkenberg naar de zakken van Schmitz. Het werd een stroom van miljoenen waarbij de bedragen voortdurend groter werden. Schmitz' greep op de twee gebroeders Falkenberg nam parallel aan die geldstroom ook steeds meer toe. Hij stelde steeds hogere eisen aan de twee zakenlui. Uiteindelijk konden de Falkenbergs aan de topmagistraat niets meer weigeren.

Schmitz kreeg geleidelijk een zekere greep op het afvalbedrijf aan de Belgisch-Duitse grens. Wanneer een onderzoeksrechter in binnen- of buitenland aanstalten maakte om bij Falkenberg en de filialen van de groep een huiszoeking te ondernemen kwam Schmitz tussenbeide. Hij gaf meer dan eens aan de politie in Eupen de opdracht om een bevel tot huiszoeking niet uit te voeren. En zelfs op het parket-generaal in Luik zette hij advocaten-generaal onder druk om de firma Falkenberg te ontzien. Overal waar de justitie zich voor Falkenberg interesseerde, dook Schmitz op om op de rem te gaan staan.

Het meest bevreemdende aan het hele verhaal is wel dat men op het Luikse parket-generaal blijkbaar nooit iets abnormaal merkte bij hun collega Schmitz. Die stak nochtans voor zijn collega's niet onder stoelen of banken dat hij hoog opliep met zijn vrienden de Falkenbergs. Heel Eupen wist dat Schmitz corrupt was. Hoe kwam het dan dat daarover geen rapporten doordrongen tot in Luik? Vooroordelen van een verblinde kaste? Gisteren bracht het openbaar ministerie in Brussel in elk geval wel een lange reeks laakbare interventies van Schmitz ter sprake. Hoe dan ook, Schmitz zelf blijft beweren dat hij het slachtoffer is geworden van een complot tegen zijn persoon. Voor het overige loochent hij alles wat hem ten laste wordt gelegd.

Wat het openbaar ministerie echter niet heeft vermeld, is dat Schmitz' hooghartige, autoritaire en klaarblijkelijk ook corrupte optreden verstrekkende gevolgen had tot ver buiten het ambtsgebied van het Luikse parket-generaal. Bij verscheidene strafprocedures tegen illegale afvaltrafieken, die in de jaren '80 en '90 werden opgestart in Mechelen, Rotterdam, Hoei, Waals-Brabant (bijvoorbeeld over de beruchte stortplaats in Mellery), Eupen en vele andere plaatsen, werd het normale gerechtelijke werk door toedoen van Schmitz onmogelijk gemaakt. De gevolgen daarvan voor de volksgezondheid en voor de schatkist zijn verstrekkend.

Nog maar pas vorige week heeft het parket in Eupen besloten om eindelijk de grote middelen aan te wenden. Nadat Schmitz tegen betaling twee decennia lang elk ernstig onderzoek naar het illegaal gestorte afval van de groep-Falkenberg verijdeld heeft, wordt er nu voor het eerst in al de afvalbergen geboord om de mogelijke schade voor mens en milieu te kunnen meten. Omdat de justitie hier heeft gefaald zal de staat straks voor het eerst daarvan de maatschappelijke schade en het bijbehorende prijskaartje te zien krijgen.

Na het proces-Schmitz volgen er inderdaad nog andere processen waarin onder meer een reeks ambtenaren van de Waalse milieuadministratie zullen terechtstaan op beschuldiging van corruptie in verband met de gebroeders Mathias en Günther Falkenberg. Deze strafonderzoeken zijn echter nog lang niet beëindigd. Dat is ook de reden waarom Cassatie vorig jaar besloot om de zaak-Schmitz alvast los van de Falkenberg-dossiers voor een rechtbank te brengen. Schmitz verschijnt deze weken apart voor het hof van beroep in Brussel om elke kans op verjaring te vermijden. Zoiets zou de publieke opinie immers niet pikken. Volgende donderdag komen de advocaten van de verdediging op hun beurt aan bod.

Luiks parket-generaal hield corrupte advocaat-generaal de hand boven het hoofd

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234