Donderdag 08/12/2022

Made in Belgium

Hoezo, alle spullen komen tegenwoordig uit China en Taiwan. Onzin! Er wordt ook in ons land nog van alles uitgevonden, ontworpen én gefabriceerd. Een greep uit de producten die van A tot Z in België worden gemaakt, van een blitse Auto tot Zure ouwels.

DURLET

Izegem, 1966. Egide Durlet start een meubelfabriek. Vandaag, bijna 50 jaar later, duurt dat verhaal nog steeds. Intussen staat de derde generatie aan het roer, maar het bedrijf maakt zijn designzetels nog altijd helemaal in België. Prototypes ontwikkelen en de meubels stofferen gebeurt in hun eigen atelier waar 35 man personeel werkt.

De productie van de binnenkant - het houten karkas en de schuimvulling - besteden ze uit aan andere bedrijven, maar dat zijn ook stuk voor stuk streekgenoten.

Vroeger werkte Durlet vaak met buitenlandse designers, maar sinds een aantal jaar vervoegen steeds meer Belgische toppers het meubelpark. Een leuk voorbeeld is bovenstaand salontafeltje uit de reeks Oliver van Alain Monnens dat vorig jaar de Red Dot Award won. Het duo Monnens-Durlet won eerder al een Red Dot met de Bertus-fauteuil. Helemaal nieuw in het gamma is de eetkamerstoel Moor van Sylvain Willenz.

De firma Durlet is verder hofleverancier bij het politieke leven in Brussel. Hun zetels staan in het Vlaams én het Europees Parlement. Ook luxe hotels en restaurants hangen vaak aan de lijn bij Durlet. Denk aan: Sofitel en Radisson in Brussel en restaurant Belga Queen in Gent.

GOLDLYS

Oogsten, stoken, rijpen, bottelen: alle stappen in de totstandkoming van deze whisky gebeuren op Belgische bodem. Het graan komt van Vlaamse velden en het hele proces vindt plaats in Deinze bij de firma Filliers. Jazeker, het bedrijf van de jenevers en de gin. Niet toevallig, want ook voor die dranken is graan het basisproduct.

Hoewel Filliers al sinds de 19de eeuw jenevers stookt, kwam Goldlys pas in 2007 op de markt. Het is een zogeheten rye whisky: gemaakt van rogge en mout. Naast de gewone Goldlys biedt Filliers ook gerijpte varianten van

14 jaar oud.

Die rijping gebeurt op speciale vaten gemaakt van Amerikaans eikenhout, de zogenaamde Bourbon-vaten. Het geeft Goldlys een heel zachte smaak met wat karamel en vanille. Over enkele maanden lanceert Filliers ook een Goldlys Pure Malt: een whisky met alleen mout, dus zonder rogge. Die is krachtiger en scherper.

De naam Goldlys verwijst overigens naar de Leie (Lys in het Engels en Frans) die langs de Filliersfabriek stroomt. Vroeger lag die rivier vol met vlasstengels die lagen te weken om er linnen van te kunnen maken. En dat gaf de rivier dus zijn bijnaam: de Gouden Rivier.

ZURE OUWELS

Hostie, ufo, ouwel: er zijn talloze benamingen voor deze ronde snoepjes. Ook dit is een Belgisch sterproduct.

Voor het ontstaan ervan moeten we even terug naar de vorige eeuw. Vanaf de jaren 40 liepen voor ouwelproducent (een ouwel is een niet gewijde hostie) Belgica de orders steeds verder terug. In 1951 bedachten ze daarom iets nieuws: zure hosties. Die dienden niet als 'lichaam van Christus', maar als snoepjes voor kinderen.

De vorm bleef hetzelfde, maar het snoepje kreeg een vrolijk kleurtje en werd gevuld met zuurzoet poeder. Een ideetje uit de farmawereld, waar als alternatief voor gewone pillen ronde capsules van hostiedeeg - zogenoemde cachetten - werden gevuld met geneesmiddelen in poedervorm om het makkelijker in te kunnen nemen.

De snoepjes waren meteen een gigantische hit. En tot op de dag van vandaag zijn ze dat nog. Intussen is Belgica opgekocht door Astra, dat de zure ouwels nog altijd maakt in Turnhout. Sinds 2012 is het een erkend streekproduct.

Zou er ooit een priester per ongeluk een lading vliegende schotels hebben besteld in plaats van hostiebrood? Het zou wel een vrolijke mis hebben opgeleverd.

ACHIELLE

Apetrots zijn ze bij Achielle op hun Belgische makelij die geheel en al gebeurt in het West-Vlaamse Pittem. De naam Achielle is een ode aan oprichter Achiel Oosterlinck, wiens beeltenis op elke fiets prijkt. In 1946 opende hij een fietswinkeltje in Zwevezele. Later werd dat een framefabriekje.

