Zaterdag 08/05/2021

Update

Maffia wilde Belgische topmagistraten ontvoeren

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Het Brusselse parket bevestigt dat de Libanese wapen- en drughandelaar Ali Koleilat Dalbi op 1 december aan de Verenigde Staten is uitgeleverd, onder strenge veiligheidsmaatregelen. Over de plannen van Koleilats kompanen om de man te bevrijden of hooggeplaatste Belgische magistraten of diplomaten te ontvoeren, waarover de kranten De Tijd en l'Echo berichten, wenste het parket geen commentaar te geven. Ook het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) kon voorlopig niets kwijt over het dossier.

Ali Koleilat Dalbi, die over minstens zes aliassen en twee Libanese, een Venezolaans, een Liberiaans en een Nederlands paspoort beschikt en naargelang zijn paspoort in 1970 of 1963 geboren is, werd op 4 februari opgepakt op de luchthaven Brussels Airport op basis van een internationaal aanhoudingsbevel uitgeschreven door het Amerikaanse gerecht. De Amerikaanse DEA beschouwt Ali Koleilat immers als één van de hoofdverdachten achter een mislukt drugstransport van 1100 kg cocaïne in 2011.

De man vocht zijn uitlevering aan maar op 9 oktober gaf de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling toch groen licht voor die uitlevering. Een procedure in cassatie door Koleilats advocaat veranderde daar niets meer aan.

Volgens de kranten De Tijd en l'Echo zouden kompanen van Koleilat in de periode dat hij in een Belgische gevangenis zat plannen gesmeed hebben om hem vrij te krijgen. De Amerikaanse veiligheidsdiensten zouden telefoongesprekken onderschept hebben waarin Koleilats handlangers overwogen om een aanval uit te voeren op de gevangenis waar hij verbleef, om hem met geweld te bevrijden, of om hooggeplaatste magistraten of diplomaten te ontvoeren en die vervolgens te ruilen voor Ali Koleilat. Die informatie werd doorgespeeld aan de Belgische autoriteiten, die de dreiging als geloofwaardig en ernstig beschouwd zouden hebben.

Begin december uitgeleverd

Het Brusselse parket geeft geen enkele commentaar over die dreiging en bevestigt enkel dat Koleilat intussen al aan de Verenigde Staten werd uitgeleverd. "De Minister van Justitie ondertekende op 29 november het ministerieel besluit dat de uitlevering toestaat", zegt Brussels parketwoordvoerster Rym Kechiche. "De uitlevering zelf vond op 1 december plaats, rond 22.00 uur. Gezien de omstandigheden en het feit dat meneer Koleilat als gevaarlijk bekend staat, werden specifieke veiligheidsmaatregelen genomen. De uitlevering verliep uiteindelijk zonder incidenten."

Ali Koleilat Dalbi is allesbehalve een onbekende voor het gerecht in binnen- en buitenland. In 2007 werd hij in Nederland al veroordeeld voor de handel in gestolen auto's, dure bolides die vanuit Nederland en België waren verkocht aan hoge Afrikaanse regeringsfunctionarissen. Koleilats zus Siba is bovendien de echtgenote van de Nederlandse topcrimineel Robert Mink Kok, die al herhaaldelijk veroordeeld werd voor drug- en wapenhandel.

Travel ban

Koleilat zelf zou in 2002 wapens geleverd hebben aan de toenmalige Liberiaanse dictator Charles Taylor en zou Taylor in 2003 ook een Boeing 727 bezorgd hebben waarmee die naar Nigeria kon vluchten. Omwille van zijn banden met Taylor legde de VN-Veiligheidsraad Ali Koleilat in 2006 een zogenaamde 'travel ban' op en liet zijn goederen bevriezen, maar die sancties werden eind 2010 opgeheven.

In april 2013 werden twee hooggeplaatste generaals van het leger van Guinee-Bissau gearresteerd in een operatie van de DEA, de Amerikaanse Drug Enforcement Administration, omdat ze een rol gespeeld hadden in het drugnetwerk van de Libanees. Diezelfde DEA is er bovendien van overtuigd dat Koleilat nauwe banden onderhoudt met de terreurbeweging Hezbollah.

Familie

Ali Koleilat is verre van het enige lid van zijn familie dat in aanraking kwam met het gerecht. Zo wacht zijn broer Zakaria sinds eind mei ook in een Belgische cel op zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. Zakaria Koleilat zou niet alleen hebben meegewerkt aan het witwassen van drugsgelden via Amsterdam, New York en Nigeria, hij zou ook voorbereidingen hebben getroffen voor het opzetten van een coke-lijn tussen Colombia en Benin, in West-Afrika. Vanuit West-Afrika zou vervolgens drugs worden doorgestoten naar de VS en Europa. Op 15 december besliste de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling dat de man aan de VS uitgeleverd kon worden, maar op die uitlevering zelf is het nog wachten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234