Vrijdag 14/05/2021

Nationale Veiligheidsraad

Maatregelen blijven grotendeels van kracht, versoepelingen voor internationale koppels en winkeliers

Premier Sophie Wilmès (MR).  Beeld BELGA
Premier Sophie Wilmès (MR).Beeld BELGA

Tot alle reizigers teruggekeerd zijn en de impact van de heropening van de scholen duidelijk is, blijven de huidige coronaregels grotendeels van kracht. Wel voorziet de Nationale Veiligheidsraad enkele gerichte versoepelingen voor het winkelen, evenementen en internationale relaties.

Bubbel van vijf blijft

De sociale bubbel van vijf mensen blijft vanaf 1 september nog voor één maand behouden. Dat maakte premier Sophie Wilmès (MR) na afloop van de Nationale Veiligheidsraad bekend. Al verduidelijkte de premier wel nog eens de regels rond die bubbel: het is mogelijk om andere vrienden en familieleden te ontmoeten, met respect voor de sociale afstandsregels én in een gezelschap van maximaal tien mensen.

Volgens de premier hadden sommige mensen de bubbelregel verkeerd begrepen als waren álle contacten beperkt tot de bubbel van vijf mensen. “Je mag wél meer dan vijf andere personen zien”, zei Wilmès. “Maar daar dien je de afstandsregel altijd te respecteren.”

Een echte versoepeling komt er dus niet, ondanks de stijgende kritiek op de bubbel. In Franstalig België gingen er voor de Veiligheidsraad stemmen op voor een versoepeling. Zo zei ULB-epidemioloog Yves Coppieters in deze krant dat de bubbel perfect te versoepelen valt. Al vindt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) het een goede zaak dat de dichte contacten nog beperkt blijven. “De open bubbel van vijftien is wellicht de grootste aanjager geweest van de epidemie.” Die versoepeling gebeurde op 1 juli, op een moment dat er zo’n 85 besmettingen per dag waren. Nu zijn dat er nog steeds ruim 500. “Dat getal moeten we afbouwen vooraleer we versoepelen.”

Molenberghs geeft wel toe dat wetenschappers en politici “de hand in eigen boezem moeten steken” wat betreft de onduidelijke communicatie over de bubbels. Volgens hem is er te weinig nadruk gelegd op het verschil tussen gecontroleerde contacten, zoals in winkels of op evenementen, en niet-gecontroleerde contacten in de bubbel. “Het is in die intra- en interfamiliale kring dat veruit de meeste besmettingen plaatsvinden, niet in de winkels”, zegt Molenberghs.

Er is wel goed nieuws voor internationale koppels die niet gehuwd zijn maar door de coronacrisis al maanden van elkaar gescheiden zijn. Voor de partner in het buitenland gaat de grens opnieuw open, op voorwaarde dat het koppel kan bewijzen dat het een duurzame liefdesrelatie heeft. “Liefde kent geen grenzen”, zei Wilmès.

Met twee naar de winkel

Gedaan met alleen naar de winkel gaan: vanaf maandag 24 augustus kunnen winkels weer klanten per twee toelaten in hun winkel. Ook de tijdslimiet van 30 minuten winkeltijd is opnieuw opgeheven. Winkeliers kunnen er wel voor kiezen zelf strengere maatregelen te hanteren.

Met de versoepeling komt de Veiligheidsraad tegemoet aan klachten zoals die van de Mode Unie, die zich druk maakte over de tegenvallende soldenperiode. De Unie reageert nu ‘opgelucht’. “Dit zal modewinkeliers meer ademruimte geven”, zegt directeur Isolde Delanghe. Handelsfederatie Comeos spreekt dan weer van een kleine stap in de goede richting. “De maatregelen versoepelen betekent geen totaaloplossing, maar het is alvast een duwtje in de rug die onze handelaars zeker kunnen gebruiken”, zegt gedelegeerd bestuurder Dominique Michel. “Andere maatregelen zullen echter moeten worden genomen om de viabiliteit van de non-foodsector te verzekeren.”

Ook Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van ondernemersorganisatie Unizo is blij met de versoepeling van twee klanten. “Maar waarom maximaal met twee, terwijl je intussen bijvoorbeeld met een hele ploeg bezweet mag sporten?”, vraagt hij zich af. Over het algemeen hekelt Van Assche het gebrek aan langetermijnperspectief. “Terwijl onze bedrijven en sectoren daarnaar snakken. Intussen blijft het behelpen met enkele bijsturingen van een aantal eerdere, afzonderlijke maatregelen. Maar zonder duidelijke lijn of logica.”

Gebrek aan perspectief

De Nationale Veiligheidsraad heeft het adviesorgaan Celeval gevraagd om alle maatregelen in de strijd tegen de epidemie onder de loep te nemen. Ook andere experten, zoals psychologen, kunnen zich bij die oefening aansluiten.

Die vraag kaderde in een opvallende poging van de premier om de bevolking wat perspectief op lange termijn te bieden. “We moeten kunnen weggaan uit de dynamiek van crisisbeheer en ons engageren voor een dynamiek op lange termijn”, zei Wilmès. “We moeten de manier waarop we onze sociale contacten onderhouden op een duurzame manier heruitvinden.”

Broodnodig, meent motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent). “Ik denk dat het na onze oproep dat motivatiecijfers dalen, kristalhelder is geworden dat we een groter plan moeten uitrollen.” Zijn onderzoek toonde dat slechts één op de drie Vlamingen nog gemotiveerd is. Toch blijft Vansteenkiste wat op zijn honger zitten na de boodschap van Wilmès. “Dit is een zakelijke en heldere communicatie. Maar dat is niet hetzelfde als motiveren.” Het ontbreekt volgens hem aan een duidelijk doel waar we naartoe moeten werken.

“Ik denk dat je met grafieken al veel duidelijk kan maken”, zegt Vansteenkiste. “Als je bijvoorbeeld een grafiek toont met daarop de voorspellingen qua aantal besmettingen voor een bubbel van vijf personen en een bubbel van vijftien personen. Door de prognoses voor beide scenario’s van begin augustus naast de werkelijke cijfers van vandaag te leggen, maak je duidelijk welke winst we boeken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234