Zondag 17/01/2021

Live

Macron verslaat Le Pen en wordt president van Frankrijk

President Emmanuel Macron.Beeld RV

- Volgens exitpolls wordt sociaal-liberaal Emmanuel Macron Frans president met 65,7 procent van de stemmen.
- Front National-kandidate Marine Le Pen geeft haar nederlaag toe.
- Een recordaantal van de Franse kiezers zou blanco of ongeldig hebben gestemd.


Bij dezen sluiten wij ons liveblog af. Blijf alles over de Franse verkiezingen volgen op demorgen.be

LEES NU 1 MAAND GRATIS ALLES VAN DE MORGEN

Volg De Morgen op Facebook
Volg De Morgen op Twitter


Na lang wachten is Emmanuel Macron gearriveerd op het binnenplein van het Louvre, om zijn overwinningsspeech te geven voor zijn supporters. Bij zijn intrede werd hij begeleid door de Europese hymne. "Ik wil het woord richten tot zij die stemden, om de republiek te beschermen tegen extremisme. Ik zal trouw zijn, en de republiek beschermen", zei Macron. Hij doelt om de vele Fransen die eerder tegen Le Pen, dan voor Macron stemden.

"En ik wil mij ook richten tot hen die stemden voor Marine Le Pen. Ik hoor uw woede. Ik zal ervoor zorgen dat zij binnen vijf jaar geen reden meer hebben om voor het extremisme te stemmen."

"De taak die ons wacht is immens, en ze begint morgen."

Beeld AFP
Beeld AFP


Marine Le Pen heeft officieel haar nederlaag toegegeven in een toespraak voor haar achterban in Parijs. Ze wenste haar rivaal Emmanuel Macron daarbij succes toe in zijn taak als president. "Ik heb hem toegewenst de immense uitdagingen waarmee Frankrijk geconfronteerd wordt, tot een goed einde te brengen", klonk het.


Volgens een nieuwe exit poll van TF1 loopt Emmanuel Macron uit tot 65,7 procent. Marine Le Pen haalt 34,3 procent.


De Amerikaanse president Donald Trump heeft Emmanuel Macron gefeliciteerd met zijn "grote overwinning". "Ik kijk er erg naar uit om met hem samen te werken", tweette hij.


Emmanuel Macron heeft alvast een eerste speech gegeven, alvorens hij zijn supporters toespreekt voor het Louvre. Hij reikte de hand aan de aanhangers van Le Pen. "Ik erken jullie woede", zei hij.

Hij zei verder dat "Frankrijk een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het land heeft opengeslagen. De uitslag geeft ons hoop op het herwinnen van vertrouwen en optmisme".

Volgens Macron zijn de goede verkiezingsuitslagen van extremistische partijen voor hem "een verplichting om de natie en Europa te verenigen, waarbij niemand mag worden uitgesloten." Ook beloofde hij dat zijn land het voortouw blijft nemen in de strijd tegen het internationale terrorisme.

Beeld REUTERS


Er gaat een zucht van opluchting door Europa.
De eurosceptische Marine Le Pen (FN) heeft het niet gehaald. Maar euforie is misplaatst, zegt correspondent Marc Peeperkorn in een analyse. "Het vertrouwen is terug dat EU-gezinde partijen überhaupt nog een verkiezing kunnen winnen", zegt een EU-ambtenaar.

De vraag is nu wat voor president Emmanuel Macron (En Marche!) zal worden. De jongste president ooit (39) wil vernieuwen, maar de vraag is of het lukt. Hij wil de belastingen en sociale premies verlagen, en de arbeidswet liberaliseren. Vooral dat laatste wordt een uitdaging, want de vakbonden liggen dwars.

Marine Le Pen haalde met het FN meer stemmen dan het FN ooit haalde. Toch verloor ze, en na deze nederlaag wil ze haar partij omvormen tot een nieuwe partij met een andere naam, die een nieuwe koers moet gaan varen. Het Front National is alleszins niet meer de duivel van weleer.


De Fransen trekken volgende maand al meteen opnieuw naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Die beloven meteen een eerste grote test te worden voor de nieuwbakken president Emmanuel Macron. Als zijn partij En Marche! er niet in slaagt de meerderheid van de 577 zeteltjes binnen te rijven, wordt het een stuk moeilijker om zijn plannen door het parlement te loodsen.

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen vinden plaats op 11 en 18 juni. In ieder kiesdistrict worden tijdens een eerste ronde de twee kandidaten gekozen die het in een tweede ronde tegen elkaar opnemen.

