Vrijdag 06/12/2019

'Macht uitoefenen mag nooit het doel zijn'

Béatrice Delvaux 56 jaar, hoofdeditorialist van Le Soir

Retourner à la source. Links moet terug naar de bron, vindt Béatrice Delvaux. "En die bron, dat zijn de waarden waar de linkse partijen voor moeten staan: gelijkheid, opkomen voor de arbeiders en tegen uitbuiting en het economisch liberalisme. De linkse partijen staan nu heel ver af van die bron. Kijk naar de Publifin-affaire in Luik. Wat daar gebeurt, staat mijlenver af van de oorspronkelijke waarden van links."

Wie jaren heeft meegedeeld in de macht heeft veel compromissen moeten sluiten, en komt - nu links in heel Europa in de klappen deelt - gehavend uit de strijd. "Ik merk dat diegenen die proberen de macht te herwinnen vaak de moed of de intellectuele wapens niet hebben om antwoorden te bieden op vragen waar de burger mee zit. We moeten, zoals filosoof en islamitisch geleerde Rachid Benzine het zegt, onze ideeën herformuleren en mensen opnieuw laten dromen.

De progressievelingen hebben op dit moment geen enkel project meer te bieden. Mensen moeten een perspectief hebben. Als je erin slaagt dat te herstellen, kun je volgens Benzine een groot deel van de burgers die zich nu tot religieuze fundamentalisten en andere extremismen wenden, terugwinnen."

Als de linkerzijde de mensen niet opnieuw kan laten dromen, dan mist ze haar oorspronkelijke doel. "Dat was niet in eerste instantie macht uitoefenen, wel vechten tegen de economische brutaliteit en voor gelijkheid. We hebben nieuwe middelen, nieuwe onderzoeken en nieuwe oplossingen nodig, die worden gedragen door de hele linkerzijde. Links moet zichzelf heruitvinden."

En daarvoor heeft la gauche slimme koppen nodig. Intellectuelen die in staat zijn om goede innovatieve oplossingen te vinden voor de problemen van vandaag. "We horen nu al te vaak vanuit rechtse hoek: 'Zo moet het, want er is geen alternatief.' Daar moeten we een antwoord op vinden.

Hoe ga je bijvoorbeeld om met flexibiliteit in een digitaler wordende wereld? Wat doe je met de banken? Met het fiscaal systeem? Met de sociale zekerheid? Kortom: hoe laat je oplossingen voor huidige problemen corresponderen met de waarden van links? Dat is de hamvraag.

Na het denkwerk moet er vooral hard worden gewerkt, vindt ze. "We hebben een nieuw gezicht nodig, nieuwe woordvoerders ook. Die geloofwaardig zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234