Zondag 01/08/2021

11 november

Macron waarschuwt tegen nationalisme bij herdenking Eerste Wereldoorlog

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron houden elkaars handen vast tijdens de ceremonie in Compiègne. Daar werd op 11 november 1918, in een treinwagon, de Duitse capitulatie bezegeld en een einde gemaakt aan WOI. Beeld AP
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron houden elkaars handen vast tijdens de ceremonie in Compiègne. Daar werd op 11 november 1918, in een treinwagon, de Duitse capitulatie bezegeld en een einde gemaakt aan WOI.Beeld AP

In Parijs hebben zo’n zeventig staatshoofden en regeringsleiders zondag het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht, op de dag af honderd jaar nadat de wapenstilstand werd getekend die het einde van de ‘Grote Oorlog’ inluidde.

Aan de voet van de Arc de Triomphe luisterden de wereldleiders onder meer naar dagboekfragmenten van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog, die in verschillende talen door jongeren werden voorgelezen.

Daarna was het de beurt aan de Franse president Macron. Zijn toespraak was niet alleen een eerbetoon aan de gevallenen van de Eerst Wereldoorlog, maar ook een pleidooi voor internationale samenwerking. De president waarschuwde tegen het nationalisme. “De les van de Grote Oorlog mag niet die zijn van rancune van het ene volk tegen het andere.”

Voor aanvang van de ceremonie ontvingen Macron en zijn vrouw Brigitte de staats- en regeringshoofden een voor een voor de ingang van het Élysée-paleis. Opmerkelijk was dat de protocollaire volgorde daarbij was omgedraaid. Eerst ontving het presidentiële paar de staatshoofden, daarna pas de regeringsleiders. Dat stelde Macron in staat om Angela Merkel, die als bondskanselier geen staatshoofd maar regeringsleider is, als laatste te ontvangen.

Het was een van de vele momenten tijdens dit herdenkingsweekend waarop de band tussen Frankrijk en Duitsland centraal stond.

Angela Merkel en Emmanuel Macron legden samen een krans neer. Beeld REUTERS
Angela Merkel en Emmanuel Macron legden samen een krans neer.Beeld REUTERS
Angela Merkel en Emmanuel Macron brachten een kort bezoek aan de replica van de treinwagon waar in 1918 een einde aan WOI werd gemaakt. Beeld AFP
Angela Merkel en Emmanuel Macron brachten een kort bezoek aan de replica van de treinwagon waar in 1918 een einde aan WOI werd gemaakt.Beeld AFP

Na de ontvangst in het paleis werden de hoogwaardigheidsbekleders met bussen naar de Champs-Elysees gereden. Opvallend was dat Donald Trump en Vladimir Poetin op eigen gelegenheid kwamen. Zij werden niet van tevoren op het Élysée ontvangen. In het geval van de Amerikaanse president zouden daar veiligheidsredenen aan ten grondslag liggen. Trump wordt in Parijs beveiligd door maar liefst 700 beveiligers die uit de Verenigde Staten zijn overgekomen.

Na aankomst op de Champs Elysees vormden de staats- en regeringshoofden een brede optocht. In de stromende regen overbrugden ze gebroederlijk de laatste tientallen meters tot de Arc de Triomphe, Macron en Merkel vooraan in het midden. Opvallende afwezige in de stoet was Donald Trump, van wie verwacht werd dat hij zij aan zij met de andere staatshoofden in de optocht zou meelopen.

Dat hij daar op het laatste moment vanaf zag, had wellicht te maken met een incident enkele minuten daarvoor. De gepantserde limousine van de Amerikaanse president, die in een groot konvooi de Champs Elysees opreed, werd onderbroken door een activist van de feministische actiegroep Femen, die erin was geslaagd voorbij de dranghekken te komen. De activist rende – met ontbloot bovenlichaam - een aantal seconden mee met de auto van de president voordat ze door beveiligers werd overmeesterd.

Het beeld wat niettemin bleef hangen was dat Trump niet meeliep met de stoet met de andere staatshoofden, maar op eigen houtje aan de voet van de Arc de Triomphe aankwam. Daar schudde hij de hand van Macron, Merkel en meteen daarna die van Mark Rutte, die pal achter hem stond.

“Zeer beledigend”

De Amerikaanse president was zaterdagmorgen aangekomen op het Elysée. Macron en de president lieten zich gewillig - maar ietwat onhandig - fotograferen met de duimen omhoog. Macron wou eerst simpelweg een hand geven, maar de Amerikaanse leider had blijkbaar iets anders in gedachten.

De twee hielden zelfs de duimen omhoog voor de fotograaf.  Beeld EPA
De twee hielden zelfs de duimen omhoog voor de fotograaf.Beeld EPA

Enkele uren eerder, toen Trump net geland was in Parijs, haalde hij op Twitter nog stevig uit naar zijn gastheer. Diens voorstel om een eigen Europees leger op te richten, noemde Trump op Twitter "zeer beledigend". Hij riep de Europeanen op om liever hun bijdrage voor de NAVO te betalen. Die instelling wordt nu vooral door de VS gesubsidieerd, aldus de Amerikaanse president.

Macron zou Trump tijdens hun gesprek beloofd hebben om te ijveren voor een grotere bijdrage van Europa. “Ik ga met president Trump ook praten over de voorstellen rond de Europese strategische capaciteiten en over een Europa dat een deel van de kosten bij de NAVO op zich kan nemen”, zo klonk het.

Rond de middag kwam ook Trumps vrouw Melania aan op het Elysée. Zij werd ontvangen door Brigitte Macron. De twee echtparen zullen later samen lunchen.

Melania Trump werd ontvangen door Brigitte Macron (R).  Beeld EPA
Melania Trump werd ontvangen door Brigitte Macron (R).Beeld EPA

Eén staatshoofd kwam nog later aan de Trump: Vladimir Poetin. De Russische president was pas vanochtend in Parijs aangekomen. Als allerlaatste meldde hij zich bij de ceremonie. Grote afwezige bij de plechtigheid was de Britse premier Theresa May. Zij is zondag aanwezig bij een herdenkingsbijeenkomst in Londen.

De staatshoofden lunchen gezamenlijk in het paleis van Versailles. Zondagmiddag verricht Angela Merkel de opening van het Forum de la Paix, een driedaagse conferentie over internationale samenwerking. Onder meer Macron, Charles Michel en Poetin zullen daarbij aanwezig zijn. Donald Trump bezoekt zondagmiddag daarentegen een Amerikaanse begraafplaats in de buurt van Parijs, en zal daarna terugvliegen naar Washington.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234