Woensdag 21/08/2019

Maffia met staf en mijter

Eén, zaterdag 16/11, 22u20

SERIE Nu het liedje van grootwarenhuispionier Harry Selfridge (voorlopig) is uitgezongen, mogen de Borgias opnieuw onze zaterdagavond onveilig maken. En dat is toch heel andere koek. U herinnert zich ongetwijfeld nog hoe de Catalaanse kardinaal Rodrigo Lanzol de Borja zichzelf onder de artiestennaam Alexander VI tot 'godfather' van de kerk liet kronen en in plaats van het woord Gods te prediken staf en mijter gebruikte om een crimineel netwerk uit te bouwen dat zelfs de maffia op koorknapen doet lijken. Opstandige kardinalen werden zonder pardon uit de weg geruimd en alle sleutelposten kwamen in handen van familie en getrouwen.

Ook in dit tweede seizoen (vorige zomer al op Ned 2 te zien) doet de bloeddorstige, gewetenloze clan er alles aan om via intriges, chantage, omkoperij, seks en moord haar macht binnen en buiten het Vaticaan uit te breiden. Zo zijn we er onder meer getuige van hoe Alexander VI na de vondst van een schat aan Romeinse artefacten een groots heidens themafeest organiseert en de tot simpele plattelandspriester gedegradeerde Borgia-hater Della Rovere ternauwer- nood aan een zoveelste moordaanslag ontsnapt.

Maar ook binnen de familie rommelt het behoorlijk. Dochter en pauselijke oogappel Lucrezia is moeder geworden en kruipt in bed met haar broer. Het conflict tussen zonen Cesare en Juan mondt uit in een bloedstollende paardenrace en maîtresse Giulia Farnese vermoedt dat de Heilige Vader zich een verse minnares heeft aangeschaft.

Dat en nog veel meer krijgt u te zien in het vervolg van dit lichtjes bijgekleurde historische drama van de hand van Neil Jordan die eerder tekende voor The Tudors. Hollywoordlegende Jeremy Irons blijft briljant als corrupte patriarch, de Nederlandse Lotte Verbeek betoverend als bedrogen maîtresse en de Fransman François Arnaud angstaanjagend als de ambitieuze, verdorven Cesare.

Imposante, peperdure en verslavende reeks die intussen al voor de derde keer is verlengd.

(JH)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden