Maaseik verleent amnestie aan 'lenend' stadspersoneel
MAASEIK l Het stadsbestuur van het Limburgse Maaseik verleent amnestie aan personeelsleden die stadsmateriaal meenamen naar huis. De stad wil zo korte metten maken met onfrisse zaakjes uit het verleden. Dat kondigt schepen van Personeel en Financiën Johan Tollenaere (Open Vld) aan.
Door thea swierstra
De maatregel geldt voor personeelsleden die in het verleden machines en materiaal voor eigen gebruik meenamen naar huis, al dan niet met medeweten van hun overste of leden van het schepencollege. Het nieuwe stadsbestuur wil met die regeling meer zicht krijgen op de hoeveelheid materiaal die voorradig is en waar alles zich bevindt.
Maaseik sleurt een geschiedenis van kleine en grote misstanden met zich mee. Vorig jaar nog moest de baas van de Maaseikse parkeerwinkel ontslag nemen omdat hij geld in eigen zakken stak. Een jaar eerder werd een ambtenaar geschorst voor gelijkaardige feiten.
Daarnaast waren er een aantal rekeningen waarvan de financiële dienst van de stad niet afwist. Een paar jaar geleden deden zich problemen voor met een dergelijke rekening van het plaatselijke cultuurcentrum. Een paar maanden geleden dook er bij een stadsdienst eveneens een onbestaand gewaande rekening op. Daarvan was volgens schepen Tollenaere evenwel geen geld verdwenen. "Maar er hadden verkeerde dingen kunnen gebeuren."
Bovendien zijn er in het verleden heel wat uitgaven gedaan waar later vraagtekens bij geplaatst werden. Daardoor moet Maaseik fors de broekriem aanhalen. Vanaf 2008 moet de stad ongeveer 15 procent bezuinigen op personeels- en werkingskosten. Dat houdt in dat er vijftig arbeidsplaatsen verdwijnen.
Schepen Tollenaere hoopt dat via de amnestieregeling alles op tafel komt. "Ik wil weten of er nog misstanden gebeuren. Dat kan, ook al zal dat waarschijnlijk minimaal zijn. Maar als schepen van Financiën en van Personeel ben ik twee keer betrokken partij en ook nog eens politiek verantwoordelijk. Voor die misbruiken wil ik dat evenwel niet zijn."
De amnestieregeling gaat in een later stadium over in een tuchtprocedure. Wie dan nog in overtreding is, riskeert sancties als een tijdelijke schorsing met verlies van loon, terugzetting in graad tot zelfs ontslag.