Om de absolute meerderheid te halen, heeft de partij van president Macron zeker 289 parlementsleden nodig. Zonder zo'n parlementaire meerderheid, moet de president het hoogstwaarschijnlijk stellen met een regering waarin een andere partij de plak zwaait. In zo'n systeem, officieel een "cohabitation", is het vaak de eerste minister die feitelijk de touwtjes in handen heeft.

Het is lang niet zeker dat Macron zijn goede resultaat in de presidentsverkiezingen in juni nog eens herhaalt. Zijn En Marche!-beweging trad nog niet zo lang geleden op het politieke voorplan, waardoor de partij weinig bekende kopstukken in de rangen heeft.

Tijdens de Vijfde Republiek heeft zich al drie keer een situatie van cohabitation voorgedaan. De socialistische president François Mitterrand was tot twee keer toe gedwongen te regeren met een rechtse regering, de rechtse Jacques Chirac kreeg met Lionel Jospin een socialistische premier in de maag gesplitst.


Marine Le Pen wil haar partij Front National (FN) omvormen tot een nieuwe partij met een andere naam
, die een nieuwe koers moet gaan varen om zo "nog beter aan de verwachtingen van het Franse volk tegemoet te komen''. Dat zei ze in de toespraak waarin ze haar nederlaag toegaf.

In een korte toespraak tot haar aanhangers zei ze verder dat haar partij het hart van de oppositie tegen president Macron zal vormen en "zich niet neer zal leggen bij de pro-Europese politieke koers van Macron".

Beeld AFP


Zowel in het Europese hoofdkwartier in Brussel als in verscheidene hoofdsteden is met grote tevredenheid gereageerd op de overwinning van de pro-Europese kandidaat Macron.

"Felicitaties aan het Franse volk om vrijheid, gelijkheid en broederschap te verkiezen boven de tirannie van fake news", zo tweette Europees president Donald Tusk. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is "blij dat de Fransen gekozen hebben voor een Europese toekomst". "Samen voor een sterker en rechtvaardiger Europa", zo tweette Juncker.

Ook Berlijn reageert opgelucht dat de anti-Europese Le Pen het onderspit moest delven. De Duitse bondskanselier Angela Merkel spreekt bij monde van haar woordvoerder van "een overwinning voor een sterk, verenigd Europa en voor de Duits-Franse vriendschap". Volgens minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel blijft Frankrijk dankzij de verkiezing van Macron "in het centrum en het hart van Europa".

De Britse premier Theresa May feliciteert Macron hartelijk met zijn verkiezingsoverwinning. "Frankrijk is één van onze nauwste bondgenoten en we verheugen ons erop om samen te werken met de nieuwe president op tal van gemeenschappelijke prioriteiten", zo stelt de persdienst van May in een mededeling. Macron wordt een van de Europese hoofdrolspelers in de onderhandelingen met Groot-Brittannië over de brexit.

Ook de Nederlandse premier Mark Rutte is verheugd met de overwinning van Macron: "Met Macron heeft het Franse volk een duidelijke progressieve en pro-Europese keuze gemaakt", zo luidt het.


Premier Charles Michel heeft vanavond Emmanuel Macron gefeliciteerd met zijn verkiezing tot president van Frankrijk. Hij noemt de verkiezing van de pro-Europese centrumkandidaat "een duidelijke overwinning voor de verwerping van een project dat erin bestaat op zichzelf terug te plooien en Europa de rug toe te keren".

"Na de overwinning van Mark Rutte in Nederland en de nederlaag van UKIP bij de lokale verkiezingen in Groot-Brittannië kiest nu ook Frankrijk voor een project dat gericht is op een beter Europa."


Marine Le Pen, de leider van het Front National (FN), heeft haar tegenstrever Emmanuel Macron vanavond telefonisch gefeliciteerd met de overwinning.

Ze zei dat in een toespraak tot haar aanhangers, kort na het bekend worden van de eerste prognose, waaruit bleek dat Macron met ruime meerderheid verkozen is tot de nieuwe president van Frankrijk.

Marine Le Pen.Beeld AP


Zowat 10 procent van de Franse kiezers
zou zondag blanco of ongeldig hebben gestemd. Als die cijfers kloppen, gaat het om een nieuw record.

Ruim 25 procent van de Fransen stuurde volgens de eerste cijfers zijn kat naar het stembureau, waarmee de opkomst een absoluut laagtepunt zou hebben bereikt sinds de presidentsverkiezingen van 1969. Dat melden Belgische en Zwitserse media op basis van Franse peilingbureaus.


