Donderdag 21/10/2021

Maandag

De Japanse politie heeft op een illegale stortplaats in de stad Chofu 6,5 miljoen yen (2,7 miljoen Belgische frank) aan baar geld gevonden. Het geld zat in een zak die door vuilnisophalers werd gevonden tussen een berg afgedankte meubelstukken. De vuilnisruimers waren erop uit gestuurd om zwerfvuil te verwijderen. De eigenaar van het geld riskeert een boete wegens het illegaal dumpen van afval.

Dinsdag

Als we een vliegje waren geweest, dan waren we naar Begijnendijk gevlogen. Om erbij te zijn toen Magda Van Goolen haar man vertelde over dat kleine probleempje met het gezinsbudget. Magda Van Goolen (CVP) is in Begijnendijk schepen voor Onderwijs. In april en mei plaatste ze enkele bestellingen zonder de gemeenteraad in te lichten. Die keurde de aankopen achteraf wel met terugwerkende kracht goed maar, zegt de provincie Vlaams-Brabant nu: dat telt niet. De aankopen zijn nietig verklaard en de schepen moet nu alles uit eigen zak betalen. Het gaat in totaal om meer dan een half miljoen frank. Nochtans kon van geen van de aankopen noodzaak of urgentie worden betwist: het huren van een schoolbus (omdat de andere in panne stond), de herstelling van een koelkast, wat schoolmelk en de herstelling van een stopcontact. "Magda Van Goolen kan ermee lachen, hoewel ze het niet grappig vindt", zo meldt ons Het Laatste Nieuws. De schepen denkt dat zij het slachtoffer werd van een "politiek spel". Zij is de enige CVP-schepen binnen een college dat voorts bestaat uit verkozenen van een fractie met de welluidende naam Modern Gemeente Beleid.

Woensdag

Misschien was u zich nog niet bewust van het bestaan van Kirgizstan, maar daar zijn nu redenen toe. De economie van de kleine Centraal-Aziatische republiek staat op instorten door toedoen van... schroothandelaren. President Askar Akajev heeft een noodverordening uitgevaardigd waardoor de schroothandel vanaf 1 september verboden is. In Kirgizstan is er zo weinig economisch leven dat de hele natie zich op de jacht op metalen voorwerpen heeft gegooid. Spoorlijnen, rails, telefoonlijnen, pijplijnen, fabrieksmachines... niets is veilig voor de vreselijke metaalrovers. Inmiddels werkt er in Kirgizstan praktisch niets meer.

Donderdag

Vanuit Shantou, in het zuiden van China, komen gelijkaardige berichten. Daar hebben boosdoeners op de luchthaven 69 lampen gestolen. Zéér vervelend was dat. De lampen hoorden bij de landingsbaan. De luchthaven bleef tien uur lang dicht.

Vrijdag

Hegaza, een klein dorpje in het zuiden van Egypte, verkeert in diepe rouw. Het begon met de 22-jarige Ahmed Mohamed Mubarak die een soort rook zag opstijgen uit een vijver. Dan fenomeen wou hij van dichtbij bekijken. Hij verdronk. Zijn twee jaar jongere broer Youssef zag het gebeuren, en sprong ook in de vijver. Ahmed was al verdronken en Youssef zo goed als, toen de buurman te hulp kwam gesneld. Ook hij verdronk. Toen kwam de broer van de buurman. Ondanks de heldhaftige pogingen van de vriend van de buurman om hem nog uit het water te halen, ging ook hij voorgoed kopje onder. Evenals de vriend van de buurman. Toen kwam ook nog de vriend van de vriend van de buurman. Ook hij verdronk. Het lokale bestuur overweegt nu waarschuwingsborden te plaatsen. Waar de rook vandaan kwam, is niet bekend.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234