Door de concurrentie uit lagelonenlanden gooiden zoon Jan en kleinzonen Peter en Tom in 2007 het roer om. Van frameleverancier werd het een eigen fietsmerk. Het was perfecte timing: net toen begon de hype van fixies en retrovelo's over te waaien uit de VS. De authentieke fietsen met stalen frame, dichte kettingkast en retrokleuren waren een instant hit. Jaarlijks maken ze er 2.500 tot 3.000. Klanten kiezen zelf een model, kleur en afwerking. Gemiddelde prijs: 750 euro. De helft van de fietsen is bestemd voor de export. Zo begeeft Sex and the City-actrice Sarah Jessica Parker zich door de straten van New York op West-Vlaamse trappers.

Opa Oosterlinck heeft dit succes helaas niet meer meegemaakt. Maar zijn vrouw is zo fier als een pauw elke keer als ze 'haar man' voorbij ziet rijden. De eerste Achielle Retro Ride - een stijlvolle fietstocht voor Achiellisten - vorige maand moet een topdag voor haar geweest zijn.

LA FILLE D'O

Beugels, kant en klassieke maten: Murielle Scherre gooide alle gevestigde ondergoedwaarden overboord toen ze in 2003 La Fille d'O oprichtte. Vanaf dag één laat Scherre haar vernieuwende en uitdagende designs maken door Belgische stiksters.

ROOMER

Al op hun 15de experimenteerden Jeroen en Maarten Michels met het brouwen van eigen drankjes. Nu brengen de Gentse broers Roomer op de markt, een artisanaal gemaakt drankje op basis van zuiver natuurlijke en zelfgeteelde grondstoffen.

KEWLOX

Bedacht door de Britse ingenieur Kewley in '58 en een jaar later opgepikt door de Belg Maurice Le Clercq. Kewlox-kasten zet je in elkaar zonder schroeven, lijm of gekke sleuteltjes: de metalen hoekprofielen houden alles netjes samen.

LILU

Emanuelle Adam en Veerle Van Bever werken al jaren samen in hun Brusselse atelier aan tijdloze, volledig met de hand gemaakte handtassen.

Ze reizen de hele wereld rond om de beste materialen, zoals kalfsleder en daim, te zoeken.

SPAAS

Toen Spaas in 1853 begon als klein kaarsenfabriekje leek niets erop te wijzen dat het zou uitgroeien tot Belgisch marktleider. Het familiebedrijf uit Hamont maakt alle varianten: van theelichtjes en geurkaarsen tot liturgische kaarsen.

DARK

Vanuit Maldegem creëren de ontwerpers van DARK al sinds 2000 licht in de meest uiteenlopende vormen met hun energiebesparende lampen. Voorbeeld is deze nieuwe AUSEM-lamp waarvan elk exemplaar volledig met de hand vervaardigd werd.

BRUSSELS GRIFFONNETJE

Ons land telt liefst 14 hondenrassen die zichzelf 'Made in Belgium' mogen noemen. Het schipperke, het krulharig leeuwtje, de Mechelse herdershond en het nachtvlinderhondje zijn maar een paar van de blaffers met diepgewortelde Belgische roots.

Het Brussels griffonnetje is met zijn bolle ogen, ruwe rossige vacht en baardje niet meteen het meest aantrekkelijke hondje uit de roedel, maar volgens ons wel het leukste. Het ras ontstond aan het einde van de 19de eeuw uit een kruising van een King Charles-spaniël en een mopshondje en heeft zijn naam te danken aan zijn grote aanwezigheid in het Brusselse. Ook het Belgische griffonnetje en het klein brabandertje maken deel uit van de grote hondenfamilie.

Ooit werden ze gefokt om ongedierte uit stallen en koetsen te houden, maar tegenwoordig zijn de alerte, aanhankelijke en nieuwsgierige honden een ideaal gezelschapsdier. Brussels griffonnetje Ruby (l) en Fientje ontpopten zich voor deze shoot tot verdienstelijke modellen.

Beide honden dragen een vlinderdasje van het al even Belgische strikjesmerk Bow Belle. En kunstminnende dierenliefhebbers herkennen in het bebaarde hondje op het Jan Van Eyck-schilderij 'Portret van Giovanni Arnolfini' ongetwijfeld deze trouwe Belgische vriend.

GILLET

Rustig cruisen op de weg en keihard racen op het circuit. Deze auto kan het allebei. Het is dan ook geen gewone wagen. Het is de Vertigo.5 van Gillet, een Belgische autobouwer uit Gembloux. Sinds 1992 maakt ex-racer Tony Gillet ongelooflijk rappe wagens in de categorie van de Supercars. Met een sprintje van 0 tot 100 km/u in 3,266 seconden haalde Gillet zelfs het Guinness Book of Records. Dat lukte dankzij het lichte gewicht - dank u carbon chassis - en de krachtige motor: de 3 liter V6 van Alfa Romeo. Bovendien zit er weinig elektronica in. Elke Vertigo wordt volledig met de hand gemaakt en enkel op bestelling. Alle auto's worden genummerd. Momenteel is Gillet bezig aan nummer 33. Elke auto is een vernieuwde en verbeterde versie van de vorige.

