Maandag 06/04/2020

Maatregelen Di Rupo I kosten dit gezin elk jaar 550 euro extra

Dimi Van De Schoot (35) en Barbara Prevost (36) uit Hoeilaart hebben twee jonge kinderen en staan op het punt hun huis te verbouwen. Hij werkt als onderwijzer, zij is vertegenwoordiger in de automobielsector, mét bedrijfswagen. Een voorbeeld van het Belgische middenklassegezin dat mee de crisis moet betalen. Jaarlijks 550,48 euro om precies te zijn. En voor hun verbouwingen lopen ze meer dan 3.000 euro mis.

1

Belastingen

Als onderwijzer in de plaatselijke basisschool heeft Dimi een jaarlijks brutoloon van 32.300 euro. Barbara kan op 42.000 euro rekenen. Maandelijks betalen ze net geen 1.000 euro af voor hun huis. Hun andere grote maandelijkse kost is de crèche van dochter Lokke: 330 euro. Beiden hebben recht op de maximumaftrek van hun woonlening, de zogenaamde woonbonus, van 2.830 euro. Van de crèchekosten kan 1.600 euro ingebracht worden. Barbara vult ook de 860 euro bijdrage aan haar groepsverzekering in op haar belastingbrief. "Dat leverde hen tot nog toe een belastingbesparing op van 3.962,98 euro", berekende Jef Wellens, fiscalist bij Kluwer.

In de toekomst zal dat echter iets minder zijn. De onderhandelaars tekenden dan wel geen grote fiscale hervorming uit, maar ze veranderden wel iets aan de berekening van de fiscale belastingaftrekken. Tot nog toe schommelde het belastingvoordeel dat men door kosten voor kinderopvang en een woonlening genoot al naargelang het inkomen een belastingvoordeel tussen 30 en 50 procent. Hoe hoger het inkomen, hoe groter het belastingvoordeel. Voortaan geldt voor iedere belastingbetaler een tarief van 45 procent. Door die aanpassing zullen hoge inkomens wat meer belastingen betalen, lage inkomens winnen dan weer wat. De aftrek voor pensioensparen en levensverzekeringen, die voorheen varieerde tussen 30 en 40 procent, valt voor iedereen terug op 30 procent. Ook hier moeten de iets hogere inkomens inleveren. "Voor dit koppel betekent dit dat ze na de hervorming van de aftrekken nog op 3.737,50 euro belastingvoordeel kunnen rekenen. Een verschil van 226,48 euro."

2

Bedrijfswagen

Ook de bedrijfswagen waar Barbara mee rijdt, wordt een stukje duurder. Voor de Opel Zafira Ecoflex 1.7 diesel wordt maandelijks 132 euro van haar loon afgehouden. Die berekening gebeurde op basis van de CO2-uitstoot van haar wagen (134g/km) en de afstand werk-woonplaats. In de toekomst speelt die afstand geen rol meer, maar wel de catalogusprijs. In dit geval is dat 23.475 euro. Laten we de nieuwe formule uit het regeerakkoord hierop los (die eveneens verband houdt met de CO2-uitstoot), dan blijkt dat Barbara 158 euro zal moeten betalen, wat dus per maand 26 euro meer is of 312 euro op een jaar. "Als mijn bedrijfswagen duurder wordt, is dat jammer, maar zonder kan ik mijn job niet doen", reageert Barbara. "Bovendien zouden wij ons zelf niet zo'n grote gezinswagen kunnen permitteren."

3

Groene investeringen

Sinds Dimi en Barbara een tweede kindje hebben, is het huis dringend aan uitbreiding toe. "We willen een kamer toevoegen en dromen van een grotere keuken. Daarnaast zijn alle ramen aan vervanging toe", vertelt Barbara. Vooral die laatste post dreigt nu een stuk duurder uit te vallen. De onderhandelaars schrapten immers de fiscale aftrek voor energiebesparende investeringen zoals het plaatsen van dubbele beglazing. Tot nog toe was 40 procent van de kostprijs fiscaal aftrekbaar met een maximum van 2.830 euro. "Een streep door de rekening. Zeker omdat men niet eens een overgangsperiode inlast", zegt Dimi. "We hebben net een offerte ontvangen van om en bij 13.000 euro, maar gingen er natuurlijk van uit dat we een deel konden aftrekken. Toen we op het journaal hoorden dat dit wegvalt, hebben we naar elkaar gekeken en dan ook tegelijkertijd 'verdomme' gezegd."

Maar het prijskaartje loopt nog verder op aangezien het koppel in totaal 26.000 euro van de verbouwingswerken via een groene lening wilde financieren, maar ook die maatregel wordt niet verlengd. "In plaats van aan een intrestvoet van 3,03 procent zullen we dat bedrag nu aan 4,56 procent moeten lenen", weet Barbara. Goed voor nog eens een extra kost van 398 euro.

Dimi: "Als iedereen zijn steentje bijdraagt, heb ik er geen probleem mee dat dingen duurder worden. Maar die afschaffing van groene maatregelen vind ik niet kunnen."

4

Betaaltelevisie

Een poetsvrouw via het dienstenchequesysteem heeft het koppel niet.

"Daar is jammer genoeg geen geld voor. Al zou het wel van pas komen. Maar nu de dienstencheques duurder worden (8,5 euro vanaf 2013, TM/AVB), zal dat niet voor meteen zijn", zegt Barbara. Gelukkig roken Dimi en Barbara niet. Van de hogere accijnzen op sigaretten zullen ze dus niets voelen. De duurdere btw op betaaltelevisie wel. Al gaat het maar om een euro extra per maand.

Belastingen

+226,48euro

Bedrijfswagen

+312 euro

Betaaltelevisie

+12 euro

Totaal

+550,48 euro

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234