Emmanuel Macron heeft de Franse presidentsverkiezingen gewonnen. De centrumkandidaat versloeg vanavond in de tweede ronde Marine Le Pen van het Front national (FN) en wordt zo de achtste president van de Vijfde Franse Republiek. Volgens de eerste cijfers behaalt Macron iets meer dan 65 procent van de stemmen.

De opkomst van deze tweede stemronde lag lager dan in 2012: om 17 uur bedroeg die iets meer dan 65 procent terwijl in 2012 op hetzelfde uur al bijna 72 procent van de Fransen was gaan stemmen. Mogelijk was de opkomst de laagste in 50 jaar.

Normaal gezien neemt Macron ten laatste op 15 mei de fakkel over van uittredend president François Hollande, die zich niet herverkiesbaar stelde.


Het Franse gerecht heeft vrijdagavond al een onderzoek geopend naar de verspreiding van duizenden interne documenten van het team van Macron. Dat is vernomen van een welingelichte bron.

Volgens de bron is een onderzoek geopend naar "frauduleuze toegang tot een geautomatiseerd gegevensbestand" en "schending van het briefgeheim".

Op sociale media was interne informatie verspreid, zoals mails en boekhoudkundige documenten. Ze zouden enkele weken geleden gestolen zijn uit de mailboxen van medewerkers.

De nationale kiescommissie had de Franse media verboden de documenten te verspreiden. De commissie benadrukt dat de verspreiding van de gegevens, "die op frauduleuze wijze zijn verkregen en die naar alle waarschijnlijkheid met valse informatie werden vermengd", meerdere strafbare feiten kan inhouden.

Experts linken Macron-leaks aan Russische inlichtingendiensten: "Moskou wou Macron hak zetten" (+) - Lees nu één maand gratis De Morgen

Een stem voor Emmanuel Macron.Beeld AP


Belgische media brengen nu al resultaten
waar Franse media niets over mogen zeggen. Hoe komt dat? Buitenlandjournalist Koen Vidal analyseerde de voorlopige resultaten in een Facebook Live van De Morgen.

“Bij ons heeft de RTBF de wereldprimeur. De Franse media mogen niet berichten over de resultaten voor de definitieve sluiting van de stembureaus om 20 uur vanavond”, legt Koen Vidal uit. “De RTBF baseert zich op een drietal bureaus die peilingen hebben gedaan, maar ook op eerste cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken die zijn uitgelekt.”

Hoe betrouwbaar zijn deze resultaten al? “Ze zijn niet volledig betrouwbaar, maar wel richtinggevend”, zegt Vidal. “Je moet er voorzichtig mee zijn. Er wordt nog gestemd. Het is niet uitgesloten dat wat er nu naar buitenkomt, nog invloed kan hebben op de stemming.”

Bekijk de volledige toelichting van Koen Vidal bij de voorlopige eerste cijfers:


Volgens een bron bij het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken van Franstalig nieuwsmedium RTBF zou presidentskandidaat Emmanuel Macron leiden met 62,5 procent van de stemmen.

We herinneren u eraan dat dit resultaat op polls is gebaseerd, en dat deze resultaten hoegenaamd niet officieel zijn. De stembureaus zijn nog niet gesloten.


De opkomst bij de Franse presidentsverkiezingen lijkt een stuk lager te gaan uitvallen dan vijf jaar geleden. Om 17.00 uur hadden 65,3 procent van de Franse stemgerechtigden hun stem uitgebracht. Dat is bijna 6 procentpunt lager dan in 2012, toen de opkomst aan het einde van de middag 71,96 procent bedroeg.


Heel wat Franse media hebben geen accreditatie gekregen voor het persmoment van FN-presidentskandidate Marine Le Pen. Het gaat om StreetPress, Mediapart, Rue89, Charlie Hebdo, BuzzFeed, les Jours, Quotidien en Explicite.

"Er is een gebrek aan plaats", is de bizarre verantwoording van het Front National-partijkantoor voor de weigering.

De Franse krant Libération heeft bijgevolg beslist om de FN-bijeenkomst eveneens niet bij te wonen "uit solidariteit met haar collega's en uit protest tegen deze antidemocratische maatregelen".

Beeld AFP


Volgens de eerste exit polls haalt Emmanuel Macron het in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen straks gemakkelijk van zijn rivale Marine Le Pen. De centrumkandidaat ligt momenteel op kop met ongeveer 60 procent van de stemmen, melden verschillende Belgische en Zwitserse media. Volgens Franse peilingbureaus hebben heel wat Fransen blanco of ongeldig gestemd.