Zijn klanten? Onder meer prins Albert van Monaco, zanger Johnny Hallyday en een Arabische emir. In elk geval niet veel Belgen. Maar toen Filip en Mathilde trouwden, maakte Gillet wel het unieke glazen dak voor hun Mercedes trouwauto.

AWARD/T

Wies Dehert en dochter Els Van den Berghen maken naast hoedjes en haar-accessoires voor aanstaande bruidjes ook hippe hoeden van vilt. Na een opleiding leder-bewerking breidden ze hun collectie uit met vakkundig in elkaar gezette handtassen.

ACB DISPLAYS

In Lessines rollen superdeluxe paspoppen en atelierbustes van de band. Of liever: van de hand. ACB (Antwerp Crafted Busts) maakt de poppen op authentieke wijze, met Belgisch linnen, Italiaanse stoffen, Franse eik en manueel gegoten brons.

CARAMELLA MOKATINE

De naam doet het niet vermoeden, maar dit is wel degelijk een product van Belgische makelij. Het koffiesnoepje met Arabier in boernoes blaast dit jaar 80 kaarsjes uit. Ze worden ook nu nog enkel bij Confiserie Roodthooft in Antwerpen gemaakt.

ATOMA

Het iconische Atoma-schrift is sinds 1946 amper veranderd. Elke dag maakt het Brusselse familiebedrijf Papeteries Mottart 4.000 stuks. Maar het concept is van twee Franse uitvinders: André Tomas en André Martin, vandaar Atoma.

SNEEUWBALLEN

Opgeklopte margarine met vanille, omhuld met een laagje chocolade en bloemsuiker: drie jaar nadat sneeuwballen officieel een streekproduct werden, moet het vanaf nu een hip product worden met een nieuwe verpakking én een website.

DE BLAUWE HAND

Met voorsprong de oudste van de lijst: sinds 1760. De fabriek van azijnbrouwer C. Bosier stond waar nu Merksem ligt. De azijn, geproduceerd in Puurs, is lekker over sla - Jeroen Meus gebruikt het ook - maar ook ideaal om ramen mee te lappen.

PARFI

Het is een vertrouwd beeld bij de eerste herfstbui: kapot gewaaide paraplu's die uit vuilbakken steken. Voor een paar euro koop je toch een nieuwe.

De paraplu als wegwerpproduct? Dat hoeft zeker niet. Neem nu deze prachtige Parfi-bamboeparaplu van zo'n 150 euro, handgemaakt in een Koekelbergs atelier. Parfi (Paraplu's Fischer) bestaat al sinds 1896 en bleef als enige van een dertigtal Belgische paraplufabrieken over. Parfi overleefde door vanaf de jaren 70 goedkopere paraplu's te importeren.

Maar voor hun luxegamma blijft het familiebedrijf in België. Slechts één vakman werkt er nog in hun atelier. In 40 minuten zet hij een plu in elkaar: stoffen punten knippen, stikken, de baleinen bevestigen en het handvat verlijmen. Niks geen industrieel proces, maar handwerk op maat. De klant kiest zelf de stof, de stok en het handvat.

Het Belgische Parfi werkt ook vaak voor langspeelfilms. Zo leverden ze al het materiaal voor Potiche: een film over een paraplufabriek met Catherine Deneuve. Wie goed oplet, ziet het Koelbergse atelier zelfs prijken op de aftiteling.

O ja, ook ons koningshuis schuilt voor de regen met Parfi.

DELBÔVE

Het kan misschien vreemd klinken, maar van deze Crème Sorcière - inderdaad: heksencrème - word je wel degelijk mooier. De Brusselse schoonheidsspecialiste Marion Delbôve lanceerde de crème samen met haar man Roger in 1965.

Anderhalf jaar lang werkte ze aan het recept samen met een Belgische biochemicus en een Zwitser gespecialiseerd in planten- en kruidengeneeskunde. De crème bestaat dan ook voor 90% uit natuurlijke ingrediënten zoals amandelolie en cacaoboter. Uniek: de crème is reinigend en verzorgend tegelijk. Sinds 2011 is beautymerk Delbôve in handen van Gina d'Ansembourg: een vaste klant die het merk overkocht toen Marion ziek werd en met pensioen ging. Ook Marion en Rogers dochter Isabelle zijn nog betrokken in de zaak.

Na twee jaar afwezigheid verscheen de heksencrème - samen met twintig andere verzorgingsproducten - opnieuw in de rekken. Alles wordt gemaakt bij Auriga in Bergen. Wie het merk wil leren kennen, kan terecht op de Sorcières Parties in de nieuwe boetiek.

En die gekke naam? Toen Marion Delbôve de crème liet testen door een journaliste, was ze zo onder de indruk dat ze het hekserij noemde. Voilà, de naam was geboren.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234