Donderdag 17/10/2019

Macbeth met mitraillette

Voor de reïncarnatie van een hindoegodheid vertoonde koning Dipendra wel zeer aardse trekjes

Koning Dipendra van Nepal

1972-2001

Een fanatiek jager was hij, wapenfreak en eenzaat met donkere trekjes: de 29-jarige Dipendra Bir Bikram Shah Dev. Maar bovenal was hij de kroonprins van Nepal en als dusdanig een halfgod voor de straatarme bevolking. Dat hij niet mocht trouwen met de vrouw op wie hij smoor was, deed bij hem finaal de stoppen doorslaan. Hij schoot zijn vader koning Birenda neer, roeide zijn halve familie uit en joeg zichzelf vervolgens een kogel door het hoofd. Maandag bezweek hij aan zijn verwondingen, nadat hij drie dagen koning in coma was geweest.

Wat die fatale vrijdag als een doodgewoon familiefeest begint, zal in de loop van de avond ontaarden in een bloederig koningsdrama. Pure Shakespeare, maar dan in een modern kleedje gestopt. De ellende begint met een hoog oplopende ruzie over de keuze van Dipendra's toekomstige bruid. De kroonprins heeft sinds jaren een relatie met de betoverend mooie Devyani Rana. Zijn moeder, naar verluidt een verwend en koopziek mens, ziet dat echter niet ziet zitten, omdat het meisje uit een rivaliserende clan komt. Ze dreigt dat de troon naar Dipendra's jongere broer zal gaan als hij het waagt toch met Devyani te trouwen. Het wordt de al behoorlijk aangeschoten kroonprins te veel. Terwijl hij even daarvoor nog cocktails stond te shaken, verlaat hij nu woedend het familiefeest.

Korte tijd later verschijnt hij opnieuw maar ditmaal in zijn legeruniform, de kepie diep over de ogen getrokken en gewapend met onder meer een Uzi-machinepistool. Daarmee begint hij wild om zich heen te schieten. Ook zijn vader, koning Birenda, moet eraan geloven. Een lid van de koninklijke familie ziet door de geopende deur het 'totaal verbaasde' gezicht van de koning als die met kogels wordt doorzeefd.

Nadat Dipendra zijn vader heeft gedood, zet hij zijn schietpartij nog minutenlang voort in de omliggende kamers. De aanwezigen lijken wel verlamd. Ze blijven gewoon zitten of staan waar ze zijn, terwijl de kogels hen om de oren fluiten en er nog meer slachtoffers vallen. Tijdens het hele bloedbad zegt Dipendra geen stom woord. Zijn gezicht vertoont geen enkele emotie. Hij blijft gewoon in het rond schieten, zonder aanzien des persoons.

Dipendra's moeder, koningin Aishwarya, en zijn jongere broer prins Nirajan volgen hem als hij de tuin in loopt. Ook zij worden neergeschoten. Terug binnen wordt de kroonprins aangesproken door zijn oom, die hem smeekt: "Leg het geweer neer. Je hebt al genoeg schade aangericht." Ook hij krijgt een kogel, net zoals de tante en nicht die komen aanhollen om hem te helpen.

Acht doden en drie zwaargewonden heeft de vermaledijde prins gemaakt op het ogenblik dat hij naar zijn kamer loopt. De toegesnelde lijfwachten zien nog net hoe hij daar een 9-mm-pistool tegen zijn slaap zet en de trekker overhaalt.

"Waarom hij het deed, zullen we misschien nooit weten, maar dit is wat er werkelijk gebeurde", verklaart een getuige aan The Washington Post. "Het was een normale vrijdagavond en alles ging fout." "Hij was altijd al onevenwichtig", meldt dan weer de Indiase krant The Hindustan Times. "Er deden al jaren verhalen de ronde over zijn alcoholmisbruik en er gaan sterke geruchten dat hij verslaafd was aan cocaïne."

Drie dagen coma scheiden Dipendra na zijn zelfmoordpoging van de dood. In die tijd wordt hij wel nog officieel tot koning uitgeroepen. De Nepalese bevolking is verbijsterd. Tienduizenden mannen scheren hun hoofden kaal ten teken van rouw. Kunnen ze niet geloven dat hun kroonprins in een moordende duivel ontaardde, dan lijkt de officiële verklaring van een 'ongelukje' hen nog minder aannemelijk. Complottheorieën grijpen gretig om zich heen. Zo zou de nieuwe koning Gyanendra opdracht hebben gegeven tot de slachtpartij. Zijn zoon, de in een kwaad daglicht staande playboy Paras, zou in werkelijkheid de trekker hebben overgehaald. Was hij niet de enige aanwezige die de schietpartij overleefde?

Om de gemoederen te bedaren beloofde Gyanendra, de derde vorst al die in het tijdsbestek van één enkele week op de Nepalese troon zit, een officieel onderzoek in te stellen naar de juiste toedracht van het drama. Ondertussen worstelt de 233 jaar oude dynastie met zijn zwaarste crisis ooit. De details van de schietpartij, die gisteren in de plaatselijke pers verschenen, zijn voor de Nepalese bevolking bepaald ontnuchterend. Voor een reïncarnatie van de hindoegod Vishnu vertoonde Dipendra, drie dagen koning van Nepal, wel bijzonder aardse trekjes.

Jean-Paul Mulders

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234