De exit polls komen overeen met de meest recente peilingen, die Macron 60 tot 63 procent van de stemmen toeschreven. Voor officiële resultaten is het nog wachten tot na 20 uur zondagavond. Franse media mogen pas vanaf dan de eerste uitslagen bekendmaken. Wie zich niet aan dat verbod houdt, riskeert een boete tot 75.000 euro. In België en Zwitserland geldt dat verbod niet.

Op het middaguur was 28,2 procent van de Fransen al gaan stemmen, iets minder dan tijdens de eerste ronde op 23 april het geval was.


De hackers die vrijdag negen gigabyte aan emails over Emmanuel Macrons campagneteam lekten, zouden dezelfde Russische spionnen zijn die vorig jaar gevoelige informatie over Hillary Clinton publiceerden.

Cyberexperts zeggen over aanwijzingen te beschikken dat de Russische APT-28 groep achter de gegevensdiefstal zou zitten. Buitenlandjournalist Koen Vidal schrijft: "De - voorlopig nog niet bewezen - hypothese zou dan zijn dat het regime in Moskou een ultieme poging waagde om Macron in diskrediet te brengen en bondgenote Marine Le Pen een duwtje in de rug te geven." (+)

Emmanuel Macron.Beeld EPA


Een zone vlak bij het Louvre Museum in Parijs, waar presidentskandidaat Emmanuel Macron mogelijk later zijn verkiezingsoverwinning zou vieren, is vandaag korte tijd ontruimd als voorzorgsmaatregel na de vondst van een verdacht pakje.

Het ging volgens de politie om "een eenvoudige controle" die "bij wijze van voorzorgsmaatregel" werd genomen. Er werd een veiligheidszone ingesteld en een team kwam ter plaatse om na te gaan dat er zeker geen gevaar was, zo verluidde uit politiebronnen. De operatie is intussen afgelopen.

In Frankrijk zijn meer dan 50.000 politieagenten, gendarmes en militairen op de been om de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in goede banen te leiden. In het land is de noodtoestand van kracht. Sinds begin 2015 lieten al 239 mensen het leven bij terreuraanslagen.

Beeld AFP


De participatiegraad van de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen bedroeg op de middag 28,23 procent. Dat meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het percentage is om en bij hetzelfde als dat tijdens de eerste ronde op 23 april (28,54 procent), maar lager in vergelijking met de presidentsverkiezingen in 2012, toen het uitkwam op 30,66 procent.


De Franse presidentskandidaten hebben vanochtend hun stem uitgebracht. Emmanuel Macron was om 11.00 uur de eerste. Hij stemde in het gemeentehuis van zijn woonplaats Le Touquet, in het departement Pas-de-Calais in het noordwesten van Frankrijk. De sociaal-liberale presidentskandidaat, favoriet in de peilingen, was in gezelschap van zijn vrouw Brigitte Trogneux.

Macrons tegenstander Marine Le Pen van het Front National meldde zich enkele minuten later, eveneens onder grote belangstelling, bij haar stembureau in Hénin-Beaumont. Dat ligt in dezelfde streek meer landinwaarts, ten zuiden van Lille. De aftredende president François Hollande was er in zijn kiesdistrict Tulle, in centraal-Frankrijk, vroeg bij. Hij riep de Fransen na de eerste ronde herhaaldelijk op Macron te steunen. De impopulaire socialist legde zich neer bij de desastreuze voorspellingen en stelde zich niet herkiesbaar. De kandidaat van zijn partij, Benoît Hamon, haalde twee weken geleden slechts 6,4 procent.


Vijf leden van de vrouwen-actiegroep Femen voeren vandaag actie in de woonplaats van Marine Le Pen, Hénin-Beaumont. Op foto's op sociale media is te zien dat de vrouwen zich met ontblote borsten hebben verschanst op een steiger die tegen een kerk aan staat. De kerk is vlakbij het stembureau waar de presidentskandidate van het Front National zondag haar stem zal uitbrengen.

Op hun spandoek staat 'Marine au pouvoir, Marianne au désespoir' (Marine aan de macht, Marianne wanhopig'). Marianne is het symbool van Frankrijk.

De vrouwen van Femen.Beeld AFP


In Frankrijk zijn zondagmorgen de stembureaus opengegaan voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Favoriet is Emmanuel Macron, kandidaat van het links-liberale En Marche!, die het opneemt tegen Marine Le Pen, de presidentskandidate van het extreemrechtse Front National.

In de Franse overzeese gebieden kon zaterdag al gestemd worden.

De stembureaus blijven in de grote steden open tot 20.00 uur, elders tot 19.00 uur. Zowat 45,7 miljoen mensen in Frankrijk zijn stemgerechtigd, alsook 1,3 miljoen Fransen die in het buitenland leven en in Franse ambassades kunnen gaan stemmen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234