Dinsdag 26/10/2021

Moslimexecutieve

Machtsstrijd tussen moslims

Wekelijks bidden duizenden moslims in de Al Khalil- moskee. 'Ze leunt dicht aan bij het salafisme.' Beeld © bas bogaerts
Wekelijks bidden duizenden moslims in de Al Khalil- moskee. 'Ze leunt dicht aan bij het salafisme.'Beeld © bas bogaerts

Op een moment dat velen daadkracht verwachten van de Moslimexecutieve, is er binnen dat orgaan een verlammende machtsstrijd aan de gang. Centraal staat de Molenbeekse Al Khalil-moskee, die nauwe banden heeft met de conservatieve Grote Moskee van Brussel.

Het is Noureddine Smaïli, de voorzitter van de Moslimexecutieve, die de spanningen naar buiten heeft gebracht. In verschillende interviews klaagt hij aan dat "een viertal conservatieve leden" zijn vernieuwingspogingen blokkeren. "Deze hardliners uit Brussel proberen ons hervormingswerk te saboteren. Wat hen stoort, is dat ik op een moderne manier te werk wil gaan en meer wil samenwerken met de overheid." Smaïli voegt eraan toe dat hij het slachtoffer is geworden van intimidaties en klacht heeft ingediend. Zo is de voorruit van zijn wagen ingeslagen en zouden tegenstanders brand hebben gesticht in de kelder van zijn kantoor.

Meerdere bronnen zeggen dat Smaïli vooral in conflict is gekomen met verantwoordelijken van de Al Khalil-moskee in Molenbeek, waar wekelijks duizenden moslims komen bidden.

Insiders zeggen dat het logisch is dat de Al Khalil-vertegenwoordigers het leiderschap van de Executieve opeisen: "Het gaat om een belangrijke moskee, waaraan een opleidingsschool is verbonden. Al Khalil is een grote speler; het is niet onlogisch dat zij de ambitie hebben om een belangrijke rol te spelen."

null Beeld RV
Beeld RV

Tendensen

Anderen wijzen dan weer op het conservatieve karakter van deze moskee. "Het is niet enkel een huis dat uit is op leiderschap, maar qua visie aanleunt bij de Moslimbroeders en het salafisme. Er zijn ook banden met de Grote Moskee van Brussel, die nog steeds wordt beïnvloed door Saudi-Arabië. De conservatieve wahabitische stroming die in ons land de radicalisering in de hand heeft gewerkt, is er nog steeds erg belangrijk."

Een bron binnen de Moslimexecutieve bevestigt dat de leden van de Al Khalil-moskee kritischer staan tegenover de Belgische overheid. "Laat me stellen dat ze minder soepel zijn dan anderen en geneigd zijn om sneller naar de rechtbank te stappen telkens als er rond delicate thema's, zoals het ritueel slachten, conflicten opborrelen."

Mohamed Achaibi, ondervoorzitter van de Moslimexecutieve, probeert de interne oorlog te relativeren. "Onze vergaderingen verlopen niet altijd in stilte, dat klopt. En over de Al Khalil-moskee kan ik u alleen maar zeggen dat de werking ervan en de vrijdagpreken perfect binnen het kader van de wet en de rechtsstaat plaatsvinden. Dat er binnen de islam verschillende tendensen bestaan, is geen geheim."

Achaibi stelt dat er binnen de Executieve geen ideeënstrijd woedt. "Dat is pure perceptie. Wel gaan er bepaalde stemmen op die van de Executieve een theologisch orgaan willen maken, en dat is ze niet. Dit is niet het platform om over de Europese islam te discussiëren, wel een puur administratief orgaan dat fungeert als gesprekspartner met de Belgische overheid en verantwoordelijk is voor de erkenning van onder meer moskeeën en imams.

"Het heeft geen zin om binnen dit orgaan inhoudelijke tegenstellingen over de islam te voeden. Het zijn cruciale tijden en het is belangrijk dat we aan verbondenheid werken, en ons niet laten verdelen."

Dat laatste neemt niet weg dat de frustratie over de gebrekkige werking van de Moslimexecutieve groot is. In die mate dat velen zich afvragen of justitieminister Koen Geens (CD&V) de subsidies niet meteen moet intrekken. Zo is er behoorlijk wat kritiek omdat Geens boven op het bestaande werkingsbudget van 274.000 euro eind vorig jaar nog eens 120.000 euro vrijmaakte voor een nieuwe communicatieaanpak.

Schade aan DNA

Radicaliseringsexpert Bilal Benyaich is kritisch voor de Moslimexecutieve. "Het is de hoogste tijd dat de georganiseerde islam in ons land een spiegel wordt voorgehouden. De Moslimexecutieve werkt niet optimaal, mist geloofwaardigheid en is aan hervorming toe. Een nieuwe, professionele gesprekspartner is nodig. Nu het nog kan, moet de schade aan het DNA van de prille Belgische islam worden hersteld."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234