Woensdag 19/01/2022

Maartse buien

Waar komen we vandaan? Waar gaan we naartoe? Twee vragen die we toch even in de groep willen gooien voordat de mensheid weer in haar - welverdiende - voorjaarsslaapje sukkelt.

Wij kunnen het niet bijhouden. Net zijn we bekomen van de uitspraken omtrent het ontstaan van het universum vanuit de gebaldheid van een erwt, of we moeten vernemen dat vandaag - nauwkeuriger gezegd: over een goeie 30 jaar - een asteroïde de planeet ongelukkig zou kunnen raken, waardoor we in één klap terug tot erwtensoep gebombardeerd zouden worden. Iets teveel van het goede op een lege maag, leek ons. Vandaar onze 'relativiteitstheorie', bij elkaar gesprokkeld op de zijpaden van de elektronische snelweg.

Er valt iets voor de erwt te zeggen. Niemand is in oorsprong groter dan een erwt, tot op het moment dat een spectaculaire en wel zeer persoonlijke explosie aan cellen van sommigen onder ons mensen maakte. Een simpele vereenvoudiging die ons sterkt in het geloof dat dat wetenschappelijk verantwoorde verhaal van het universum ook wel zal kloppen. Voor pientere vragen of antwoorden omtrent deze materie kan men zich rechtstreeks wenden tot Prof. Stephen Hawking.

Wij gaan verder op de ingeslagen weg. Wat moeten we aanvangen met heel dat doemscenario omtrent de boosaardige asteroïde 1997XF11? Vooreerst kunnen we jullie misschien geruststellen door te gaan kijken bij Near Earth Asteroid Tracking om te weten wat 1997XF11 precies betekent. Het snel rondsuizende lichaam openbaart zich aan ons in de gedaante van een - niet onbelangrijk detail - erwt.

Dit gezegd zijnde wekt dit beeld, in een tijd waarin literaire prijzen - met de naam 'Gouden Uil' - ons rond de oren vliegen, enige argwaan op. Niet alleen staat de uil symbool voor wijsheid, wij achten het nachtdier ook om zijn braakballen. Onze theorie luidt dus als volgt: uitgespuwde schrijvers ploffen neer op aarde, na een tournée générale in 't heelal. Schone wraak, toch? Voor pientere vragen of antwoorden omtrent deze materie kan men zich rechtstreeks wenden tot schrijver Marcel Möring.

Nog beter is het natuurlijk de gevonden braakballen met behulp van hoogst gesofisticeerde werktuigen zelf te onderzoeken op o.a. skeletjes en haar. Alles wat je hiervoor nodig hebt, is te vinden bij Acorn Naturalists. Bestel eventueel een pakketje 'oefenbraakballen' voor je rond de Darwinzaal van de zoo van Antwerpen op zoek gaat naar restjes van de - ik wik mijn woorden - flitsende Gouden Uil-prijsuitreiking van zaterdag.

Allemaal goed en wel, maar een asteroïde zou - en dat geloven we sinds de studies van de geoloog Walter Alvarez en co. in 1980 gepubliceerd werden - aan de grondslag liggen van de verdwijning van onze vrienden de dinosaurussen. Wat moeten we met die wetenschap? Voor pientere vragen of antwoorden kan men zich rechtstreeks wenden tot Prof. Walter Alvarez.

Samengevat: wij weten eigenlijk van niets. We wonen in een huis, leven in een kamer, waar we omringd door verlichte sterren en planeten - gespaard en aangeschaft bij Glow in the Dark - asteroïdegewijs ons bed induiken om er zo snel mogelijk de slaap te vatten. Het zou zo simpel kunnen zijn.

Astrid Wittebolle

Prof. Stephen Hawking

http://www.damtp.cam.ac.uk/user/hawking/home.html Near Earth Asteroid Tracking

http://huey.jpl.nasa.gov/~spravdo/neat.html Marcel Möring

http://www.xs4all.nl/~mmoring/index.html Acorn Naturalists

http://www.acorn-group.com/p2156.htm Prof. Walter Alvarez

http://www.geo.berkeley.edu/geology/pub-alvarez.html Glow in the Dark

http://www.explorastore.com/main/glow.html

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234