Dinsdag 27/09/2022

Machtswissel aan top Umicore

Gedelegeerd bestuurder Thomas Leysen volgt Karel Vinck op als voorzitter

De Belgische materiaaltechnologiegroep Umicore schuift met haar topmanagement. Thomas Leysen is straks CEO af en volgt Karel Vinck op als voorzitter. Marc Grynberg, hoofd van de afdeling katalysatoren, wordt gedelegeerd bestuurder.

DE TIJD

OLEN l De personeelswissel bij Umicore gaat in op 19 november. Gisteren werd de nieuwe CEO van Umicore al voorgesteld aan de pers. Zowel Leysen als Vinck roemt het veelzijdige parcours van Marc Grynberg (42). Hij heeft zowel financiële als operationele ervaring bij Umicore.

Het management van Umicore ondergaat de belangrijke veranderingen door het terugtreden van Karel Vinck als voorzitter van de raad van bestuur. Hij had te kennen gegeven op 70-jarige leeftijd te willen vertrekken. Het bestuur heeft CEO Thomas Leysen verkozen tot zijn opvolger.

Voor Leysen komt daarmee op relatief jonge leeftijd een einde aan zijn periode in een operationele functie. Sinds kort is hij ook voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

"Ik heb er de afgelopen maanden lang over nagedacht", zei Leysen over de veranderingen. "Maar elke organisatie, hoe goed ze ook werkt, heeft af en toe nood aan frisse ideeën en verse input. Eind dit jaar zal ik het bedrijf negen jaar leiden als CEO en ik vond het een goed idee om de fakkel door te geven aan iemand anders."

Marc Grynberg volgt Leysen op. Hij is handelsingenieur (ULB) en kwam in 1996 in dienst bij Umicore als group controller. In 2000, toen Leysen CEO werd, werd hij financieel directeur en lid van het directiecomité. Hij was betrokken bij de overname van PMG in 2003, de afsplitsing van Cumerio in 2005 en de beursgang van Nyrstar.

Leysen heeft veel vertrouwen in Grynberg als CEO. "Hij is zes jaar financieel directeur geweest en ik ben ervan overtuigd dat hij klaar is om het bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Als CFO was hij heel succesvol en als executive vice president van de katalysatorendivisie, de grootste afdeling van de groep, scherpte hij de afgelopen twee jaar zijn managementvaardigheden aan. De raad van bestuur heeft hem unaniem als opvolger aangeduid. We zijn nooit op zoek gegaan naar iemand buiten het bedrijf."

"Een andere reden waarom ik besliste om operationeel een stap opzij te doen, is tijdsdruk. Mijn nieuwe functie als voorzitter van het VBO zal ongetwijfeld veel tijd in beslag nemen en ik ben ook nog voorzitter van de mediagroep Corelio. Dat alles zou moeilijk te combineren zijn. Ik wil het risico niet lopen dat ik alles slecht zou doen.'

Umicore trok gisteren ook zijn winstverwachtingen voor het lopende boekjaar op na een omzetstijging van 15 procent in het eerste kwartaal. "We zijn weer optimistisch", zei Leysen. De beleggers reageerden enthousiast op dat nieuws en stuurden de Bel-20'er 5,4 procent hoger.

Umicore verwacht het boekjaar 2008 te kunnen afsluiten met een recurrente bedrijfswinst tussen 365 en 390 miljoen euro. Eerder ging Umicore ervan uit de recurrente operationele winst van vorig jaar, 360 miljoen euro, te herhalen.

De verhoging van de eerdere vooruitzichten is vooral het gevolg van verdere verbeteringen in edelmetaaldiensten.

CEO Thomas Leysen:

Elke organisatie, hoe goed ze ook werkt, heeft af en toe nood aan frisse ideeën

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234