Maandag 24/02/2020

Macedonië slaat vluchtelingen terug

De spanning loopt op aan de grens tussen Griekenland en Macedonië, waar tienduizend vluchtelingen zijn gestrand. Bij een poging om het grenshek open te breken, raakten veel mensen gewond.

Tientallen migranten en vluchtelingen zijn gewond geraakt toen de politie van Macedonië traangasgranaten en rubberen kogels afvuurde op een menigte die door het hek op de grens met Griekenland probeerde te breken. De Griekse regering noemde het optreden van de Macedonische politie "gevaarlijk en betreurenswaardig".

Ruim tienduizend vluchtelingen zitten sinds februari bij Idomeni aan de Grieks-Macedonische grens vast, nadat Macedonië de grens had afgesloten. Het land reageerde daarmee op het sluiten van de grenzen door andere landen op de 'Balkan-route'. Langs die route trokken vorig jaar honderdduizenden vluchtelingen naar Duitsland en andere noordelijke landen.

Volgens de Griekse autoriteiten zette de Macedonische politie traangas, rubberkogels en schokgranaten in om de woedende menigte terug te drijven. Macedonië zegt dat een groep mannen het hek bestormde en met stenen naar de politie gooide. De politie zou alleen traangas hebben gebruikt. Volgens een medewerker van Artsen Zonder Grenzen heeft de organisatie 300 mensen behandeld, onder wie 30 met wonden van rubberkogels. Er waren ook veel vrouwen en kinderen met ademhalingsproblemen als gevolg van het traangas.

Sinds kort is er een begin gemaakt met het terugsturen van migranten uit Griekenland naar Turkije in het kader van een akkoord tussen de Europese Unie en Ankara. Dat houdt in dat pas gearriveerde vluchtelingen worden teruggebracht naar Turkije. In ruil daarvoor brengt de EU een even groot aantal mensen uit vluchtelingenkampen in Turkije over naar EU-landen. Bovendien krijgt Ankara 6 miljard euro steun voor de opvang van vluchtelingen uit Syrië.

Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek op de regeling. Volgens hen is Turkije geen veilig land voor vluchtelingen, ook al omdat het soms groepen vluchtelingen terugstuurt naar Syrië. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders beklemtoonde in een gesprek met zijn Turkse ambtgenoot Mevlüt Çavusoglu de noodzaak om humanitaire en internationaalrechtelijke afspraken te respecteren. "De Turkse autoriteiten onderschrijven deze principes en dat is van essentieel belang", zei hij na afloop van het overleg. "Dit gaan we nauwlettend in de gaten houden."

Koenders voerde zondag in Istanbul eveneens gesprekken met VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en Amnesty International. Hun signalen over misstanden worden serieus genomen, maar hij tekende daarbij wel aan dat de Europese Commissie de kans moet krijgen om berichten te controleren alvorens conclusies kunnen worden getrokken.

'Einde aan mensensmokkel'

Tegenover Çavusoglu sprak Koenders zijn waardering uit voor de gastvrijheid van Turkije. "We moeten niet vergeten dat Turkije nu al meer dan 2,5 miljoen vluchtelingen opvangt. Ze doen dat met toewijding en met veel energie. Dat verdient veel erkenning", aldus Koenders.

Ondanks alle kritiek bleef de Nederlandse minister achter het akkoord met Turkije staan. "We gaan een einde maken aan de mensensmokkel. We gaan voorkomen dat mensen hun leven riskeren op zee en we zijn bezig een veilige en eerlijke route op te zetten, zodat vluchtelingen naar Europa kunnen komen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234