Zaterdag 07/12/2019

Ontslag Kherbache

Macht bij Antwerpse sp.a ligt voor het grijpen

Beeld RV

Yasmine Kherbache (sp.a) geeft haar leidinggevende functies in Antwerpen op om gezondheidsredenen. De socialisten moeten nu dringend op zoek naar een ander boegbeeld, want de gemeenteraadsverkiezingen zijn echt niet meer zo veraf. Uitkijken of dat lukt zonder stammentwisten.

"Mijn functie als fractieleider had ik al ter beschikking gesteld, het partijvoorzitterschap nu ook. Ik heb aan de partij duidelijk gemaakt dat mijn beslissing definitief is", zegt Kherbache. De politica maakte haar keuze vorige week bekend op het partijbestuur van de Antwerpse sp.a. Al vielen er gisteren toch een heleboel socialisten uit de lucht toen ze het nieuws vernamen. Kherbache zou wel iets gezegd hebben, maar een duidelijke, officiële aankondiging was het allerminst, klinkt het.

In februari stelde Kherbache haar mandaat als fractieleider al ter beschikking. Officieel omdat de combinatie van fractieleider, voorzitter van de lokale afdeling en parlementslid te zwaar was. Officieus omdat het niet meer boterde binnen de afdeling. Achter de schermen viel te horen dat een tweestrijd tussen Kherbache en ex-minister Monica De Coninck de ware aanleiding was, maar dat werd altijd ontkend. Uiteindelijk legde Kherbache geen enkele functie daadwerkelijk neer.

Na een aantal tumultueuze dagen waarop ze off the record werd aangevallen door partijgenoten, met weinig verheffende karakterschetsen tot gevolg, hervond ze haar twee adem. De Antwerpse afdeling wist haar te overtuigen om aan te blijven. Ook vanuit het nationale partijhoofdkwartier kwamen steunbetuigingen van onder meer John Crombez en Freya Van den Bossche.

Maar nu stopt ze alsnog, meteen met haar twee topfuncties. "Om gezondheidsredenen moet ik het rustiger aan doen", geeft Kherbache zelf aan. Ze heeft last van hevige rugpijn. Vorige week moest ze gerepatrieerd worden van haar vakantie in Athene vanwege een acute hernia. Tijdens de gemeenteraad gisterenavond kon ze niet op een stoel zitten. Ze leunde op een soort barkruk, waardoor ze boven iedereen op de banken uittorende. Of de heisa in Antwerpen heeft meegespeeld in haar beslissing, wil ze niet kwijt. "Die heisa komt ook wel aan, natuurlijk. Maar ik weet dat politiek een harde stiel is."

Helemaal verdwijnen doet Kherbache niet. De ex-kabinetschef van gewezen premier Elio Di Rupo (PS) blijft wel lid van de Antwerpse gemeenteraad, en tot nader order ook Vlaams Parlementslid. Maar haar ontslag blijft, nog los van de hele soap er rond, sowieso een klap. Voor haar en bij uitbreiding voor de socialisten in Antwerpen.

Of je nu voor- of tegenstander bent van Kherbache, het blijft een vaststelling dat er veel 'rode smoel' verdwenen is in Antwerpen. Oud-burgemeester Patrick Janssens verliet eerder al de politiek. Nu verhuist ook zijn opvolger naar het achterplan. Wat overblijft is een afdeling die drie jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen nood heeft aan een olympische inhaalbeweging. Voorzitter Bruno Tobback laat in een reactie weten dat hij er "alle vertrouwen dat er genoeg goede mensen klaar staan".

Interne machtsstrijd

Kherbaches terugtrede zal de interne machtsstrijd allicht niet doen verminderen. Twee sleutelposities in 't Stad liggen voor het grijpen. Tegen de zomer moeten er twee kandidaten aangeduid worden om Kherbache op te volgen. Oud-schepen Robert Voorhamme en provinciaal voorzitter Inga Verhaert moeten daarbij bemiddelen.

De Coninck lijkt een van de kanshebbers, alhoewel ze eerder al tegenstrijdige signalen uitstuurde over haar ambities. Ze wou gisteren niet reageren. Verder heeft ook Europarlementslid Kathleen Van Brempt de nodige ervaring. Het interimvoorzitterschap van de lokale afdeling is op dit moment in handen van partijsecretaris Elke Van Espen. Zij kreeg eerder al de operationele leiding voor een groot stuk in handen. Hier en daar wordt geopperd dat zij misschien wel op haar stoel kan blijven zitten.

Namen genoeg dus, en dit zijn ze zeker nog niet allemaal. Op het partijhoofdkwartier in Brussel houden ze hun hart vast: het risico op ruzie lijkt reëel. Er is dan wel een afspraak zijn dat de nieuwe Antwerpse fractieleider en voorzitter in 2018 niet zomaar de bovenste plaatsen op de sp.a-kieslijst krijgen, iedereen beseft dat die sleutelposities een perfecte springplank vormen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234