Vrijdag 15/10/2021

Maandag

In Tielt is het voortaan verboden om je te bekommeren over een verdwaalde kat. Burgemeester Michiel Van Daele (CD&V) wil paal en perk stellen aan de wildgroei van verwilderde katten en duiven. Wie een straatkat “voedert of onderdak biedt”, riskeert een boete.

Dinsdag

De organisatoren van de 0110-concerten op 1 oktober 2006 moeten een boete betalen wegens ‘geluidsoverlast’ in Gent, zo meldt Dag Allemaal. “Ja, niet iedereen zal ons goede doel even goed gevonden hebben, zeker?” zegt Tom Barman, de man achter de concerten voor verdraagzaamheid. Maar van wie kwam de klacht? Van niemand, zo blijkt na enkele telefoontjes, tenzij de milieudienst van de stad Gent. Die achtte het noodzakelijk om tijdens de 0110-concerten permanent geluidsmeters op te stellen rond het podium. Tijdens het optreden van ’t Hof van Commerce sloegen de wijzers over naar 104,6 decibel, “terwijl er maar 98 toegelaten was”. De Gentse schepen Lieven Decaluwe (toen Spirit, nu niks meer) was eind 2006 al van mening dat “mijn ambtenaren alleen maar hun werk hebben gedaan”.

Woensdag

Voor de Leuvense correctionele rechtbank is de zaak-Christian Van Eyken versus Ignace B. ingeleid. Van Eycken is de enige verkozene van de Union des Francophonesin het Vlaams parlement en is ook gemeenteraadslid in Tervuren, waar B. woont. De advocaat stuurde hem op 30 oktober 2006, kort na de gemeenteraadsverkiezingen, deze e-mail: “Wij geven u twee weken om een duidelijk signaal te geven. Als u zich niet terugtrekt, wordt u neergeknald. U zult de eerste zijn, daarna volgen Maingain en ander crapuul.” Ter zitting pleitte de advocaat van de advocaat verzachtende omstandigheden. Het betrof hier “een opwelling, die werd vergemakkelijkt door de moderne communicatiemiddelen, waarbij men niet meer de tijd krijgt om na te denken over de gevolgen ervan.”

Donderdag

Van Portugal tot Letland vindt iedereen het een geweldig spotje. Een vrouw rent krijsend een stemlokaal binnen, schuift haar stembiljet in de doos en rent dan weer weg. Even later komt een Frankensteinfiguur met een hakbijl binnen en brengt ook hij zijn stem uit. Dan komt het onderschrift: ‘There’s always time to vote.’ Op één stip in Europa kan hier niet om worden gelachen: Vlaanderen. “Ik denk niet alleen aan Kim De Gelder, maar ook aan Hans Van Temsche", aldus Piet Buyse (CD&V), de burgemeester van Dendermonde in Het Laatste Nieuws. Hij vindt het filmpje “luguber, smakeloos en weinig respectvol”.

Vrijdag

Hij is terug: Dirk Vijnck. Twintig minuten lang heeft hij zich laten zien in het parlement om heel kort een journalist van Het Nieuwsblad te woord te staan daarna aan de zijde van Ulla Werbrouck weer af te druipen. Een parlementaire vraag stellen of eens iets zeggen tijdens een debat, daar acht Vijnck zich nog niet rijp voor. Maar dat komt. “Ik ben teruggekeerd naar LDD omdat ik spijt kreeg dat ik mijn politieke papa in de steek liet”, aldus Vijnck, met de hand rond de schouder van Jean-Marie Dedecker. “Want dat is hij, mijn papa.” Dedecker heeft vorige week wel enkele onaardige dingen over hem gezegd: Vijnck zou alleen deugen om met de broodjesschaal rond te gaan. Het klopt dat dat allemaal is gezegd, weet ook Vijnck. Maar: “Een vader mag en moet harde dingen zeggen over zijn kinderen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234