Vrijdag 27/05/2022

Machtswissel in Liechtenstein zal weinig veranderen

Prins Alo�s zal de ouderwets-middeleeuwse stijl van vader Hans Adam overnemen

Liechtenstein heeft een nieuwe leider: prins Aloïs heeft zijn vader Hans-Adam II afgelost. Hans-Adam II heeft die wissel goed voorbereid. Voor zijn afscheid slaagde hij erin de bevoegdheden van de steenrijke dynastie verder uit te breiden, waardoor Liechtenstein voor jaren de enige absolutistische staat in Europa blijft.

Aloïs nodigde de 33.000 Liechtensteiners uit voor een tuinfeest in en om het slot van de prinselijke familie in Vaduz. Dat mag wat kosten, per slot van rekening is de familie met een eigendom van meer dan vijf miljard euro de rijkste adellijke familie van Europa. Maar een echte machtsoverdracht was de prinselijke party niet. Hans-Adam II, die in 1989 zijn overleden vader Frans Josef II opvolgde, blijft in principe staatshoofd en zei ook niet de minste intentie tot aftreden te hebben. Maar de dagelijkse leiding van het prinsdom is vanaf nu in handen van Aloïs II.

Of dat tot vernieuwing zal leiden in een prinsdom waar de tijd lijkt stil te staan? Twijfelachtig, prins Aloïs zei in het recente verleden helemaal achter de politieke lijn van zijn vader te staan. Die laat zich nog het best omschrijven als ouderwets middeleeuws. Hans Adam II had altijd al verregaande bevoegdheden en slaagde erin die na een referendum vorige zomer nog verder uit te breiden. Hans-Adam mag nu niet alleen rechters ontslaan, hij mag ze ook benoemen, kan naar hartelust regeringen naar huis sturen en kan over elk wetsvoorstel een veto uitspreken. De Raad van Europa dreigde al de Leichtensteinse democratie door te lichten.

De campagne speelde hij niet bepaald subtiel. Voor de Raad van Europa had hij één antwoord klaar: bij nog meer kritiek zou Liechtenstein gewoon zijn lidmaatschap opzeggen. En parlementsleden die tegen een uitbreiding van zijn bevoegdheden zijn, noemde hij "republikeinse raddraaiers". De met zijn nicht getrouwde Hans-Adam II dreigde ermee met zijn hele hebben en houden naar Oostenrijk te verhuizen als de uitkomst van het referendum hem niet zou bevallen. In ruil offreerde hij het volk dat het hem mocht afzetten. Maar wie zet een monarch af die in zijn eentje verantwoordelijk is voor de welvaart van het prinsdom? Twee derde van de inwoners stemde in met de wensen van Hans Adam bij het referendum.

De familie slaagde er inderdaad in het agrarische Liechtenstein tot een welvarend stadstaatje om te vormen. Ze pompte haar persoonlijke fortuin in de wederopbouw van het land na de Tweede Wereldoorlog. Maar daar staat tegenover dat de familie gretig gebruikmaakt van haar machtspositie. Econoom Hans Adam is eigenaar van de LGT-bank, die rijkelijk profiteert van het bankgeheim en het fiscale gunstregime in het prinsdom. Liechtenstein is een paradijs voor witwassers en staat onder druk daar wat aan te doen. Misschien gebeurt dat ook, zei Aloïs bij zijn ambtsaanvaarding. "De crisis in de financiële wereld en veel Europese staten bewijst dat onplezierige maar noodzakelijke hervormingen niet langer uitgesteld kunnen worden." (FL)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234