Woensdag 21/04/2021

'Made in Belgium' is XXL

Een tentoonstelling die begint met de reconstructie van De stomme van Portici en na een parcours van 2 kilometer en vierduizend artefacten eindigt met een frituur. Dat is Made in Belgium, de blockbuster van de festiviteiten bij 175 jaar België.

Brussel

Eigen berichtgeving

Ward Daenen / Armand Plottier

Made in Belgium is een pantheon, een overzicht van wat de beste Belgen in binnen- en buitenland hebben gepresteerd. De duizenden objecten zijn verspreid over vijf verdiepingen van het Dexia Art Center in hartje Brussel. Het gaat van Ambiorix tot K3 via Maria van Bourgondië, keizer Karel, koning Albert I, Eddy Wally, Justine Henin, Suske en Wiske, Rubens, Brel, Simenon, Horta en Magritte.

De schier eindeloze stoet Belgen is onderverdeeld in twaalf thema's. Kwestie van deze gigantische tentoonstelling te kunnen verteren. 'Vrijheden', het eerste thema, is een overzicht van de Belgische geschiedenis. Er staat een buste van Julius Caesar, die 'ons' "de dappersten" heeft genoemd. Er hangt een indrukwekkende wapenuitrusting van Filips de Schone, koning van Frankrijk, die Vlaanderen wilde annexeren maar in 1302 (voorlopig) werd verslagen. In enkele zaaltjes gaat het van Karel V en zijn Gulden Vlies-mantel tot de weerstander tegen de nazi's. Het is geschiedenis met zevenmijlslaarzen.

De makers van Made in Belgium, die in 1994 tekenden voor het succesnummer Ik was 20 in 45, wilden een compleet overzicht van de Belgische geschiedenis maken. Ze hebben daarbij uitsluitend naar the bright side of life gekeken. Elk al te heikel onderwerp werd geschrapt. Zo staan er SS-uniformen achter glas, maar over de collaboratie wordt met geen woord gerept. En hoewel ze ook made in Belgium zijn, zijn Marc Dutroux of de bende van Nijvel in geen velden of wegen te bekennen. Niemand mag geschoffeerd worden.

Nochtans hangt bij het thema 'Verre einders' wel het zwaard van Godfried van Bouillon tussen een decor van wapenschilden. Artistiek directeur Jean-Christophe Hubert gewaagt in de catalogus van "de romantiek van de kruistochten". Hubert voert daarbij een sterk staaltje van geschiedvervalsing op, want de Arabische kroniekschrijvers lieten geen illusies bestaan over de rauwe werkelijkheid anno 1099. "De bevolking van de heilige stad werd aan het zwaard geregen en de Franken brachten een week lang de moslims massaal om het leven", schreef Ibn-al-Athir. "In de al-Aqsa-moskee doodden ze meer dan 70.000 mensen." Op Made in Belgium wordt de kijker geenszins verontrust, tenzij het rode sfeerlicht moet herinneren aan het bloed dat enkelhoog door de heilige stad vloeide.

'Schilderkunst' kondigt zich aan als het hoogtepunt. In 77 doeken krijg je een overzicht van de Vlaamse primitieven tot de surrealisten en Cobra. Enkel Het lam Gods is een reproductie, voor de rest krijg je origineel werk van onder meer Bruegel, Rubens, Claus, Wouters, Ensor, Magritte en Alechinsky. De schilderijen zijn zwak verlicht en dat komt het kijken allesbehalve ten goede.

Records

Made in Belgium maakt veel plaats voor strips. Er zijn originele striptekeningen van onder anderen Edgar P. Jacobs, Willy Vandersteen en Marc Sleen, alleen niet van Hergé. "De erfgenamen deden moeilijk", klinkt het. In de categorie 'Muziek' komen Jacques Brel en Toots Thielemans aan bod, maar ook Sandra Kim en Gorki. Bij 'Sport' liggen er rackets van Kim en Justine, bij literatuur vinden we miniaturisten, Simenon en Claus. Je loopt buiten via de afdeling 'Smaken', waar je kunt eten (en kopen).

Made in Belgium is een moderne 's lands glorie, die ontegensprekelijk topstukken in huis heeft en gevarieerd werd vormgegeven, maar eigenlijk niet meer is dan een hersenloze stortvloed van beelden. In die zin verschilt Made in Belgium totaal van Visionair België. Als uw tijd beperkt is, kies dan liever voor die laatste tentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten.

Made in Belgium heeft een recordbedrag van ruim 11 miljoen euro gekost. De federale overheid zou 2 miljoen bijdragen, maar heeft tot nu toe slechts 750.000 euro gestort. Komt het resterende bedrag er niet, dan moet Made in Belgium 500.000 bezoekers lokken om break-even te draaien. In het andere geval kunnen 250.000 bezoekers volstaan. De spanning is dan ook te snijden.

Made in Belgium, van 8 maart tot 15 september, Dexia Art Center, Schildknaapstraat, Brussel, maandag tot zondag van 10 tot 19 uur, donderdag tot 22 uur, kaarten 10 euro, www.expomadeinbelgium.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234