Dinsdag 02/06/2020

Frankrijk

Macrons oorlog om Frankrijk te veranderen is definitief begonnen

Beeld AFP

Het is de eerste veldslag in de oorlog die president Macron wil voeren om Frankrijk te veranderen. Donderdag kondigde de Franse regering een hervorming van de arbeidswet aan, die de arbeidsmarkt flexibeler moet maken en de werkloosheid van 9,6 procent moet terugdringen.

Deze hervorming heeft een grote symbolische en psychologische betekenis, die veel belangrijker is dan de maatregelen zelf. Emmanuel Macron wil laten zien dat Frankrijk zijn verstarring wel degelijk kan overwinnen, waardoor ondernemers en investeerders weer vertrouwen in de Franse economie krijgen. Geholpen door de aantrekkende conjunctuur zou de werkloosheid daardoor moeten dalen. "Deze hervorming is bedoeld om de energie vrij te maken", zei Macron in een lang interview met het weekblad Le Point. Macron weet dat de hervormingen impopulair zijn, dat vakbonden en linkse partijen de straat op zullen trekken. Maar als straks de werkloosheid inderdaad daalt, kan hij de politieke winst incasseren, als de president die eindelijk durfde door te drukken en de colère van de straat wist te weerstaan. 

De hervorming van de arbeidswet is ook bedoeld om het Franse gezag in de Europese Unie te herstellen. Macron heeft altijd gezegd dat Frankrijk pas serieus genomen zal worden als het zijn begrotingstekort en zijn hoge werkloosheid weet terug te dringen.

Eerste test

De hervorming van de arbeidswet is een eerste test voor de Franse president. In het voorjaar van 2016 voerde zijn voorganger Hollande een beperkte hervorming van deze wet door. Het leidde tot maandenlange onrust. Benzinepompen werden niet meer bevoorraad, in Parijs stapelde het huisvuil zich op, bij de demonstraties vochten anarchisten met de politie. Ook nu heeft de communistische vakcentrale CGT alvast een grote stakings- en demonstratiedag aangekondigd, op 12 september. Op 23 september demonstreert de radicaal-linkse partij La France Insoumise van Jean-Luc Mélenchon tegen de 'sociale staatsgreep' van Macron. 

Zowel Macron als zijn tegenstanders stellen de strijd voor in heroïsche en historische termen. Volgens Mélenchon levert Macron de Fransen uit aan de grillen van het neoliberale kapitalisme naar Angelsaksische snit. In andere Europese landen heeft liberalisering geleid tot een toename van flexwerk en andere vormen van precaire arbeid, stellen de linkse tegenstanders van Macron.

De president werpt tegen dat het Franse model zeker niet werkt. "We zijn de enige grote economie van de Europese Unie de massawerkloosheid niet heeft overwonnen", zei hij in Le Point. Zittende werknemers genieten veel bescherming, maar buitenstaanders betalen de prijs, getuige de werkloosheid van 9,6 procent. Vaak zijn dat jongeren, immigranten en lager opgeleiden. Macron ziet de hervorming van de arbeidswet als een eerste stap in het openbreken van een samenleving die op slot zit. Daarna wil hij een universele werkloosheidsverzekering invoeren in de hoop dat de Fransen meer risico zullen durven te nemen en zich minder krampachtig aan hun baan vastklampen. Hij wil de gunstige pensioenregelingen bij de spoorwegen en de metro aanpakken en het beroepsonderwijs verbeteren om lager opgeleiden meer kansen te geven.

Jean-Luc Mélenchon toont zich een felle tegenstander van Macrons plannen.Beeld Photo News

De Franse werkgevers noemden de hervorming van de arbeidswet 'een eerste stap in herstel van vertrouwen', maar de partij van Jean-Luc Mélenchon sprak van een daad van agressie. "Alle mensen die zich niet willen laten kaalplukken, het is jullie plicht als citoyen te demonstreren!", zei Mélenchon eerder. Zullen vakbonden en linkse partijen een volksbeweging tegen de hervorming van de arbeidswet kunnen ontketenen? Volgens een opiniepeiling van de nieuwszender BFM TV is 60 procent van de Fransen tegen de plannen van de regering.

Verdeelde vakbonden

De vakbonden zijn echter verdeeld. De belangrijkste gematigde vakcentrale CFDT toonde zich teleurgesteld over de uiteindelijke maatregelen, maar zal op 12 september niet demonstreren. Ook de linkse Force Ouvrière laat verstek gaan. In politiek opzicht staat Macron veel sterker dan zijn voorganger Hollande. Hij heeft de hervorming van de arbeidswet aangekondigd in de verkiezingscampagne, anders dan Hollande, die een linkse campagne voerde om vervolgens een liberale zwaai te maken. In de Assemblée Nationale beschikt Macron over een grote meerderheid. Alleen de partij van Mélenchon verkeert in goede gezondheid. De rest van de oppositie likt zijn wonden na een mislukte presidentsverkiezing. 

In de opiniepeilingen is Macrons populariteit weliswaar in recordtempo gedaald, maar in Le Point noemt de president het zinloos zijn langetermijnproject al na honderd dagen te beoordelen: "Wij hebben de bladzijde van drie decennia van ineffectiviteit omgeslagen, teneinde de weg naar herstel in te slaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234